Reklama

Reklama

Muž bez stínu

  • USA Hollow Man (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Geniální vědec Caine pracuje pro Pentagon a v tajném laboratorním komplexu vede tým, který pracuje na projektu látky, způsobující neviditelnost. Týmu se podaří vytvořit i sérum, které neviditelné organismy opět zviditelní. Přes úspěšný pokus s gorilou Caine neprozradí armádnímu výboru, že práce na projektu se blíží ke konci. Místo toho se rozhodne vyzkoušet látku na sobě. Málem zkolabuje, ale stane se neviditelným. Tým si zvyká na neobvyklou situaci, kdy se mezi nimi pohybuje neviditelný Caine. Jeho zpočátku úsměvné legrácky jsou ale stále znepokojivější. Když se pokusí osahávat Sarah, která usnula v laboratoři, a zděšená Linda se s ním odmítne pomilovat, začnou si členové týmu uvědomovat změnu v jeho chování. Situace se ještě zhorší, když se plánovaná reverze nezdaří a Caine zůstane neviditelný. Jedné noci uprchne z podzemního komplexu a vydá se do města, kde znásilní krásnou sousedku. Šokovaná Linda se netají tím, že vše prozradí. Podaří se ho zbývajícím členům týmu najít a zastavit dřív, než unikne z laboratoře a ztratí se v ulicích Washingtonu? (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (399)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

85% filmu je naprosto fantastických, Kevin Bacon je ve své roli dokonalý, atmosféra funguje a celkově námět a scénář nemají chybu. Jenže tenhle parádní kolotoč zabije Verhoeven digitálním bordelem a správňáckým finále, což je vzhledem k jeho předešlé tvorbě škoda. Kdyby Bacon naprosto nekompromisně všechny zabil a utekl, byl by tohle jeden z nejlepších thrillerů filmové historie. Jak díky 20 minutám na konci zničíte celý film a šanci na doslova legendární zářez v režisérské filmografii. Ale těch 85% filmu je famózních. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kdo by alespoň jednou za život netoužil být neviditelný. Kevinu Baconovi se to prostřednictvím tohoto filmu splnilo a jako správně nesympatický špičkový vědec svého vynálezu náležitě využije a pochopitelně zneužije. Paul Verhoeven je starý perverzák a věděl, co taková neviditelnost skýtá. Neviditelný například může prakticky neomezeně bloumat po městě, krást auta, a když má choutky, může mít jakoukoliv ženu. A je toho ještě hodně, co se dá podniknout. Vše nebylo z hlediska možností neviditelnosti až tak využito, jak bych si představoval, ale přece jen filmová stopáž byla využita solidně. K vidění jsou špičkové triky, kdy se z viditelného stává pozvolna neviditelný, a takový přechod ani před a ani po tomto filmu už hned tak neuvidíte. Bacon je jako záporák skvělý a ostatní herci také nic nekazí, nasazené tempo vydrží až do nervy drásajícího konce. A pravděpodobně nejlepší film na téma neviditelnost je na světě. Kdo ještě neviděl, měl by to napravit. 90% ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

"Platón ve své Republice říká, že kdyby se člověk dokázal učinit neviditelným, začal by loupit, na co by přišel, narušoval by soukromí jiných lidí, znásilňoval ženy, zabíjel nepřátele – zkrátka choval by se, jako by byl bůh. Platón má podle mě pravdu v tom, že se chováme slušně a spořádaně jenom proto, že nás k tomu nutí společnost.“ To jsou slova Paula Verhoevena k jeho poslednímu americkému filmu, Muži bez stínu, který je chytřejši, než se na první pohled zdá, a známý to provokatér si neodpustí ani různé náboženské paralely - proč je jméno hlavní záporné postavy Sebastian podobné slovu "christian", tj. křesťan?_____ Muž bez stínu v podstatě představuje vrchol Verhoevenovy americké tvorby, v níž rezignoval na nejednoznačné postavy a jejich psychologickou drobnokresbu, naopak se vyžívá v kinematografii atrakcí a zintenzivněné naraci... a v tomto ohledu Muž bez stínu ani lepší být nemůže, protože tvůrci se nijak netají tím, že vzniknul pouze jako triková exhibice. Erotické dusno, známé ze Základního instinktu či Showgirls, se zde proměnilo ve fetišizaci, naopak spojitost s klasickými universaláckými horory hlavně 30. let zde na rozdíl od RoboCopa (Frankensteina) není tak patrná._____ Co je ale na Muži bez stínu to nejzajímavějši, je fakt, že - krom toho, že film prošel MPAA bez jediného zásahu - se do středobodu vyprávění dostává konečně ženská soběstačná hrdinka. Ty měly vždy u nizozemského filmaře své místo, ale optika přiběhu byla podávána skrze mužovo oko, zde se důmyslně měńi cca. v poslední třetině fokalizátor příběhu a všechna machistická klišé se tak tím pádem hyperbolizují a vysmívá se jim. Necítit v tom nevyužitý potenciál, je to za jasných 5*, nikoliv váhavých a co do americké Paulovy tvorby jeho nejslabším filmem. A opětovně platí, že Verhoevenovy filmy by se neměly dočkat pokračování, viz RoboCop, Základní instinkt, Hvězdná pěchota a nakonec i Muž bez stínu. :-( ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Scifko slaboučké jak rachitická stařenka, co už se ani nedokáže prošermovat k volnému sedadlu v tramvaji a zůstává odkázána na milost spratků a jejich líných, rozmazlených řití. Šablonovité postavy pronudí zívajícího diváka klišovitým dějem až k trpkému konci (div se mi sanice nevykloubí, jenom o tom s odstupem let píšu). Pamatuju, že to mělo slušné vizuální efekty a celkem ucházející soundtrack. Chtělo by se mi prdnout hvězdičku za Kevina Slaninu, neb mám pro tohoto herce slabost, ale když ho většinu filmu ani není vidět, nebude vidět ani tu hvězdičku! Já vím, Paule, scénář tak dobrý na utření snoplu, zmuchlání a vhození do nejbližšího odpadkového koše, přesto se zeptám: Vážně s tím nešlo udělat něco víc? 44% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Asi žiaden film tak hororovo krásne a detailne nezobrazuje prechod do neviditeľnosti a naspäť. Divák si užije množstvo vizuálnych efektov, typické Verhoevenove agresívne, krvavé i sexuálne prvky a mimoriadne ma tiež pobavil odkaz na Cronenbergov horor Mucha. Celkové dojmy mi pokazil len nevydarený, prehnaný a samoúčelný koniec, ktorý je priam nechcenou ukážkou hollywoodskej stupidity, ale vzhľadom na perfektný dej, zaujímavú osobnostnú premenu Kevina Bacona, stiesňujúcu atmosféru, napätie a vizuálne perličky neklesnem pod 4*. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (23)

  • Aby nedošlo k problémům, koupila produkce práva na knihu Hollow Man, přestože krom názvu nemá s filmem nic společného. (TylerGage)
  • Deset dní poté, co se stal Sebastian (Kevin Bacon) neviditelným, Laura říká, že je v tomto stavu déle, než všechna ostatní zvířata. Pes byl však neviditelný o mnoho déle. (Kroup4)

Související novinky

Sequely od Sony

Sequely od Sony

13.07.2005

V Sony Pictures sa pomaly trhá neveľké vrece, z ktorého sa na nás v najbližších rokoch vysypú hneď tri pokračovania k známym filmom. Začnime najmenej zaujímavým - ROAD HOUSE 2: LAST CALL, ktorý bude… (více)

Reklama

Reklama