Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do domu mladé rodiny jednoho večera vtrhne zločin zosobněný násilníkem a zlodějem v jedné osobě. Manžel na zlosyna při obraně svých blízkých sám zaútočí a zabije ho. Je obviněn a usvědčen z neúmyslného zabití a odsouzen ke třem rokům ve vězení s maximální ostrahou. Růžovou budoucnost nadějného mladého muže tak najednou vystřídá prostředí mezi zločinci nejhrubšího zrna, kde přestává platit standardní morálka a pro přežití se musí začít řídit zákony džungle, ve které se ocitl. (Nogard)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (506)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Vězeňské drama, to je samostatný žánr napínavých dramat. A já je mám moc rád. Ačkoliv by nápravné tařízení ať už je kdekoliv na světě, mělo být místem, kde se člověk napraví, kde dojde k pokání, opak je často pravdou. A u amerických kriminálů to platí dvojnásob. Když vás soud odsoudí, stanete se po vstupním přijímači číslem a všem je jedno, že tam vlastně nepatříte, protože od toho ,,nejhodnějšího'' grázla Vás pořád dělí z hlediska vaší viny světelné roky. Jenže tam zkrátka nejde vejít, schoulit se a nějak tu nepřízeň osudu přečkat a přetrpět. Tam se musíte zařadit. Dostat se do nějaké grupy co vás možná někdy ochrání. Nic ale není zadarmo a tak už jen samo přidružení ke skupině sebou nese nutnost udělat protislužbu, ukázat loajalitu a věrnost. A to je problém, protože taková vyjádření loajality jsou v očích lidí mimo tu džungli v kriminálech porušení zákona a další roky natvrdo. Nikoho nezajímá, že sami nepřežijete a museli jste to či ono udělat... A zkuste něco říct. Sejme vás vaše vlastní banda za to, že zpíváte... A tak vám bobtnají roky vazby, venku se vám hroutí vztahy a vy nevíte jak z toho kruhu ven. To je přesně příběh našeho hrdiny. Dost reálný příběh. Nejsou to však jen vrahouni z řad vašich spoluvěznů. Může si na vás zasednout i šéf dozorců a to je pak opravdu to pravé peklo. Naštěstích najde náš hrdina ve vězení vlivného zastánce díky němuž se situace ve věznici radikalně změní ! Škoda toho konce, nevěřil jsem ani tomu tomu načasování. Nechat hrdinu v hnoji, dal bych pátou hvězdu. Sic jsem mu fandil, ale s termínem svatby po tom všem mne nakrkli...Jakoby scénář v posledních pár větách dopsala Rosamunde Pilcher... I tak je to za 4 rány ze špuntovky ! * * * * ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Ve vězení jsem nikdy nebyl, a to ani v americkým, ani v českým, takže neumím říct, jestli film odpovídá realitě. Nejspíš alespoň zčásti jo, přinejmenším co se týče gangů a násilí mezi vězni navzájem. Co můžu soudit příběh, je to klasická struktura: (polo)nevinný slušný člověk se dostane mezi psychopatické a násilnické vězně a dost podobně naladěné dozorce, kde se snaží přežít, jak to jen jde. Není to špatné, docela to odsýpá, ale nic úplně zásadního, co by mě fakt vtáhlo, jsem tam nějak nenašel. Celkově slušně natočená low-cost žánrovka s tradičně kvalitním Valem Kilmerem. ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Mám vážne rád filmy z väzenia a nevybavujem si hádam žiadny vyložene slabý film, ktorý by spracovával väzenské prostredie. Ani tento nieje výnimkou a aj keď je to príbeh v podstate dosť klasický, má svoje čaro, výbornú atmosféru a skvelých hercov. Hlavne Val Kilmer dokázal, že nepatrí do starého železa. Režisérsky tiež výborne zvládnuté, vzhľadom na minimalitu prostredia (všetko sa odohráva na malom priestore) si film dokázal zachovať dramatičnosť až do konca. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Na Zločince jsem se těšila především kvůli Stephenu Dorffovi a mému oblíbenému vězeňskému tématu. Val Kilmera nemám nijak v oblibě, ale jakmile se objevil na scéně, exceloval v každém záběru. Protřelý vězeňský veterán, obtloustlý, fůsatý a s brýlama. Dostal mě:) Půvabnou stránku v tomto drsném, chlapském prostředí zastává krásná Marisol Nichols. Zločinec ukazuje krutý, tvrdý a brutální portrét života v tom nechvalně proslulém vězení San Quentin. "Tak jo, ty ucho, budu hodnej veterán a naučím tě vězeňský politice." ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Doposud nevýraznému americkému režiséru Ricu Romanu Waughovi se podařilo natočit patrně jedno z nejlepších vězeňských dramat, které více než dobře rozvíjí železná pravidla a zákonitosti tohoto osobitého filmového subžánru. Vězeňské snímky jsou zpravidla hodně sociálně kritické a ani Zločinec netvoří výjimku ve své reflexi toho, jak zkostnatělý je systém. Prostředí subordinace si přímo zakládá na uplatňování a projevech moci, od čehož je už jen krůček k jejímu zneužívání, prostředí věznice je pak živnou půdou bujení toho animálního v nás. Režisér umně použil rastr syrovosti (bez zbytečně naturalistických scén), přičemž stěžejní úlohu hraje tíživá atmosféra. Asi je to film především pro muže, jelikož vypráví příběh z mužského pohledu a využívá mužské vidění světa. Zobrazované americké státní vězení je zdánlivým anachronismem, jakoby se tu zastavil civilizační běh v dobách patriarchálně řízeného středověku, jediné právo je právo silnějšího a jedinec tu má jen pramalou šanci (přežít). Felon je skutečně silný film, který umně nastiňuje to málo, co udělá ze slušného člověka zločince... Jak dalece je celý snímek realistický, to patrně pro většinu z nás zůstane celý život jen hypotetickou otázkou... Podobné filmy: Cela 211, Brubaker, Věznice, Prorok, R, Vzpoura ve věznici Carandiru ()

Galerie (23)

Zajímavosti (18)

  • Tetovania, ktoré nosí postava Val Kilmera, sú autentické, založené na výskume herca a režiséra Rica Romana Waugha. Návrhy odrážajú najmä prísne strážené väzenské tetovania, ktoré mali väzni v čase, keď bol film natočený. (Arsenal83)
  • Souboje filmované během výroby byly náhodné a bez choreografie. Většina herců byla propuštěnými vězni, kteří během soubojů předváděli směs bojových umění a pouličního boje. (c.tucker)

Související novinky

The Rock zůstane akční

The Rock zůstane akční

25.03.2011

Faster byl všechno možné, jen ne akční nářez, v jaký jsme doufali. Mnohem větší porci adrenalinu slibuje Rychlá a zběsilá pětka, a ani poté se Dwayne Johnson k rodinným taškařicím nevrátí (tedy,… (více)

Reklama

Reklama