Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí část pětidílné řady o planetě opic vypráví o třech opičích vědcích, kteří uprchnou před nukleárním výbuchem tím, že s kosmickou lodí proletí časoprostorem na Zemi do 20. století. Nejprve se stanou senzací. Pak se ale stanou nepohodlnými, protože prorokují, že civilizace bude zničena atomovými zbraněmi a opanována inteligentními opicemi. Alegorická satira, za jejíž opičí kostýmy dostal John Chambers Oscara, poukazuje na nelidské jednání lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Lepší pokračování původního filmu než Dobytí Planety opic, zejména tedy proto, že tohle má nějaký alespoň trochu originální nápad a (alespoň na první pohled) pouze netěží z něčeho, co se dříve povedlo někomu jinému. Je pravda, že se v Útěku z Planety opic jakoby spojují dva filmy - rozpustilá návštěva opo-nautů v našem světě a pozdější dramatický hon na ně, ale nezdálo se mi, že by si ty dva příběhy moc odporovaly. Spíše jeden plynule přešel v druhý. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jestliže byla druhá Planeta opic průměrná ( a že byla ), trojka je už podprůměr. Nerad to říkám, ale ta série se fakt kazí ve velkém a tohle je zbytečnost. A to jsem tu sérii měl v dětství vážně moc rád... Pravdou je, že se to rozjíždí vcelku dost slušně a vypadá to, že by se z toho dalo vyždímat něco nového a zajímavého. Bohužel a opravdu velké bohužel, se nevyždímalo nic. Film většinu stopáže jen nudí a je v podstatě o ničem. Lze ocenit jen těch několik vzpomínkových pasáží, dialogy nejsou nic moc. Tady se vážně dají ocenit už jen a jen luxusní masky. Musím říct, že dlouho chvíli to vypadalo, že to vypnu. Planeta opic prostě byla, je a bude jen jedna - ta originální. Tohle tedy moc nedopadlo, přesto jsem zvědav, na zbývající díly, třeba se to ještě zlepší. Jo, a mínusem tohohle dílu je i český dabing, ale dá se to přetrpět. Jasných 45%. ()

Reklama

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Tady už je potřeba nejen pominout, jak skvělý původní film byl, ale i bezpodmínečně zapomenout, že kdy nějaký existoval. Pak to díky statečným scénáristům a představitelům hlavních rolí vcelku dobře funguje. V určitém směru (zobrazení vztahů mezi lidmi a opicemi) je třetí díl nejblíže originálu, leč co do zpracování už mu nemůže být vzdálenější. Počínaje tímto filmem totiž série začíná nebezpečně připomínat televizní seriál s nápisem "To be continued" na konci každého dílu. Trojka není špatná epizoda, ale ubližuje jí několik komických momentů a jako celek působí v porovnání s předlohou naprosto nepatřičně. Nic z toho neznamená, že by byla sama o sobě špatná. Ovšem fakt, že opice (jejichž kultura se nachází někde na úrovni středověku), dokázaly vyzvednout kosmickou loď ze dna moře, opravit ji, odstartovat a vrátit se v čase (aniž by jim vůbec byl znám pojem "let"), přece jen ubíjí. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Většina pokračování se snaží vychytat mouchy prvních dílů a hlavně znovu slušně vydělat, tu a tam se to podaří, většinou ale tvůrci nasekají další hrubky. A i srdce je pryč. Takoví druzí Vetřelci, druzí neohrožení Krotitelé duchů nebo druhé terminátoří dobrodružství jsou nicméně jasnými důkazy, že kolikrát to jde i lépe. Tady se bavíme už o třetím díle a moment údivu z toho prvního je bohužel pryč. Nehledě na to, že mi tématika úplně nesedla. Neříkám, že je to úplný sešup, ale scénář předkládá několik nápadů, které musely vzniknout jen tak na koleně. Solidní masky a kostýmy zůstávají. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Nevím co tak špatného vidí většina na třetím pokračovaní Planety opic, které se mi zdá při nejhorším stejně dobré jako 2. část. Jistě - opět už to neni slavný první díl, ale to by nemohl být, ani kdyby se ho chopil Steven Spielberg... Jak čtu zdejší komentáře, tak jen menšina to nevidí zas tak zle jak se to ostatním zdá. Mně teda Útěk z Planety opic připadá daleko lepší než mnohá dnešní rádoby sci-fi, která v mnohých případech nemají hlavu ani patu. Myslím si, že tento díl je na tom se scénářem lépe než díl druhý, je zde všechno pečlivě vysvětleno a dialogy se mi zdáli být přirozené a věcné. Zvlášť zajímavé pro mě bylo, jak byli lidé fascinovaní při objevení inteligence tvorů, které za nimi přiletěli z budoucnosti. A samozřejmě od začátku je jasné jak to s mírumilovnými inteligentními šimpanzi dopadne. Tak by se to myslím stalo i ve skutečnosti... Výborně zahrané ústřední postavy Cornélia a Ziry a také role záporáka Dr. Hassleina v podání Erica Braedena. V tomto dílu jsou napínavé chvíle až ke konci snímku, ale jsou o to dojemnější. Vynikající hudba Jerryho Glodsmithe je už nepostradatelná. S maskami to tentokrát tvůrci obtížné moc neměli, protože měli na starost upravit pouhé tři protagonisty. Nějaké ty chybky by se určitě našli, ale nějak jsem nepociťoval potřebu je hledat a přímo do očí mě žádná nebouchla. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (7)

  • V prvním díle kosmonauti přepočítávali čas, kolik let uběhlo při návratu na Zemi podle "Hassleinovy křivky". Ve třetím díle se sám Otto Hasslein objevuje a vysvětluje příčinu příletu tří opic do minulosti. (Lucina84)
  • Natáčalo sa od 30. novembra 1970 do 20. januára 1971, prevažne v Kalifornii. (m.a.t.o.)
  • Ve filmech Do nitra Planety opic (1970) a Útěk z Planety opic je shodně užíván jako zkázný rok 3955. V původní Planetě opic (1968) však v úvodní scéně, kdy je posádka po přistání ve vodě, odečítá Taylor z palubního počítače datum 25. listopad 3978. (Dinsberg)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Reklama

Reklama