Reklama

Reklama

Muž bez stínu

  • USA Hollow Man (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Geniální vědec Caine pracuje pro Pentagon a v tajném laboratorním komplexu vede tým, který pracuje na projektu látky, způsobující neviditelnost. Týmu se podaří vytvořit i sérum, které neviditelné organismy opět zviditelní. Přes úspěšný pokus s gorilou Caine neprozradí armádnímu výboru, že práce na projektu se blíží ke konci. Místo toho se rozhodne vyzkoušet látku na sobě. Málem zkolabuje, ale stane se neviditelným. Tým si zvyká na neobvyklou situaci, kdy se mezi nimi pohybuje neviditelný Caine. Jeho zpočátku úsměvné legrácky jsou ale stále znepokojivější. Když se pokusí osahávat Sarah, která usnula v laboratoři, a zděšená Linda se s ním odmítne pomilovat, začnou si členové týmu uvědomovat změnu v jeho chování. Situace se ještě zhorší, když se plánovaná reverze nezdaří a Caine zůstane neviditelný. Jedné noci uprchne z podzemního komplexu a vydá se do města, kde znásilní krásnou sousedku. Šokovaná Linda se netají tím, že vše prozradí. Podaří se ho zbývajícím členům týmu najít a zastavit dřív, než unikne z laboratoře a ztratí se v ulicích Washingtonu? (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (399)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Film mě dostal především svými docela propracovanými triky, které patří rozhodně k tomu nejlepšímu. Atmosféra filmu je jako na housenkové dráze. Místy se tvůrcům skutečně povedlo navodit fantastickou podívanou (viz proměna těla), ale potom jí vystřídá její nudná sestřička. Verhoeven chtěl diváky především okouzlit svým uměním a ani se moc nesnažil zamaskovat díry ve scénáři, které byly místy dost viditelné. Občas se mu povedlo je zalepit například scénkou s polonahou Rhonou za což ho chválím. Ke konci se z toho ovšem začal stávát průměrný slasher.7/10 ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Asi žiaden film tak hororovo krásne a detailne nezobrazuje prechod do neviditeľnosti a naspäť. Divák si užije množstvo vizuálnych efektov, typické Verhoevenove agresívne, krvavé i sexuálne prvky a mimoriadne ma tiež pobavil odkaz na Cronenbergov horor Mucha. Celkové dojmy mi pokazil len nevydarený, prehnaný a samoúčelný koniec, ktorý je priam nechcenou ukážkou hollywoodskej stupidity, ale vzhľadom na perfektný dej, zaujímavú osobnostnú premenu Kevina Bacona, stiesňujúcu atmosféru, napätie a vizuálne perličky neklesnem pod 4*. ()

Reklama

Lima 

všechny recenze uživatele

Mám rád Verhoevena a jeho jistou míru zvrhlosti a absenci zábran, ale tenhle snímek se jeho předchozím dílům rozhodně rovnat nemůže. Přitom potenciál tu byl. Skvělé triky, slibný rozjezd a vlastně celá první půle je zajímavá. Ale poté to začne dějově drhnout a ke konci nastupuje scenáristická křeč, kdy to Verhoeven na diváka zkouší až alienovskou vyvražďovačkou. Ještě bych dokázal překousnout, že se Bacon, politý krevní konzervou od hlavy až k patě a s vlasy uleptanými od krve dokáže vypulírovat během minuty "dočista do čista", ale co následně všechno přežije, to nesnese srovnání ani se Supermanem, i kdyby ho přejížděli parním válcem či sekali na kousky v kafilérce. Logika žádná a k tomu kupící se klišé a X-krát nastavovaný a do extrémů vygradovaný konec - tedy vše, co na filmech nemám rád. U béčkové produkce se to dá přehlédnout, ale u tvůrce Verhoevenova formátu nikoliv. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Námětem zajímavé, herecky sympatické, technicky zdařilé a řežisérsky dobře ukočírované, tak kde že je problém? Nápad neviditelného muže není ideálně rozvinut, ani vytěžen, potenciál byl téměř nekonečný, jenže nakonec stejně vše skončilo ztísněným, interiérním slasherem. S tím se pojí další problém a to, dle mě, nedostatečně hororová, nebo chcete-li napínavá, či strašidelná atmosféra a také slabá kreativita při samotném vraždění - mrtvolky si odškrtáváme ze seznamu a nic víc z toho... Mno a natahovaný závěr už je kapitola sama o sobě. Paradoxně tak na filmu nejvíce oceňuji dlouhou expozici, jakýsi mega "úvod", který je poutavý, záživný a tedy bezmála prvotřídní. 6/10 ()

tron 

všechny recenze uživatele

"Nemôžeme urobiť nič viac?" - "Začnite si baliť veci z kancelárie." Verhoeven po príchode do USA natočil trháky RoboCop, Total Recall a Základný inštinkt, ale prepadákom Showgirls nechtiac zničil mnohé z toho, čo dotyčnými troma hitmi dokázal vybudovať. Chcel sa zahojiť návratom k sci-fi, ale Vesmírna pechota napokon zarobila menej, než čakal. A tak sa následne vrátil... s ďalšou sci-fi. Žiaľ ani to nebol taký úspech, ako sa čakalo; pri rozpočte 95 miliónov ich Muž bez tieňa nezvládol na celom svete zarobiť ani 12O. Verhoeven po náročnom natáčaní a opäť pomerne slabom úspechu v kinách hodil flintu do žita a vrátil sa domov, kde natočil Čiernu knihu. Pritom Muž bez tieňa si úspech zaslúžil. Je to znepokojivý, drsný a atmosférický stalkerovský sci-fi triler plný nielen nenápadne umiestnených škandálov (penis, vtip o Supermanovi), ale najmä v dobe premiéry grandióznych, nepochybne revolučných (a teda neuveriteľných) efektov. Verhoeven poskytol drastickú réžiu, Kevin Bacon skvelý výkon, scenár vtedy populárneho remeselníka Andrewa W. Marlowa (Koniec dní, Air Force One) je príjemne nepredvídateľný a nečakane ostrý. Napriek tomu snímka nie je až taká explicitná, ako mohla byť. Rapídne sa prestrihalo nielen zabitie psa, ale scéna znásilnenia bola rovno komplet vystrihnutá a objavila sa až na DVD medzi bonusmi (napokon však nie je zďaleka taká úchylná, ako sme čakali, pokojne vo filme mohla zostať). Kino Považan NMnV 2000 ()

Galerie (28)

Zajímavosti (23)

  • Aby získal Paul Verhoeven správnu reakciu hercov, umiestnil reproduktory na rôzne miesta na scéne a hlas Kevina Bacona nechal vychádzať z rôznych reproduktorov, aby herci skutočne reagovali na pohyb neviditeľnej postavy. Pre scénu s neviditeľnou gorilou Verhoeven kričal do mikrofónu a napodobňoval gorilie zvuky. (Arsenal83)
  • Film bol natočený v chronologickom poradí, čiastočne kvôli tomu, že laboratórium má byť na konci zničené. (Arsenal83)
  • Někteří kolegové se neustále vysmívali Kevinu Baconovi, protože musel neustále nosit speciální zelené nebo modré obleky. (TylerGage)

Související novinky

Sequely od Sony

Sequely od Sony

13.07.2005

V Sony Pictures sa pomaly trhá neveľké vrece, z ktorého sa na nás v najbližších rokoch vysypú hneď tri pokračovania k známym filmom. Začnime najmenej zaujímavým - ROAD HOUSE 2: LAST CALL, ktorý bude… (více)

Reklama

Reklama