Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Svobodník Milan Kouba (J. Langmajer) je nejlepším členem elitní vojenské průzkumné roty. Svou reputaci u velitele kapitána Tůmy (K. Roden) si však kazí svými četnými zálety. Tůma je starý mládenec a vztahy se ženami považuje za překážku ve vojenské disciplíně. Milanovy pozdní příchody a jiné průšvihy ho v tom jen utvrzují. Avšak je to právě Kouba, kdo dokáže uspět jako jediný během náročného cvičení v terénu. Třicetikilometrový přesun průzkumníků po vlastní ose s vojenskými a policejními jednotkami v patách je tou nejtěžší prověrkou bojových schopností Tůmových svěřenců. Jenže během plnění úkolu pozná Milan dívku Vlastu (V. Gajerová), do které se na rozdíl od svých předchozích milenek skutečně zamiluje. To se ovšem kapitánu Tůmovi těžko vysvětluje… (Česká televize)

(více)

Recenze (554)

kingik 

všechny recenze uživatele

Vojín Kouba hlásí nástup! Skvěle naivní komedie s neméně skvělým Jiřím Langmajerem v době, kdy mně byl ještě sympatický. Spolehlivým protihráčem byl zde jemu rovněž skvělý Karel Roden. Takhle ideálně a hravě pochopitelně vojna za "bolševika" nevypadala ani náhodou. Zde jsou dva roky nesmyslného vězení v zeleném suknu prezentovány, jako to nejlepší, co může chlapa v jeho životě potkat, a i když je to podáváno zábavnou formou, tak realita byla zcela odlišná. Natočeno celkem zručně, i když po technické stránce (ozvučení, kamera), to má velké rezervy. Do kin se film moc nehodil. Zesnulý Petr Tuček inklinoval, a hlavně ovládal, spíše televizní styl režírování. 60% ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší novodobý film z vojenského prostředí socialistické éry. Vtipnou formou ukazuje výcvik průzkumných výsadkových jednotek a poodhaluje život řadových vojáků v kasárnách 80. let, i když řádně zidealizovaný. Nebál bych se dokonce říci, že je takovou encyklopedii techniky, výzbroje a výstroje Československé lidové armády. Kupodivu není zasažen stranickou propagandou a v mezičasech se věnuje spíše milostným avantýrám mladičkého Jiřího Langmajera než politickým agitkám. Báječný výkon jedinečného Vítězslava Jandáka, Karla Rodena, ale i třeba Bronislava Poloczka, skvěle vyzdvihují tuto filmovou komedii, která za mých časů oslovila spoustu dobrodružství chtivých chlapců. ()

Reklama

ivishka 

všechny recenze uživatele

Český film,který podle mě patří do kategorie těch vtipných a koukatelných.Jiří Langmajer exceluje v roli svobodníka Kouby, který se namočí snad do všech průserů ,které se kolem něj dějí.Líbí se mi,že to není jen tupý voják,který prostě jen nechce být na vojně, ale je to i člověk co má charakter a štěstí v neštěstí.Ve vedlejší roli charizmatický mladý Karel Roden je více než dobrou volbou. ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Dokonalý Roden a Langmajer, perfektní scénář, skvěle natočené scény, spousty legendárních hlášek (To je vojenská slepice. Ta se nebojí ničeho!) a v neposlední řadě výborná hudba. Jeden z nejlepších našich army filmů si dokonalost kazí snad jen zbytečným zkracováním hlavní pasáže a naopak natahováním přeromantického závěru... Jasné 4* ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Tady jsem se jako školačka bláznivě zamilovala do Langmajera a do celý tý povedený partičky jeho kámošů v zeleném. Film pak vytvořil můj doteď nepřekonaný, osobní rekord v “kolikrát jsem na tom byla v kině”. Z dnešního pohledu v tom nevidím víc než jen banální příběh s průměrnými hereckými výkony, kterej slušně pobaví. Ale tohle byla filmová láska mého pubertálního mládí! Takže za ty nostalgický vzpomínky a za ten můj rekord nemůžu ubrat ani cípeček. ()

Galerie (13)

Zajímavosti (31)

  • Odborným poradcom filmu bol starší dôstojník Spravodajského odd. 1. armády Západného vojenského okruhu Československej ľudovej armády mjr. Jaroslav Arnošt. V Armáde Českej republiky to ako pplk. nakoniec dotiahol až na veliteľa 6. špeciálnej brigády GŠ - dnes všeobecne známej pod označením 601. skupina špeciálnych síl. (Jednotka, spadajúca pod vojenskú spravodajskú službu, mala za úlohu prevádzať špeciálny a hĺbkový prieskum v prospech najvyšších stupňov velenia, resp. realizovať v tyle nepriateľa priame operácie proti dôležitým cieľom, operácie špeciálneho charakteru a organizovať partizánsky boj.) (marlon)
  • Natáčelo se v Mníšku pod Brdy, Zadní Třebáni, Klatovech, Lysé nad Labem, Ondřejovicích a Karlštejně, kde byl filmován most přes Berounku. (M.B)
  • Ve filmu se objevuje klatovský masokombinát i jeho tehdejší skuteční zaměstnanci. (cariada)

Reklama

Reklama