Reklama

Reklama

Rockets Redglare

Rockets Redglare

nar. 08.05.1949
New York City, New York, USA

zem. 28.05.2001 (52 let)
New York City, New York, USA

Biografie

Americký herec, stand up komik a osobní strážce Michael Morra, je nejlépe znám pod jménem Rockets Redglare a účinkováním v nezávislých filmech režiséra Jima Jarmusche.

Rockets se narodil patnáctileté prostitutce Agnes Tarulli Morra, která byla závislá na heroinu. Rockets byl jedním z prvních, ne-li vůbec první dítě, které získalo závislost na heroin ještě před svým narozením. Po narození mu doktoři do výživy museli přidávat opiát derivát, aby se zbavil jeho závislosti na heroinu.

Rocketsova rodina patřila v Brooklynu mezi obávané mafiány. Poté, co byl jeho otec deportován do rodné Itálie, začala jeho matka Agnes vztah s bývalým boxerem závislým na drogách. Nový otčím Agnes i Rocketse bil, a tak své nešťastné dětství trávil u své tety v New Yorku. Poté, co byla před jeho očima zabita jeho matka novým přítelem, se Morra přejmenoval na Rockets Redglare. První polovinu 70. let strávil na drogové rehabilitaci, kde poté pracoval jako rezident a dotáhl to na pozici asistenta rezidenčního ředitele, aby se nakonec vrátil se zásoby léků a drog domů do New Yorku.

V té době žil s bývalou baletkou a rádoby herečkou Baybi Day a ve druhé polovině 70. let trávil většinu času ve čtvrtích, kde se provozoval porno průmysl a vzkvétala punková komunita. Rockets se v té době díky své mohutné postavě a nechvalné reputaci živil jako vyhazovač v klubu Red Bar v East Village a jako roadie pro kapelu The Hassles v čele s mladým Billy Joelem. Také působil jako bodyguard a dealer drog pro Sida Viciouse a poté pro umělce Jean-Michel Basquiata.

V noci, kdy Sid Vicious údajně zabil svou přítelkyni Nancy Spungen v hotelu Chelsea, jim Rockets dodal 40 tobolek zrádného Dilaudidu. Producent Phil Strongman ve své knize „Pretty Vacant: Historie punku“ uvádí, že je přesvedčen o tom, že Rockets zavraždil Nancy, stejně tak to tvrdí ve své knize „This Ain't No Holiday Inn: Down and Out At The Chelsea Hotel 1980-1995“ James Lough. Rockets v tisku tyto obvinění vždy popíral, ale často se k vraždě přiznával v okruhu svých přátel, kteří mívali smíšené reakce.

Někteří jeho přátelé, jako Zoe Hansen věří, že je vrahem, ale jiní přátelé Sida, jako třeba baskytarista z kapely Danzig, Howie Pyro, který byl se Sidem v den jeho sebevraždy tvrdí, že Rockets rád vyprávěl přehnané příběhy, aby na sebe upozornil. Pravda je, že Nancy kolem jedné hodiny ráno volala Rocketsovi, ať přinese drogy. Sid, dle policejní zprávy upadl do mdlob od třetí hodiny do 9té ráno. Nancy byla dle koronera zavražděna mezi pátou a devátou ráno. Rockets byl viděn dvěma, třema lidma odcházejíc z hotelu kolem 4té ráno a z pokoje zmizel rovněž větší obnos peněz.

Od Rocketse byla rovněž poslední heroinová dávka zesnulého Viciouse. Když se Rockets od poslíčka dozvěděl, že objednaná dávka heroinu 2. února směřuje k Viciousovi, dodal mu mnohem čistší heroin, než bylo normální. V té době v New Yorku měl pouliční heroin čistotu mezi 32 až 36%. Rocketsova dávka, která byla testována na druhý den, měla čistotu skoro 90 %, takže musel předpokládat, co může nasledovat.

V 80. letech začal Rockets po barech a slavných nezávislých klubech Pyramid a Club 57 úspěšně vystupovat jako stand up komik a také se věnoval umění performance. Jako herec debutoval v nezávislém snímku The Way It Is (1985) a často býval obsazován do drsných, nebo sešlých charakterů, což odráželo jeho výchovu a reálný život spojen s drogovou závislostí. Jako herec se ve vedlejších rolích objevil v teměř 40 převážně nezávislých snímcích.

Morra zemřel v roce 2001 na kombinaci selhání ledvin, selhání jater, cirhózu a hepatitidu typu C. Morrovu smrt urychlily jeho vícenásobné závislosti heroin, kokain, jídlo a alkohol. V době své smrti byla Morra morbidně obézní a hospitalizován.

Epistemolog

Herec

Reklama

Reklama