Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dobrodružství začíná, když neidentifikovaný mimozemský vetřelec zničí flotilu klingonských křižníků. Kapitán James T. Kirk se hrdinně vrací do čela nově ztransformované lodi U.S.S. Enterprise, kde převezme velení. Toto dobrodružství odstartovalo jednu z nejdéle běžících filmových franšíz všech dob s hereckým obsazením původní série Star Trek, včetně Williama Shatnera, Leonarda Nimoye, DeForesta Kelleyho, George Takeie, Nichelle Nichols, Waltera Koeniga a Jamese Doohana. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (303)

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Negativní reakce na první Star Trek Film nejsou fér. Je totiž narozdíl od svých následovníků i předchůdců dost výjimečný svým vyzněním a nabízí konečně také jakýsi myšlenkový přesah, který by měl být vlastní každé pořádné science fiction a já se skoro nebráním přirovnání prvního Star Treku k Vesmírné odysee, i když po ní pokukává jen po očku. Je tu výborná pointa, kterou jsem sice frajersky odhadnul už dávno před odhalením, ale i tak zapůsobí. Navíc je tu první zjevení jednoho z nejlepších hudebních témat filmové historie. Pokud bych bral hudební souboj mezi celým Star Trekem a Star Wars, tak to sice Jerry před Johnem jasně prohraje, ale hlavní téma má Star Trek podle mě lepší. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Galadriel mi mluví z duše, jsem malý český trekkie odkojený Novou Generací a původní Star Trek se mi zdá tak přešlý dobou, až hanba mluvit....nicméně filmy jsou mladší a tudíž mému srdci bližší. Ale zklamáni budou víceméně všichni trekkies - je to příliš zdlouhavé, hrající si na tísnivou atmosféru, s nepříliš zdařilým scénářem. Ale efektní, to se musí nechat. A dalším plusem je, že komponování hudby se chopil klasik nad klasiky a skoro dvorní Star Trekovský skladatel Jerry Goldsmith, a třeba taková jeho Enterprise je nezapomenutelná...takže i přes veškeré moje zdrbávací kecy v první polovině - 80%, protože druhá půle filmu za to stojí přinejmenším v očích hardcore sci-fistů. ()

Reklama

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

60% - Kde se něco děje? Kde je nějaká zábava? Celý film jsem měl pocit, že ona krásná hudba Jerryho Goldsmithe je to jediné, co tento film křečovitě sune kupředu. Příliš často opakované koukání se na modýlky vesmírných lodí by se bez ní stalo dokonce nesnesitelné. Postavy mě vůbec nepřesvědčily o své opravdovosti, a myšlenka, o které tu všichni píší, se mi zdála pouze prvoplánová a vesmírný porod jsem chápal spíš jako z nouze ctnost (Kubrickova vesmírná soulož za hudby J. Strausse je jinačí kafe...). Při srovnání se Scottovým Vetřelcem (hudba též Goldsmith) z téhož roku vyjde Star Trek po všech stránkách jako chudý příbuzný. Jedná se však o započetí kultovní řady filmů, a to se počítá! ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Třičtvrtěhodinová epizoda seriálu natažená na dvě hodiny. Ne, že bych se přímo nudil, celou dobu mě zajímalo, co za tím vším je (a dobře, že to neskončilo u obyčejných mimozemšťanů), ale přece jenom těch záběrů na průlety někam je až příliš a jsou moc dlouhé. Kirk letí na Enterprise, Enterprise letí za vetřelcem, Enterprise letí vesmírem, Spock letí za vetřelcem... Co se týče postav, film až moc spoléhá na to, že všechny známe. Já coby neznalec jsem třeba předpokládal, že Rusák v posádce bude samozřejmě záporák, místo toho je dost nevýrazný. A vlastně se o těch postavách nic moc nedozvíme. Na začátku se načrtne pár vztahů (Kirk vs. Decker, Decker + Ilia, Kostra coby Kirkův rádce, Spock vs. všichni?), ale nijak se vlastně nedořeší a všechny vyšumí. Nakonec sledujeme jen uhlíkovou jednotku posádky Enterprise vs. záhadný Vee-Ger. Původní verze navíc vyštípala veškerou hloubku a filozofii a ponechala jen dobrodružství. A jak je myšlenka zajímavá, tak pointa byla dost debilní. Přes to všechno se mi to spíš líbilo, asi i díky vynikající hudbě, která dělá i z nudného pětiminutového letu kolem Enterprise zážitek. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Nevím, co je horší. Že je to celé neskutečně k smíchu? Že je to TAKOVÁHLE nuda od začátku do konce? Nebo že Wise perfektně vykrádá Kubrickovu Vesmírnou Odyseu? Asi všechno dohromady, okořeněné bídnými hereckými výkony party důchodců a triky, jejichž podoba musela protřepávat bránice snad i v době vzniku. Chápu, že skalní Trekkies prožívají orgasmus, já těžce zívu a doufám v lepší zítřky. ()

Galerie (66)

Zajímavosti (32)

  • Planeta Vulkán je ve skutečnosti Yellowstonský národní park. (Mr.Critic)
  • Obdobu plakátu k filmu použila skupina Imagine Fragons u svého alba „Evolve“. (Nathaniell)
  • Klingonské slová, ktoré hovorí klingonský kapitán, boli vymyslené Jamesom Doohanom (inžinier Scott). Neskôr lingvista Marc Okrand vymyslel gramatické a syntaktické pravidlá pre tento jazyk, spolu s viacerými slovami pre Star Trek III: The Search for Spock (1984), a napísal klingonský slovník. (Nekrofil)

Související novinky

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Zemřel Leonard Nimoy

Zemřel Leonard Nimoy

27.02.2015

"Život je jako zahrada. Zažíváme dokonalé chvíle, ale uchovat je můžeme pouze ve vzpomínkách." Takhle před několika dny komentoval život herec a režisér Leonard Nimoy, v němž určitě poznáváte pana… (více)

Dva koncerty filmové hudby

Dva koncerty filmové hudby

01.09.2012

Pražský filmový orchestr zve všechny příznivce filmové hudby na své další dva velké koncerty. První z nich se koná v neděli 14. října v 19.30 ve Dvořákově síni pražského Rudolfina. Diváci budou mít… (více)

Reklama

Reklama