Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Třetí část pětidílné řady o planetě opic vypráví o třech opičích vědcích, kteří uprchnou před nukleárním výbuchem tím, že s kosmickou lodí proletí časoprostorem na Zemi do 20. století. Nejprve se stanou senzací. Pak se ale stanou nepohodlnými, protože prorokují, že civilizace bude zničena atomovými zbraněmi a opanována inteligentními opicemi. Alegorická satira, za jejíž opičí kostýmy dostal John Chambers Oscara, poukazuje na nelidské jednání lidí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (149)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Myšlenkově odpovídá třetí díl opičí ságy mnohem víc románové předloze než dvojka, a tak přestože scénárista byl už evidentně trošku unavený a ždímal z tématu co se dá, vychází mi celkové hodnocení na slabé tři hvězdičky a 50 % celkového dojmu. Následující dva díly ságy už vedly zřetelně celé téma do propasti. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Kolik ještě zbývá času? Někdo se už musí začít starat!!"                                                                                                   Opět dějový zvrat, který postrádá logiku - samice se nikdy nevzdá svého mláděte. Mnohem logičtější by bylo mládě matce přidat a tak ho zachránit. Ale kdepak, potřebujeme doják a pointu za každou cenu. Stále se mi ještě nedostalo vysvětlení, proč se lidé zázračně odnaučili mluvit? ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„A ten druhý šimpanz rozpráva?" - "Len keď ma žena pustí k slovu."“ Spoilery. Helikoptéra ohlási veži objavenie kozmickej lode. Dá sa z toho usúdiť, že sa nachádzame v budúcnosti, kedy sú podobné úkazy bežné, pretože to piloti hovoria podobne unudeným tónom v hlase, ako keby sa Džona, ktorý ťahá dvanástku vo veži, pýtali, čo mal na raňajky. Následne je loď vylovená na pobrežie a v nej... tri veľké, oblečené a hovoriace opice chodiace po dvoch! Spočiatku ale nepovedia ani slovo (pripadá im to ako dobrý nápad) a aj keď na sebe mali skafandre, vyliezli z vesmírnej lode a vzali si so sebou tašku s vlastným oblečením (!), armáda ich spočiatku kŕmi pomarančmi (!) a zavrie do klietky (?). Postupne sa z primátov, ktoré vo svojom predchádzajúcom svete pitvali ľudí, stávajú mediálne hviezdy. Keďže ale nedajú pokoj s rečami o tom, že Zem raz ovládnu hovoriace opice a následne Modrá planéta bude zničená, pre americkú armádu sa stanú hrozbou. Už čoskoro si uvedomíte, že nemá zmysel rozčuľovať sa nad blbosťou toho celého a necháte sa vyslobodzujúco unášať. Nedôstojné, rozpačité a zbytočné. Ale už dvojka bola príšerná, tak čo by sme chceli. Trojka je zaujímavá pre sériu snáď len tým, že (do)vysvetľuje, ako došlo k tomu, že opice začali hovoriť a pre ľudstvo nastala zlá doba (smrť domácich zvierat, ich náhrada vo forme opíc, ktoré sa po X storočiach vzbúrili). Trojka končí zabitím Ziri, Cornelia a ich mláďatka, ako ale ukáže posledný záber, v skutočnosti ho Zira vymenila za ozajstné šimpanzie mláďa a svoje dieťa dala šimpanzej samici. Film sa končí tým, ako toto mláďa v klietke povie svoje prvé slovo. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Druhý díl DO NITRA PLANETY OPIC končil tak, že byla odpálena atomová bomba a zničila celou Zemi. Zeměkoule vybuchla a dál už nic logicky přijít nemohlo. Jenže tři šimpanzové usedli těsně před výbuchem do kosmické lodi, kterou přiletěli astronomové na Planetu opic (tedy na Zeměkouli roku 3955) a proletěli časoprostorem zpět přibližně o 2000 let (tedy do naší současnosti). Logicky je to divné, jelikož na opravu tak složitého stroje, jakým kosmická loď bezesporu je, neměli vybavení a ani znalosti. Zároveň tak vzniká další nelogičnost. Tou je vzniklá nekonečná časová smyčka, kdy opice přiletí na Zeměkouli do naší současnosti, zplodí opici (v pozdějším díle dostane jméno César) a to nastartuje dlouhou epochu až k tomu, co jsme viděli v prvním díle PLANETA OPIC z roku 1968. A takto to půjde stále a stále dokola, což ve výsledku vlastně nikde nevede k tomu, kde poprvé planeta opic vznikla. Logické by byly jiné alternativy a napadají mne hned tři. Tou první je samovolná postupná evoluce opic v časovém sledu postupné degenerace lidí. Tou druhou jsou pokusy na opicích, které by mohly vést k evoluci opic. A tou třetí možností je nemorální a bizarní páření lidí s opicemi. Ovšem i přes tento absolutně nelogicky postavený námět je třetí díl Planety opic natočen dobře a rozhodně baví více než jeho předchůdce. Opice, které přistály na Zemi vzbudí rozruch, stanou se senzací a zároveň se jich lidstvo bojí. Jsou na nich páchány pokusy, což vede k jejich pronásledování. Jak opice, tak i doktoři, psychiatři, vojáci a všechny postavy hrají výborně, vše to do sebe zapadá, jaké by to bylo, kdyby opravdu opice přiletěli na naši planetu. Je to poutavý film, který zaujme od počátku do konce a ani nevadí, že opic je tu již poskromnu. Jen čtyři lidé hrají opice, tři jsou ti, co přistáli a pak ta obrovská nemocná gorila v ZOO. [3650. hodnocení, 129. komentář, 51%] ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

V mladosti som tento film mal rád, ako súčasť vzrušujúcej série o Planéte opíc. Dnes to už ale vôbec neobstojí. Nejaký sci-fi náboj sa z toho takmer celkom vytratil, väčšinu času to pripomína nejakú druhoradú telenovelu. Miestami je to celkom roztomilé a vtipné ("Keď ma pustí ku slovu"), ale hneď ďalšia scéna to pochová nejakou do očí bijúcou stupiditou (napr. to, že sa k nim na začiatku chovali ako k bežným opiciam, hoci bolo nad slnko jasnejšie, že to bežné opice nie sú). Herci pôsobili do jedného ako takí umelí pajáci, dobre hrali hádam len tie opice. Jedno z mála pozitív filmu je návrat Garryho Golsmitha ako hudobného skladateľa. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (7)

  • Ve filmech Do nitra Planety opic (1970) a Útěk z Planety opic je shodně užíván jako zkázný rok 3955. V původní Planetě opic (1968) však v úvodní scéně, kdy je posádka po přistání ve vodě, odečítá Taylor z palubního počítače datum 25. listopad 3978. (Dinsberg)
  • Pre Sala Mineoa (Milo) bol make-up tak nepríjemný, že tvorcovia museli prepísať scenár a jeho postavu nechať zomrieť skôr, ako plánovali. Zároveň to bol Mineov posledný film premietaný v kinách. (m.a.t.o.)
  • V prvním díle kosmonauti přepočítávali čas, kolik let uběhlo při návratu na Zemi podle "Hassleinovy křivky". Ve třetím díle se sám Otto Hasslein objevuje a vysvětluje příčinu příletu tří opic do minulosti. (Lucina84)

Související novinky

Zemřel herec M. Emmet Walsh

Zemřel herec M. Emmet Walsh

21.03.2024

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel v americkém Vermontu herecký veterán M. Emmet Walsh. Výrazný představitel zejména vedlejších rolí ve filmech jako Blade Runner, Zbytečná krutost a Potíže s Arizonou… (více)

Reklama

Reklama