Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V jihočeské vísce, uprostřed stříbrných rybníků a tmavých lesů, žije pohledný mládenec Jindřich, který se jednoho dne vydá do světa s pevným rozhodnutím vysvobodit zakletou princeznu. Na své cestě se dostane do strašidelného mlýna, kde žije se svým otcem, mlynářem, krásná Eliška. Mládenec se Elišce líbí, namluví mu proto, že v rybníce je zakletá princezna a on ve mlýně zůstává jako pomocník. To se nelíbí místnímu čertovi a vodníkovi, kteří si na mlynářovu dceru myslí. Snaží se, seč jim sily stačí, pomocí intrik a kouzel mládence ze mlýna vypudit. Ve mlýně se objevuje třetí ženich: starý, bohatý Knížepán, a protože Eliška všechny nápadníky odmítá, mlynář se rozzlobí. Urči lhůtu: buď si do úplňku ženicha sama vybere, nebo ji dostane ten, co si první o ruku řekne. Nastává boj mezi ženichy... (Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (625)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Troškovy filmy kromě trilogie Slunce seno sice zrovna moc nemusím, zvláště pak ty jeho „kousky z posledních let“, ale tato pohádka se mu docela povedla. Máme zde pohlednou dcerku mlynáře Elišku, upištěného čerta Yvetku Blanarovičovou a otravného pána Ladislava Županiče. Když jsme byli menší, dost často u nás oba díly běželi pořád dokola, páč moje mladší ségra na nich ulítávala… ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Tato pohádka je málo pohádková. A jestliže ano, pak se to mělo jmenovat "Čert ze mlejna". Vždyť tam hlavní roli nehrála Eliška (děvče ze mlejna), ale čertík, který už v některých místech působil jako rušivý element. To neznamená, že nebyl skvěle zahrán paní Blanarovičovou, ale bylo ho tam až moc. Co k tomu více dodat - je to vesnická pohádka ve stylu "jak šel hloupý Honza do světa." Hraje tam dost vynikajících herců, ale měli malý prostor se více projevit na úkor čerta a vodníka, kteří tam byli zase až příliš. ()

Reklama

kulyk 

všechny recenze uživatele

Zásadním problémem Troškových pohádek je fakt, že kafral do castingu. Proto je mužský hrdina pokaždé tak evidentní bukvice, že základní chemie v podobě: zabiju, překonám, naleznu něco, kvůli čemu mi nažhavená princeska skočí do náruče, prostě nemůže fungovat. Chlapec zvolený především pro jeho vyvinutý sací a kvalitní polykací reflex nemůže ve skutečnosti svou femme fatale ani cítit, což já naopak vycítím ihned. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Vrchol Troškovy tvorby z doby, kdy angažování populární osobnosti do vedlejší role nezavánělo ostudou. Dodnes nedokážu uvěřit tomu, jak je v Princezně bez většího zádrhelu ukočírovaná jak romantika, tak pohádka a stejně tak i fungující hlášky. Bez rozpačitě bodrých vesnických vsuvek by si to Jindřich s Eliškou troufale namířili až na tuzemský pohádkový trůn. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Poloretardovaný čert, čo škrieka ako stádo nadopovaných opíc, hastrman s predkusom horším než Freddie Mercury, ale hlasom, ako by mal tri vtáky v hube, a princezna s nadváhou, ktorá sa po príchode mladíka správa, ako by posledný chlap do 30 rokov, čo uzrela, bol jej foter pred štvrťstoročím. Ale rozprávka to je, to bez pochyby. V realite by si totiž okamžite vybrala toho starého páprdu, i zošuverený Žán by jej bol dobrý, ale o toho rebrovitého horenosa by nezavadila ani kuderou jej parochne. A ešte na jedno Troška zabudol. Že keď už herci dabujú samých seba, mohli by sa sem tam trafiť aj do pohybu úst. V opačnom prípade to potom vyzerá, ako by napodobovali kapra práve vyloveného z vane po dávke šťavnatej chlórovanej vody. ()

Galerie (17)

Zajímavosti (38)

  • Ve vesnici Náhořany na Strakonicku se natáčel také film Trhák (1980). (M.B)
  • V místnosti, kde Vodněna s Belzebou čekají jako princezny a potenciální nevěsty Jindřicha (Radek Valenta), se odehrál v 16. století utajený morganatický sňatek Filipiny Welserové a Ferdinanda II. Tyrolského, protože zámecká kaple ještě nebyla dokončena. (Teimei)
  • Debut ve filmu pro Radka Valentu. (M.B)

Související novinky

Zemřel herec Jiří Pomeje

Zemřel herec Jiří Pomeje

26.02.2019

Ve věku 54 let zemřel český herec a producent Jiří Pomeje. Příčinou smrti byla rakovina. Absolvent DAMU, který založil společnost Fronda film, byl asi nejznámější díky své práci na filmech Princezna… (více)

Reklama

Reklama