Reklama

Reklama

Film Wonka je založen na výjimečné postavě, která je ústřední postavou knihy „Karlík a továrna na čokoládu“, nejkultovnější dětské knihy Roalda Dahla a jedné z nejprodávanějších dětských knih všech dob, a vypráví podivuhodný příběh o talentovaném Willy Wonkovi, který se s očima dokořán ocitne v centru světa čokolády, nemá nic než pár mincí v kapse a plný klobouk snů – jedním z nich je otevřít si vlastní čokoládovnu, která by se vyrovnala největším čokoládovnám světa. Ale v tomto velkolepém, i když nelítostném městě se Willyho skromné peníze rychle utratí a zavedou ho na cestu strádání a otroctví v nedaleké prádelně. Ačkoli se zdá, že Willyho vyhlídky jsou zmařeny, jeho naděje nikoli, přestože podnikání ve výrobě čokolády je mnohem těžší, než se zdá, a Willyho genialita není vítána cukrářským kartelem, který se nezastaví před ničím, aby si udržel svou klientelu pro sebe. Nicméně díky své osobité značce geniálního vynálezu, troše neotřelého myšlení a pomoci několika nejlepších přátel- zejména bystré mladé dívky jménem Noodle - se Willy stane odhodlanějším než kdy jindy a využije svého talentu a houževnatosti k tomu, aby si splnil svůj sen. Během následujícího kouzelně lahodného, někdy nebezpečného a život potvrzujícího dobrodružství Willy zjistí, že ačkoli většina lidí, které potká, dá přednost chamtivosti před dobrem, každý mrak má stříbrný okraj... stačí jen nepřestávat snít. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (9)

Trailer 8

Recenze (404)

Kosmik 

všechny recenze uživatele

Já musím za sebe říct, že jsem byl spíš zklamaný. A problém asi vidím ve výkonu Timothée Chalameta, který tu roli podle mě upitvořil. A ve snaze po originalitě z ní udělal spíš mužskou verzi Mary Poppins. Nebudu srovnávat Burtonova Karlíka se současným Kingovým muzikálem. To nejde. A toto je prequel původních dvou filmů o Wonkovi. Ale srovnáme, jak roli Wonky hrají Chalamet, Depp a i v prvním zpracování Wilder. Depp i Wilder jsou v té roli uvolnění, oni tím Wonkou prostě jsou. Hlavně Depp. Chalamet umí být dobrým hercem a tohle patrně vzal jako výzvu, nabídku, co se neodmítá. Ale pohádkový Wonka je už mimo jeho herecký rozsah. Je to vidět, když přijde okamžik epizodní role Rowana Atkinsona, jak ten film hned nabere jiný drajf. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Southampton, 8.12.2023 Předvánoční kino a Wonka byla dobrá volba a to i přesto, že nejde o vánoční film. Stačilo, že byl zábavný a barevný, pocitově dost podobný filmům jako Paddington od stejného tvůrce. Původní čokoládové filmy mi nic moc neříkají, ale to vzhledem k tomuhle příběhu vůbec nevadí. Odehrává se totiž v době předtím. Obsazení mě baví a vcelku jsem si ho užil, Chalamet mi tam seděl a spousta povědomých tváří ve vedlejších rolích ho dobře doplňovalo. Takže vlastně proč ne, ale dokonalost to nebyla. ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Tohle je příklad díla, který vám za pár let vyplivne na míru nějaká standardní UI, když do něj zadáte vhodná hesla. Je to stejné jako Cruella - vyjmutí enigmatické vedlejší postavy z jejího prostředí a následná kastrace skrze generický origin, který hladí tak po srsti až prohýbá páteř. Je to strašně neživé. Ten film má být o sladkostech a já přitom měl větší chuť na čokoládu při sledování Saló. Ústřední postava samozřejmě nemůže být poháněna nějakým vlastním vnitřním ohněm, ale musí konat v rámci nějakého rodinného závazku. Kolem poletuje CGI menažerie, Willy Wonka tahá z digitálního klobouku digitální předměty a já najednou zjišťuju, že ten film vůbec nevnímám a zasněně vzpomínám na to, jak Kieślowski zkoušel různé značky kostkového cukru, aby našel ten, který nasaje lžičku kávy přesně za pět sekund. ()

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Výborná rodinná komedie a Wonkův “origin” v celé své kráse. Je to nápadité, barvité a všechny postavy jsou přímo skvělé, ať už záporný čokoládový kartel, kde každý z těch tří má svou roli a zábavnost, tak celá skupinka kolem Wonky, z nichž všichni byli stejně pohádkově skvělí. Dojde i na trochu humoru (ikdyž zdaleka ne tolik, kolik bych si přál) a objeví se i Umpalumpa (Hugh Grant je borec!!!), u něhož mi zase chyběla větší role a víc času na scéně, páč solil jednu top scénu za druhou, ale jako celek to funguje jako rodinná pohádka úplně perfektně a tenhle pozitivní vibe rezonoval celým kinem, takže velmi spokojená čtyřka, ve které i Chalamet zazářil jak pán. Mohlo to být lepší? Nejspíše ano. Ale momentální spokojenost převládá i tak. Jo a Atkinson v roli kněze je totální masakr!!:D ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Tim Burton je Tim Burton- o parník dál, Timotheé je ale skvělý, UmpaLumpa taky fajn, výprava pěkná, ovšem další obsazení je slabé, Olivia Colman sice trefná je, jako vždy, jinak se to násilně zavděčuje aktuálním obsazovacím trendům, zkrátka ošklivá dívka s knírkem byla děsná a je mi fuk, jaké barvy je, no a zbylý casting představil plejádu nezajímavých tváří, do jednoho zanikli ve všudypřítomné čokoládě. Na to, kam se posunuly za ty roky trikové možnosti, strčil Burton Kinga do kapsy levou zadní. Děti to bavit bude, u dospělých si nejsem nadšením jistá. Scénář totiž není nic moc. Laskavost a poetika z Karlíka nehrozí ani omylem. ()

Galerie (72)

Zajímavosti (17)

  • Loompaland bol predtým opísaný ako krajina džungle. V tejto verzii žijú Oompa-Loompovia na tropickom ostrove. (Arsenal83)
  • Natáčení probíhalo v Anglii ve městech Watford, Oxfordshire, Londýn, Dorset, Bath, St. Albans a East Sussex. Štáb také cestoval po Paříži. (SONY_)
  • Chalamet vyrastal ako fanúšik oboch predchádzajúcich filmov o Wonkovi (1971 a 2005) a chcel túto postavu stvárniť iným spôsobom, ako mali Gene Wilder a Johnny Depp: "Je to úplný opak toho Willyho Wonku s bláznivým pohľadom v očiach, ktorého všetci poznáme. Je to o tom, ako by tá postava začínala, aby sa dostala na miesto, kde je ešte stále ako dieťa, ale zároveň nejakým spôsobom zlomená?" (Arsenal83)

Související novinky

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

Druhá Duna bude kralovat IMAXu

30.07.2023

Sedmá Mission: Impossible měla IMAX kina jen něco málo přes týden, než ji odtamtud vystrnadil Christopher Nolan a jeho Oppenheimer. Atomový opus populárního režiséra si nyní tento formát udrží… (více)

Reklama

Reklama