Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hodný chlapec Ron se dostane do věznice za obchod s marihuanou. Bere si ho pod křídlo Earl Copan, který je za mřížemi už osmnáct let a snaží se Rona naučit pravidla života ve vězení... Vyfasovat v jednadvaceti pár let naostro za šíření marihuany - to je pořádná noční můra. Když ale Ron (Edward Furlong) vstoupil poprvé do své cely, pochopil, že jeho špatné sny ještě ani pořádně nezačaly. Jeho spolubydlící (Mickey Rourke) je populární místní "děvče" a Ron brzy zjistí, že i jeho vlastní mladá kůže představuje pro vyhládlé kriminálníky velké lákadlo. Naštěstí vzbudí brzy zájem místní autority Earla Copana (Willem Dafoe), vězně, který už strávil za mřížemi takovou dobu, že si ani nepamatuje jaké to bylo na svobodě. Pro Earla se mladík stane náhradou za všechno, co nikdy neměl - za rodinu, přátele, syna - a na oplátku Ron získá ochranu i zasvěcení do nelítostných pravidel světa uvnitř věznice. I Earl má ale své nepřátele a atmosféra ve věznici začíná houstnout. Snímek vznikl podle románu známého scénáristy Edwarda Bunkera (Na svobodě s Dustinem Hoffmanen), který se předtím odseděl ve vězení řadu let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (212)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Buscemi si (s kumpány :-) natočil >nezávislý< vězeňský film! Řekl bych ale, že měl zůstat spíše ve svých >nejmilejších barech< a ne se snažit >cosi závažného< sdělit přes tohle muklovské drama... Protože tahle story je plytká a falešná, jako ty vztahy a city v ní prezentované. A je to velká škoda, protože se tu na tomhle >kolektivním< dílku sešla škála skvělých herců, kterým ovšem chyběl více dotažený scénář a méně >blazeovaná< Buscemiho režie. Za zvláštní zmínku snad stojí hudba pánů Johna Lurieho (saxofonisty, skladatele a herce) a Jakea La Botze (skladatele a herce - který si ve filmu i zahrál). Ano, je to taková dobrá, leč zbytečně moc příjemná a nepřesvědčivá filmová procházka po jednom kriminálu (se snahou o poselství, co nic nesděluje), kterou navíc bohužel pro našince dobíjí tradičně neuvěřitelně zmrvený český dabing, suveréně ničící atmosféru filmu. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Kvalitní film. Willem Dafoe a Edward Furlong jsou opravdu přesvědčiví vězni a Furlong dokazuje, že kdyby se vysral na fet, je to talent jak hovado. Ve vedlejší roli byl přesvědčivě odpudivý Tom Arnold. Vztahy mezi vězni byli přesvědčivé, ne že bych s tím měl zkušenost, ale tak je to můj hrubý úsudek, jak to asi tak v běžném vězeňském režimu chodí. Tenhle film je na hony vzdálený idylickým a sladkobolným opusům z věznic, ve kterých se kamarádí každý s každým, anebo těm, z nichž divák získá pocit, že kriminál je to nejlepší místo na světě. Tohle bylo téměř autentické, místy bez příkras, ale pochopitelně i místy nepravděpodobné. Přesto přes výčet pozitiv k vyvážené dokonalosti něco chybí. Asi to bude tím, že (nehostinné) prostředí věznic je ve filmech už moc profláknuté. 70% ()

Reklama

gogo76 

všechny recenze uživatele

Ocitnúť sa kvôli predaju marihuany vo väzení plnom vrahov a násilníkov nie je nič príjemné."Terminátorovský" E. Furlong hraje vyhukaného mladíka presvedčivo a keď si naňho začnú poniektorí väzni brúsiť zuby, bez nejakého zvláštneho dôvodu sa ho ujme a väzme pod ochranu miestny šéf W. Dafoe, ktorý to tu má všetko pod palcom.M. Rourke hraje super "kočku" a nebyť originálnej zvukovej stopy , tak ho asi nespoznám. Škoda, že jeho postava nejako vyšumela doprázna. Buscemi natočil solídnu väzenskú drámu, ale zase ničím výnimočnú. V malej úlohe sa objaví aj on a jeho vyschnutá 40 kilová postava popri nabúchaných kriminálnikoch vyvolá úsmev. Danny Trejo má ten správny väzenský "face" a preto by nemal chýbať v žiadnom takomto filme. Škoda, že Buscemi nevenoval príprave úteku trocha viac času. A je fakt lepšie vládnuť v pekle ako slúžiť v nebi. 70%. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Protože jsem čekala nějaký drsný "maso", otálela jsem s tím do té správné nálady. Ta se nakonec dostavila, ale "maso" to nebylo. Naopak mě překvapila pohoda, jaká ve vězení panovala, Earl to tam měl div ne na povel a o "malýho terminátora" Furlonga se postaral jak vlastní máma ne. Od Buscemiho to chtělo trochu přišponovat, protože, ač byli oba chlapi v hlavních rolích více než ok, jen to vlažný děj neutáhlo. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

jeden z najvăčších ksichtov hollywoodu - môj obľúbený Steve Buscemi, v spojení s ďalšou peknou partiou riadnych ksichtov a držiek (Danny Trejo, Willem Deffou a Mickey Rourke) stvorili pomerne komorný a slušný film z văzenského prostredia. Veľmi dobre sa na to pozerá a veľmi príjemne sa vstrebáva atmosféra, ktorá je tu iná, ako pri iných văzenských filmoch (a že som ich už videl neúrekom . . .) Basa ľudí mení, a každý skôr či neskôr začne uvažovať o úteku. Niekto začne aj konať. A niekomu sa to aj podarí. Je len otázne, či naozaj chceme utiecť, či by sme tam von dokázali prežiť. Jednooký medzi slepými je kráľom. A tak ďalej . . . ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Natáčení probíhalo ve věznici Holmesburg ve Philadelphii. (Terva)
  • Kytarista vystupující během vězeňské show je Antonyho Hegarty (z Antony and the Johnsons) a píseň, kterou zpívá, je verze "Rapture", kterou lze nalézt na stejnojmenném albu z roku 2000. (Chatterer)
  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Eddie Bunker. (Terva)

Reklama

Reklama