Reklama

Reklama

Kocour Fritz

Trailer

Obsahy(1)

Seznamte se s neohroženým Fritzem, kočičákem přímo posedlým sexem a snahou o revoluci! Fritz se vykašlal na univerzitu, aby pod vlivem hašiše zažil spoustu dobrodružství, připletl se pod nohy Černému Panterovi nebo Hell's Angels a hlavně - aby našel sám sebe. Fritz The Cat je mládeži nepřístupný animák, za kterým stojí legendární undergroundový umělec Robert Crumb a který si utahuje z různých protestních hnutí USA let šedesátých. (ČSFD.cz)

(více)

Recenze (35)

Bluntman 

všechny recenze uživatele

He's X-Rated and Animated!. Fritz the cat je bajka, kdy právě forma bajky slouží k silné sociální kritice s mírným opřením se i o dobového politického klima, bajka, ve které se šuká, mrdá, píchá, jebe a hlavně, a to především, souloží a taky fuckuje a fetuje. Z dnešního pohledu to není nic šokujícího, Bakshiho práce si našla své následovatele v Parkerovi se Stonem (South Park, Team America) a mnoha dalších, dnes by Fritz the cat nedostal rating "X" (nyní "R", u nás něco jako "mládeži do 18 let nevhodno"), ale při nejhorším "pro mládež do 15 let nevhodno". Ale i po těch letech, díky nimž opadnul ten nános kontroverze a pověst prvního animovaného a nepřístupného nezávislého filmu, který vydělal v kinech víc jak 100 milionů dolarů, je Fritz the Cat úžasná zábava - hravá, nápaditá, rozpustilá a hlavně chytrá, kritizující svět establishmentu na jedné straně a pokrytecké hippie hnutí na druhé. Proč nedávám tedy plné hodnocení? Jednoduše proto, že některé vtípky a narážky na kulturní a rasové stereotypy jsou až příliš jednoduché (policista - prase apod.) a kritická nota se vší svou subverzivností přespříliš okatá a někdy i laciná a vykonstruovaná (dělník chčijící ze stavby - laciné/anarchie a snaha o revoluci - vykonstruovanost). ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Ralph Bakshi .. Kritický pohrobek uvolněných šedesátých let, kde prostřednictvím animovaného kocoura můžeme jen závidět nevázanost a avantgardní přístup tehdejší doby a lidí. Sexuální otevřenost, hippies, negři, bar micva, katolíci, válka, prasečí fízlové, fěťáci, dealeři, revolta, růžový kouř a duhové zítřky. Chvílemi příjemné zasnění, odvážná animace a stylová hudba. Jak šlo vyprávění do temnějších zákoutí tehdejší doby nebyla to taková zábava, jako když se Fritz odvázal, mrouskal či pronášel svá životní moudra. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Zajímavý comicsový kreslený film který vznikl podle známé předlohy undergroundového malíře Roberta Crumba. Hlavní hrdina filmu je Kocour Fritz, který žije v New-Yorku doznívajících šedesátých let. Na živobytí si nechává přispívat od charitativních organizací, přes den se například udržuje při životě konzumováním ,,měkkých" drog a je kdykoliv přístupný různým sexuálním dobrodružstvím. Zcela nevídané a neslýchané a v tomto žánru velmi ojedinělé, vyskytující se jen zřídka. Opravdu docela ,,nevkusný" film, zajímalo by mě jak ho tenkrát společenská kritika vůbec přijala? Sám autor tohoto snímku zaujímá kritický postoj k americké společnosti šedesátých let. Jeho lehkomyslnost, opovážlivost a nestoudnost ostře kontrastuje se zdravým světem disneyovsých filmů plné lásky a jedinečných dobrodružství. Někde jsem si vyčetl že to byl vlastně první americký kreslený film, který nebyl tenkrát dovolen promítat dětem a mládeži !Jestli bylo pak ještě nějaké repeté to už jsem nikde nevyčetl.. Tejdejší mládež dneska ale může jen s úžasem zírat co se v televizi čas od času objevuje..Viz. např. Městečko South Park. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nevídaný animák se spoustou animovaných koz. Škoda vesměs nezáživné první půlky, protože pak když se to trochu rozjede paráda. Hlavně scéna s náckovskym motorkářskym zfetovanym zajícem a jeho pokusem o útěk od svý zamilovaný koňský šlapky. Ale sakra jak tohle mohlo vydělat přes 100 milionů.... šokující, dobře, ale celý to na mě působilo dost undergroundovým dojmem, navíc jako poměrně seriózní satira která postrádá takový ten groteskový infantilismus. Jo možná až na ty šukací scénky:) You know what you guys are... you're a bunch of fuckin nazi fags. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

„Už jsi to někdy dělala s mravenečníkem?" Po dlouhé době jsem si pustil Fritze a bavil se jako kdysi. Nadčasová alegorie, kde vystupují kočky, černé vrány, prasat coby poldové a řada dalších zvířat, předkládá pohled na společnost v její absolutní nahotě. Vulgární, vtipné, místy smutné, drsné. Jedna z nejzábavnějších scén se odehraje ve vaně, veselo je v synagoze, grády má sex na vrakáči. Věčné a nekončící téma rasismu, kdy společenská vrstva je rasismem utiskována, a proto se sama stává rasistickou. Sex, drogy a revoluce! Hodnocení ponechávám, jelikož zvýšit už nejde. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní satira, která ukazuje, že lidé jsou rasističtí, snadno manipulovatelní, násilní a sexuálně zvrhlí... Teda vlastně zvířata ;) (6/10) ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

"We´re not rated X for nothin´, baby!" Takto se chlubí obal jednoho z prvních pohádkového filmu pro dospělé. Dnes už se sice nejedná o nic převratného, ale já se kulervoucně bavil. Fritz je věčně nadrženej podfukářskej hajzl, kterej se zaplete do všeho. Je to feťák zná správný lidi(nebo spíše zvířata) a je mu všechno volný, hlavn že občas způsobý revoluci či si vrzne. Fritz je zároveň nejslavnější postavička undergroundového pisálka Ralpha Bakshiho. Vlastně se dá říct že film by se obešel bez zvířat protože ty zvířata se chovaly přesně jako lidé(teda hipíci). Animace filmu je jak už sám režisér undergroundová a taková příjemná. Hudba je hipísácká stejně jako film, ale poměrně poslouchatelná. no já se královsky bavil, a doporučuju film všem kdo má rád podobné blbůstky. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

FRITZ je vlastne v oblasti animovaného filmu pojmom. Roztrhal hranice medzi hraným a kresleným filmom a stal sa jedným z najväčších hitov začiatku 70. rokov. A právom. Aj keď sa na to detičky vypraviť nemohli, urobili to tak aspoň tatko s mamičkou ( alebo milenkou ). Dnes by to ( pre stále viac a viac prehnane korektnej / pokryteckej / výpovedi dnešných rádoby spravodlivých aktivistov a odborníkov na humanitu a prezentáciu tém vo filmoch ) neprešlo. Ale chvála tomu, že v dobách minulých, bola sloboda reči a prejavu braná ako ľudská samozrejmosť. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Chytrý film mluvící o idealizovaných 60.letech v americe-pichlavou řečí beatníků. Určitě jsem nepobral všechno, protože angličtina je tu dost hardcore-slang-hell a všechny verze titulků, které jsem zkoušel(asi 6) se s tím popraly po svém a většinou dost odlišně(někdy významově zcela opačně :D ). Nakonec jsem se tím probojoval pomocí nejdůvěryhodnější tit.verze a vlastních eng.schopností-ale někde jsem se prostě fakt nechytal :D Plný počet za "špinavost", chytrost a nekompromisní výsměch. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale od tohoto filmu jsem čekal přece jen trochu víc, protože Roberta Crumba mám rád. Ale zjistil jsem, že jeho pojetí se pro animovaný komiks moc nehodí a že to je jen pár scén, které zde vyznívají skutečně dobře a zajímavě. Nějak mám pocit, že to ani není tak kontroverzní, jak to kontroverzní mohlo být. Anebo jsem nějaký otupělý. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Celkem zajímavá rozsáhlá satira na šedesátá léta, která je kupodivu dost promyšlená a nechybí jí jak beatnický hlavní hrdina, tak i spousta sexu, drog, všechny přehnaně naivní snahy změnit systém, které se mimo teorie neosvědčily a samozřejmě také neschopné police a úplně jinak uvažujících černochů. Je na tom vidět, že Bakshi věděl, co chce jednotlivými scénami, ale výsledek je - a to už u jeho film cítím potřetí - podivně rozplizlý a příliš zahleděný do sebe v tom smyslu, že se místo satiry radši věnuje tomu, aby si ve své době získal status nejnepřístupnějšího animovaného filmu vůbec. Taky se mu to i povedlo, ale občas je to už monotónní i přes všechny své nápady. Taky je to mimochodem natočené ve stylu připomínajícím o pár let starší hippie filmy, prostě v tom halucinogenním pojetí, což osobně vnímám jako klad i zápor zároveň, jelikož to opět souvisí s tou monotónností, o které už jsem psal. Ale jinak ano, určitě je zajímavé to vidět a některé scény jsou geniálně pojaté, ale jako celek to na víc jak tři hvězdy prostě nevidím. 3* ()

c.tucker 

všechny recenze uživatele

Výborná satira let 60. minulého století ve spojených státech. Zlatá doba hippies, velké rasové problémy a podobně. Kocour Fritz je v centru všeho a všude. Sexuální orgie na každém rohu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Dosť odvažny a undergroundový animák pre dospelých, ktorý má slabšiu animáciu a otrasnú bigbeatovú hudbu. Hviezdička navrch za odvahu príst s takým niečim v tej dobe. Hodnotenie: 60% ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Kdyby to byly jen patnáctiminutové satirické anekdoty vysílané před půlnocí na nějaké art TV, asi bych se na to i díval pravidelně. Ale složit z nich celovečerák prostě nejde. Po těch patnácti minutách, kdy tam autoři hodí další skeč, to začíná být dost nudné. Fritz není plnokrevná postava, jako pasivní student intelektuál a hlavně tlučhuba neutáhne i tak krátkou stopáž. Jde ze skeče do skeče, a ty se občas trefí do černého (no v kontextu filmu je zrovna toto v dnešní době ošemetná metafora). Po většinu stopáže je to ale takové nijaké, bez chuti a zápachu. ()

Compadre 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak jsem si představoval opravdovej hipísáckej film.. Fritz hraje s kámošema z univerzity na ulici na kytaru, aby tak zbalil nějaký pěkný kočky a zaječice (Kocour Fritz je bajka jak svině) a nakonec je utáhne na řeči o existencializmu...(dobrá finta, která by dneska asi nezabrala :-)), jinak se pořád snaží o jakousi revoluci a dostává se na místa, která by asi normálnímu studentíkovi měla zůstat utajena - nebezpečnej černošskej bar, feťácký doupě jakýchsi ještěrčích nácků....prostě zažívá fakt zajímavý časy, v jednom kuse šuká, hulí trávu, revoltuje..jednoduše hipík. A konec otevře oči všem, kteří ještě bloudí v údolí temnoty, neboť kocour Fritz je skutečným pastýřem a spasitelem zbloudilých dětí... :-) ()

Wade 

všechny recenze uživatele

Woow tak tohle mě hodně překvapilo. Animák co se ničeho nebojí nebojí a má úplně všechno. Od sexu přes rasizmus a drogy až po hákový kříž a revoluci. U Fritz the Cat jsem se opravdu parádně zasmál a určitě je to jeden z nejlepších animáku co jsem kdy viděl. 100% ()

LEGACY 

všechny recenze uživatele

I've done it all! I've fought many a good man, and laid many a good woman! I've had riches and fame and adventure... I've tasted life to the fullest, and still my soul cries out, yes, cries out in this hungry, tortured, wrecked quest: 'More!' - zvrhlý, halucinogenní, ale trhlý jako život a Amerika samotná - učili se Simpsni? ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Už ani nevim, kdy jsem naposled viděl něco podobně kreslené-úchylnýho. Možná to byl Superbeasto. Tenhle animák vás vezme do éry Hippies a rasový segregace, kde každej jenom chlastá, hulí a vy-píp-ukává si navzájem mozek z hlavy. Kocour Fritz a jeho revolucionářská vize nechce zůstat pozadu, tak si všeho užívá plnými doušky. Děje tam moc neni, a tvůrci opravdu nešetřili prasárnama a úchylárnama, ale neni to nakonec jedno? Asi jo. Každopádně to musela bejt pořádná facka pro tehdy puritánskou Ameriku. ()

Reklama

Reklama