Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Léta panoval mezi lidmi a Cylony zdánlivý klid. Před 40 lety vyhlásili tito lidmi stvoření roboti lidstvu válku, ale během ní záhadně zmizeli. Teď se vracejí. Silnější, vyvinutější, s modely schopnými imitace člověka a s jediným cílem. 12 lidských vesmírných kolonií čelí drtivému a dopředu připravenému útoku, ve kterém se lidstvo brzy ocitne na pokraji zkázy. Pilotní minisérie k stejnojmennému seriálu. (berg.12)

(více)

Recenze (254)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Apokalypsa, bitvy vesmírných lodí, vzpoura robotů, rodinné vztahy, láska, lidské hodnoty - to všechno nabalené na kostru regulérního nevyměklého válečného filmu. Osobně mě fascinuje seriálový svět Galactiky. Vesmírem se tu létá rychlostí světla, roboti jsou k nerozeznání od lidí, hrdinové ale používají spoustu věcí, které denně využíváme i my - telefonní sluchátko, lodičky, hrnky, doutníky. Žádné fasery, lodní štíty a herci s divně namaskovaným čelem. To všechno by ale bylo nanic, kdyby se scénáristům tak nepovedly hlavní postavy: charismatický admirál Adama (vynikající Edward Olmos s na poslech velmi příjemným - až trailerovým - chraplákem), starostlivá prezidentka Roslinová (to přetahování o moc mezi ní a Adamou se mi moc líbí), trochu moc sebestředný doktor Baltar (s tím úžasným maniakálním výrazem) a jeho cylonská blond přítelkyně. Na začátku filmu se vám postavy pletou, ale po třech hodinách, během kterých s nimi prožijete skoro vyhlazení lidstva, se z nich stanou vaši známí. A vy je chcete vidět příští týden v další čtyřicetiminutové chuťovce. Takhle přesně má pilotní film seriálu zapůsobit - jako měkká návyková droga. Proto dávám za pět. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Místy trochu složité uvození do rozsáhlého světa. Zvláštně natočené, protože z těch bojů nebo silných momentů, šlo určitě vytěžit víc, ale bylo cítit, že to neždímání je záměrné. Na to, že to má 3 hodiny, je pár scén tak narychlo podaných (až rychle ustřihlých), že nijak zvlášť nevyzní, a naopak některé kecací nebo jen zahleděné scény jsou hodně natahované. Jinak to ale ani nenudí a ač jsem o tom pochyboval, na seriál jsem se začal docela dost těšit. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

"My jsme ve válce, a ty chceš přijímat rozkazy od nějaký učitelky?" Díky kamarádovi, který mi celý BSG podstrčil, aby mě přivedl na jiné myšlenky, jsem se dostal ke kvalitnímu pilotnímu dílu SF seriálu, přičemž obsahem jeho pilotního dílu není nic menšího než smrt většiny lidské populace a následný útěk několika desítek tisíc zbývajících příslušníků lidského rodu do hlubin vesmíru. Jak příhodné. Vůbec to nenavozuje depresivní myšlenky, jak by mohlo. Od bezpohlavního sterilního Startreku se BSG liší především živelností a zajímavými lidskými postavami, z nichž pochopitelně vyčnívají commander (už by se měli naučit, že odborný český ekvivalent je fregatní kapitán) Adama a plukovník Tigh v podání E. J. Olmose a M. Hogana. Jedinou vadou je k pos.... prudičská Kara Thrace (ale i ta si nakonec později v seriálu odnese svoje) a prezidentka (ex ministrině školství) Laura Roslin, která svými "myslím to dobře" akcemi až nápadně připomíná pana humanitárního bombardéra. Výborný pilot a nový svět na odpoutání mysli. ()

M.Macho 

všechny recenze uživatele

Poněkud "znepokojivá" stopáž pilotního dílu, se kterou jsem se opravdu zatím nesetkal - 180 min mě lehce vyděsila. K mému překvapení ovšem tento čas byl zejmě nezbytný pro otevření základního "okruhu témat", kterými se v Galactice budou zaobírat. Už v pilotu je zřejmé, že prohánění tvůrců špejlemi v akváriu hlavních postav bude natolik komplexní, že vesmír přestane s rozpínáním. Každá z načrtnutých avšak i prokreslených postav nabízí plno ambivaletních otázek. Nejde o nějaké ploché figurky, ale o plastické charaktery, které si věru musí poradit v "nelehké situaci" a jejich rozhodování není bezduchým plácnutím, ale problematickým řešením bez ideálního východiska. Naladil jsem se na příběhovou frekvenci a jsem napjatý, kam se Galactica vrhne... ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Schválně zhodnotím tento pilot ještě před tím, než se pustím do samotného seriálu. Vypadá to nadějně, ze začátku se to tváří o něco víc sci-fi, než například StarGate, ale i zde se objevují vědecké nesmysly. Mno budiž, s tím se asi budu muset smířit. Jedná se ale rozhodně o inteligentně a seriózně se tvářející science fiction, které sice nebude v mém případě až taková sranda sledovat (jako ve zmíněné SG-1), ale některé charaktery vypadají obzvláště zajímavě (jako například role Jamese Callise a postava "Starbuck" Katee Sackhoff) a rozhodně se na to těším. Jinak mě překvapila profesionalita - hudba, efekty a především kamera je na té nejlepší úrovni a zaslouží jenom chválu. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (7)

  • Na začátku filmu, kdy se Laura Roslin (Mary McDonnell) dozví výsledky testů na rakovinu, je krátký záběr na oblohu, na níž je několik prolétávajících lodí. Jedna z nich má původ v seriálu Firefly (od r. 2002). (Jan_K)
  • Během FTL skoku Galaktiky k Ragnaru jsou vysunuté hangáry, přestože je v předchozí scéně zasunuli. (Pepy)

Související novinky

Z Iron Mana je sirotek

Z Iron Mana je sirotek

18.12.2010

Třetí díl totiž přišel o režiséra. Dvojka byla sice úspěšná, ale sklidila spíš kritické reakce, takže je možná opravdu čas na změnu. Jon Favreau skutečně odchází. On tvrdí, že už jej nebaví být… (více)

Reklama

Reklama