Reklama

Reklama

Film Wonka je založen na výjimečné postavě, která je ústřední postavou knihy „Karlík a továrna na čokoládu“, nejkultovnější dětské knihy Roalda Dahla a jedné z nejprodávanějších dětských knih všech dob, a vypráví podivuhodný příběh o talentovaném Willy Wonkovi, který se s očima dokořán ocitne v centru světa čokolády, nemá nic než pár mincí v kapse a plný klobouk snů – jedním z nich je otevřít si vlastní čokoládovnu, která by se vyrovnala největším čokoládovnám světa. Ale v tomto velkolepém, i když nelítostném městě se Willyho skromné peníze rychle utratí a zavedou ho na cestu strádání a otroctví v nedaleké prádelně. Ačkoli se zdá, že Willyho vyhlídky jsou zmařeny, jeho naděje nikoli, přestože podnikání ve výrobě čokolády je mnohem těžší, než se zdá, a Willyho genialita není vítána cukrářským kartelem, který se nezastaví před ničím, aby si udržel svou klientelu pro sebe. Nicméně díky své osobité značce geniálního vynálezu, troše neotřelého myšlení a pomoci několika nejlepších přátel- zejména bystré mladé dívky jménem Noodle - se Willy stane odhodlanějším než kdy jindy a využije svého talentu a houževnatosti k tomu, aby si splnil svůj sen. Během následujícího kouzelně lahodného, někdy nebezpečného a život potvrzujícího dobrodružství Willy zjistí, že ačkoli většina lidí, které potká, dá přednost chamtivosti před dobrem, každý mrak má stříbrný okraj... stačí jen nepřestávat snít. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (9)

Trailer 8

Recenze (405)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, že na muzikáloch mi vadí jedna maličkosť - že sa tam spieva. Tu to našťastie až tak rušivé nebolo a herci mali aspoň štvrtinu oktávy, takže sluch ostal nepoškodený. V tomto Wonkovi chválim, že režisér chcel ísť svojou cestou a nie iba kopírovať alebo nadväzovať na staré verzie. A to je tak jediné, čo ma zaujalo, lebo toto nie je môj štýl a ani čokoláde až tak nefandím, ani tej horúcej. Každopádne je to iný Wonka, ale aj iný Oompa Loompa, ktorý dostal málo priestoru, čo je na herca formátu Hugh Grant až nepochopiteľné, hoci mne jeho pomarančovo-mangový ksicht nechýbal. Avšak pre neho len lepšie, aspoň mal viac času a mohol ísť zase umpa-lumpovať kdesi do auta s prostitútkou ako onehdy, keď Liz Hurley vymenil za niečo, čo fakt hovorilo jazykom umpa-lumpa. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Tvůrce Paddingtona si tentokrát vzal na paškál další rodinnou zábavu v podobě muzikálového originu Willyho Wonky s tváří Timothée Chalameta. Zdá se to být jako tutovka a tutovka to také je. Zábavná a barevná podívaná s parádním hereckým obsazením a která je rozhodně hodně přístupná, i přes věci, které se v ní dějí. Hugh Grant jako umpalumpa výborný. Tady mi ta jeho pitvořící poloha vůbec nevadila a dobře se sem hodila. Tohle snad nemohlo skončit ani jinak než hitem a uvidíme, co bude dál. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné až magické. Karlík a Továrna na Čokoládu mě nikdy moc nevzalo a přehrávající Depp je tam spíš otravný, tohle je přirozenější bez amerických bejkáren a nepamatuji se kdy jsem viděl hezčí pohádku kříženou s muzikálem. Výprava je okouzlující, Timothee Chalamet trefně zvolený a hraje na pána ( i hezky zpívá), celé to jeho dobrodružství mu divák sežere i s navijákem, písničky jsou hezky melodické a pasují k ději, nápad s čokoládovým Kartelem je super, občas se vyvedl i humor ( Keegan- Michael Key v roli policisty naprosto boží a potěšil i Rowan Atkinson či Hugh Grant). Takhle před vánoci to má hodně feel good atmošku a za závěrečný heist by se nestyděli ani tvůrci z La Casa de Papel. Jo byl jsem dojat i k slzám. 8/10. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Sarkastický hláškující Wonka  z knihy a Burtona (ano, první zfilmování s Genem Wilderem jsem pořád ještě neviděl) je pryč. Temná podívaná se zvrhlejším humorem  taky odešla. Ale přichází hezká a vděčná pohádka se spoustou pěkných barviček a zpívánek (v tomto případě někdy až nadbytečnou spoustou), která opravdu ve vánočním čase potěší. Deppa stejně nešlo překonat a Timothée Chalamet je určitě roztomilý. Jede si to svoje, čili možná překvapí naprosté překopání Burtonovy rodinné linky. Má to ale spoustu hezkých nápadů jako žifafí mléko, čokoláda, po které je možné létat, všechny fáze večírku, nebo tajný výtah do úkrytu schovaný ve zpovědnici. Fantazie určitě nechyběla. Vedlejší postavy sice nějak extra propracované nejsou. Neúspěšný komik nebo policista, který přibral přesto pobavil. Nějak extra nemusím Hugha Granta, ale tady mě jeho hvězdné  hostování v roli UmpaLumpa docela potěšilo. A Rowan Atkinson? Stačilo, aby se ukázal jeho obličej před kamerou a už celé kino ožilo...To mi teda fakt udělalo radost. Možná zdvihuji vykříčník tvůrcům, že by si taková populární legenda zasloužila více prostoru, přesto je jeho úplatný farář skvělý.   No, mě se to líbilo. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Tak takto hezkou a kouzelnou novou pohádku jsem už nezažila roky. Wonka nemá vánoční příběh, ale Dickensovská atmosféra tento pocit navozuje. Optimistický příběh a černobílé postavy, budou nejvíce vyhovovat malým dětem , pro dospělé je tu plejáda britských herců a britský humor. Ten se ostatně líbil i dětem, bylo vidět, že se opravdu baví. Od Paula Kinga se asi nedala čekat postava zlomyslného Wonky, ale suverénní Chalamet mu dokázal vtisknou tolik charismatu a entusiasmu, že mi to ani nevadilo. Chalamet má jednu velkou výhodu, i přes svůj věk pokročilého dvacátníka, má stále v sobě tu první mladickou dychtivost, která je zvláště u Wonky naprosto odzbrojující.Tu nominaci na zlatý glóbus si opravdu zasloužil. Je pravda, že písničky nejsou (až na dva případy) moc zapamatovatelné, ale i tak mi příběh utekl velmi rychle a neměla jsem pocit nějaké roztříštěnosti. Možná je to tím, že jsem šla do kina s otevřenou myslí a nesnažila jsem se srovnávat s předchozími verzemi. Ostatní herci byli také skvělí, výkvět britského filmu a jedna fajn žirafa. Líbilo se mi, jak film hýřil nápady a nadějí, prostě fantasie. Jen škoda, že to mělo ( to asi není příliš velký spoiler) až příliš šťasný konec, přeci jen bych ráda viděla, alespoň náznakem, přeměnu idealistického mladíka k uzavřenému podivínovi Wonkovi. Ale třeba bude ještě druhý díl. Edit: Tak po druhém zhlédnutí beru zpět. Ty písničky jsou vlastně velmi chytlavé, takže mám další oblíbený muzikál. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (17)

  • Paul King prirovnal Chalametovho Wonku k "nevinnej postave ako bol Charlie Chaplin, takmer ako postava prisťahovalca tuláka, ktorý prichádza na svet po prvýkrát, so žiarivým pohľadom a úplne naivný – s touto detskou zvedavosťou, ale bez žiadnych múdrostí z ulice, ktoré si vyvinie v priebehu nasledujúcich 25 rokov". (Arsenal83)
  • Natáčení probíhalo v Anglii ve městech Watford, Oxfordshire, Londýn, Dorset, Bath, St. Albans a East Sussex. Štáb také cestoval po Paříži. (SONY_)
  • Loompaland bol predtým opísaný ako krajina džungle. V tejto verzii žijú Oompa-Loompovia na tropickom ostrove. (Arsenal83)

Související novinky

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

30.07.2023

Sedmá Mission: Impossible měla IMAX kina jen něco málo přes týden, než ji odtamtud vystrnadil Christopher Nolan a jeho Oppenheimer. Atomový opus populárního režiséra si nyní tento formát udrží… (více)

Reklama

Reklama