Reklama

Reklama

Ochránce

(seriál)
  • angličtina The Defender (festivalový název) (více)
Česko, 2021, 10 h 40 min (Minutáž: 60–68 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Lukáš Vaculík, Iveta Dušková, Jaroslav Plesl, Pavel Řezníček, Agáta Kryštůfková, Barbora Kodetová, Lucie Ducháčková, Petra Hřebíčková, Jakub Ludvík (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Aleš Pelán (L. Vaculík) je oblíbeným učitelem na střední škole. Šikana kolegyně ho donutí uvědomit si, že každý někdy potřebuje zastání. Učitelka, které se utopí žák na výletě. Rodiče dětí tyranizovaných nezvladatelným spolužákem. Dívka, co nikdy nechodila do školy. Základka, na které se porvou romské děti s bílými. Vychovatelky diagnostického ústavu, jimž chovanec zavraždí kolegyni… Tyto a další případy bude Pelán vyšetřovat coby školský ombudsman. I když není policista, ale učitel. (Česká televize)

(více)

Recenze (168)

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavá témata skutečně ze života. Žádné lakování na růžovo. 1)  Chápu, že aby byl seriál koukatelný, potřebuje konflikt a nejlépe takový, který je blízký chápání většiny veřejnosti. To se tvůrcům podařilo a převážně kladné ohlasy ze všech stran jsou dostatečně výmluvné._____ 2)  I když můžeme namítnout, že jde jen o špičku ledovce a že problémy školství jsou hlubší, než je v seriálu naznačené, stále trvá základní fakt: seriál neřeší (asi ani nemůže) hlavní problém našeho školství - jeho zahleděnost do sebe, neskutečnou zkostnatělost a nedostatek zájmu o smysluplné studium (na všech stranách). Tvůrci se vyjadřují k barevným výstřelkům, ale neřeší fakt, že většina škol je zasmušile šedivá a svou obyčejnou fádností ubíjející. Ale to bych zřejmě chtěl po televizním seriálu více, než kolik je schopen nabídnout._____ 3)  59letý Lukáš Vaculík (ombudsman) mě příliš nepřesvědčil, nicméně v roli mi nevadil. Výborný je 47letý Jaroslav Plesl (šéfporadce Havlík) v roli české odrůdy Sira Humphreyho Applebyho (seriál Yes, Minister). Přesvědčivě působí i 55letý Pavel Řezníček (ombudsmanův řidič)._____ 4)  Z pěkných kluků mě zaujal například Adam Solar (blonďák s ADHD ze třetího dílu)._____   5)  Vtipný koment: verbal*****. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Klobouček ! Nejkvalitnější tuzemský seriál možná všech dob, takhle autentické a drsné jsem to tedy nečekal. Nemám co dodat, skvělé výběry herců do vedlejších, ale hlavně do hlavních rolí: Vaculík - extratřída, ve své roli ministerského ombudsmana doslova exceluje a jeho herectví musímet milovat i přes fakt, že charakterově není zcela "mirek dušín", byť dušínovskou pozici zastává. Dušková - Vaculíková žena, nedostává v seriálu mraky prostoru, ale možná o to víc to bude zapamatovatelnější herecká stopa. Žena moudrá a především trpělivá, těžce zkoušená životem. Plesl - hlavní podržtaška ministra školství, zprvu vypadá jako dobrák, ale posléze typický hajzlík, který hraje především pro svůj prospěch. Řezníček - jedno z největších překvapení seriálu. Tohoto pána moc nemusím a vlastně jsem ho ani v pořádném filmu neviděl, tady je ale jeho role ministerského služebního řidiče a posléze "samozvaného poradce" fakt skvělá a Řezníček je skvělý. Kodetová - bulvární novinářka, taktéž skvěle padnutá role. Dalo by se toho říci o jednotlivých epizodách hodně, ale každá je originální, každá je autentická a skvělá a nezbývá než vřele doporučit - tohle se prostě musí vidět !.....................moje hodnocení = 9 z 10. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na základe skutočných prípadov a fiktívnej postavy ombudsmana sa podaril veľmi kvalitný seriál, ktorý poukazuje asi na všetky neduhy nášho školstva - vzťahy študent - učiteľ, šikana, sexuálne obťažovanie, nezvládnuteľní študenti, korupcia atď. Okrem jednej agitačnej časti (Hidžáb) si všetky zachovali dobrú úroveň, najlepšou bola ale tá posledná - absolútne vyvrcholenie seriálu. Na Vaculíkovi síce vidieť, že už vypil nejaké to vedro alkoholu, ale svojej roly sa chytil dôstojne. Zasadenie osobného života ombudsmana do konceptu mi prišlo spočiatku zbytočné, na konci sa ale ukázalo, že to malo zmysel. Kľudne sa môže natočiť aj dvojka, tých tém je myslím ešte stále dosť. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Famózní. Pominu-li skvělé herecké obsazení a výborný scénář, zbývá ještě mnohé. Radost herců z toho, že mohou zase jednou skutečně něco hrát, ta je  vidět v každé minutě snímku. Každý díl je v podstatě velké téma, které by samo vydalo na seriál, přesto je v jednom díle vždycky řečeno to podstatné. A vždycky zůstáváme v rovině rozumu, známe limity možného, názory všech stran. A je na nás divácích si vybrat to své. Pořád však cítíme, že to se ve filmu děje, jde vší silou k meritu věci a to i v případě věcí velmi obtížně řešitelných, běhů na dlouhou trať. Jde o oficiální linii zaštítěnou státem, přes všechny přešlapy stále prosazovanou tradici a dlouhodobé cíle naší kultury v tom lepším slova smyslu. Vše velmi korektně a pokud možno nestranně prezentované. A ten nádherný závěr, to tu prostě už dlouho nebylo...90% ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Po všech stránkách výjimečný seriál. Podnětný, navozující debatu nad tématy, která jsou součástí naší zkušenosti, ale není snadné o nich mluvit, vyvolávají silné emoce, rozhořčují, a přesto je často s bezradným pokrčením rameny mentálně zavíráme do šuplíku s cedulkou "neřešitelné, na později". A ona se opakovaně derou ven. Skvěle zahrané, napsané a skvěle neodlehčené. ()

Galerie (195)

Zajímavosti (37)

  • Natáčelo se ve Slaném, na Kladně a v bývalé elektrárně dolu Schoeller v Libušíně. (rakovnik)
  • V pozadí rozhovoru (od 17. minuty) mezi Pelánem (Lukáš Vaculík) a zaměstnanci ústavu hraje v televizi videoklip Hana Zagorová - Málokdo ví. (formelin)
  • Brněnská škola se měla nacházet dle slov postavy ztvárněné Jaroslavem Pleslem na náměstí Brigády, v prvním záběru je ale u vchodu vidět název ulice Kotlářská. Náměstí Brigády, ani ulice Bystrická, o které se v tomto díle hovoří, v Brně nejsou. (klukluka)

Související novinky

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

05.02.2022

Sdružení českých filmových kritiků dnes v pražském Divadle Archa předalo výroční Ceny české filmové kritiky v rámci svého 12. ročníku a ocenilo tak výjimečné české filmové počiny roku 2021 i jejich… (více)

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama