Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hodný chlapec Ron se dostane do věznice za obchod s marihuanou. Bere si ho pod křídlo Earl Copan, který je za mřížemi už osmnáct let a snaží se Rona naučit pravidla života ve vězení... Vyfasovat v jednadvaceti pár let naostro za šíření marihuany - to je pořádná noční můra. Když ale Ron (Edward Furlong) vstoupil poprvé do své cely, pochopil, že jeho špatné sny ještě ani pořádně nezačaly. Jeho spolubydlící (Mickey Rourke) je populární místní "děvče" a Ron brzy zjistí, že i jeho vlastní mladá kůže představuje pro vyhládlé kriminálníky velké lákadlo. Naštěstí vzbudí brzy zájem místní autority Earla Copana (Willem Dafoe), vězně, který už strávil za mřížemi takovou dobu, že si ani nepamatuje jaké to bylo na svobodě. Pro Earla se mladík stane náhradou za všechno, co nikdy neměl - za rodinu, přátele, syna - a na oplátku Ron získá ochranu i zasvěcení do nelítostných pravidel světa uvnitř věznice. I Earl má ale své nepřátele a atmosféra ve věznici začíná houstnout. Snímek vznikl podle románu známého scénáristy Edwarda Bunkera (Na svobodě s Dustinem Hoffmanen), který se předtím odseděl ve vězení řadu let. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (212)

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak som sa čudoval, že prečo je tento filmík tak neopozeraný, keď pohltil toľko hereckých es a odpovedi som sa dočkal. Kvoli patrne slabej dejovej línii, nepremyslenej zápletke a dosť nevyváženej hudbe, ktorá mi vadila snáď najviac. Dráma sa k 'Shawshank' sa ani nepriblížila, ako niekto spomína. Za to však nemôžu herci, ale slabý scenár. Veľmi ma potešil Mickey Rourke a jeho travesty rola. A zdalo sa, že aj Furlongovi začne svitať na lepši časy po úspešnej dvojročnici, no keď sa na to pozerám dnes, Buscemiho šancu nevyužil. 60%. ()

gilmore_girl 

všechny recenze uživatele

Mame tu pohled na vezeni jako na vcelku prijemnou dovolenou, kdyz znate ty spravne lidi... Edward Furlong ma docela stesti, ze Willem Dafoe hleda opravdove citove pouto s nekym s hezkou tvarickou... po nekolika Furlongovych propadacich jsem byla opravdu mile prekvapena a jsem rada, ze konecne nekdo poukazal i na to, ze je to fesak, ackoli mu nejvic sedi role pridrzlych spratku vseho druhu :). Oba predvedli skvely vykon a jako bonus tu mame transvestitu Mickeyho Rourka, to je kombinace, jakou si nemuzete nechat ujit. ()

Reklama

kaylin 

všechny recenze uživatele

Steve Buscemi se sem tam pustí do režie a nemá vůbec nejistou ruku. Docela překvapí. Jak dokáže být snímek drsný, což v tomhle případě rozhodně patří. Buscemi měl skvělou ruku i na herce, kdy Dafoe a Furlong do děje sedí, i když Furlong je ze začátku takový moc velký hezounek. Nakonec ale svou roli zvládnul. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Exkurze do míst, která nechceme osobně dvakrát poznat. V rámci žánru netypické (kupříkladu chybí typický prvek vězeňských filmů v podobě sadistického dozorce) dílo, které se zaměřuje spíš na atmosféru vězení než na nějaké dramatické momenty, kdy jde někomu o kejhák. Škoda, že je to místy až příliš nevzrušivé, naopak palec nahoru za herecké výkony (respektovaný Willem Dafoe nebo tehdy ještě zajímavý Edward Furlong). ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Věznice přináší poněkud mírnější, klidnější a jaksi pohodovější náhled do komunity drsných, potetovaných chlapíků za ostnatým drátem. Animal Factory rozhodně nepůsobí dojmem, že by se jednalo zrovna o "věznici s maximální ostrahou." Žádná extrémně brutální, drsná a násilnická ukázka ze života za mřížemi. Příběh mi přišel jako docela přátelská, oddechová verze amerického vězeňského prostředí. Vypadalo to, že obyvatelé tohoto zařízení si nemají nač stěžovat. Pěvecká vystoupení, dostatečná zásoba cigaret, holičství, pohodová a přístupná ostraha a víceméně volná zábava a přístup k mnohým věcem. Až na pár drsných scén se jednalo o celkem nenáročný děj. O to však více působivější a poutavý. Především díky hereckému obsazení a jejich charakterům. Willem Dafoe opět vsadil na svůj osobitý a výrazný ksichtík, Edwarda Furlonga je mi líto, že mrhá svým talentem na podřadné filmy a jen poskromnu se objevuje v těch kvalitních. Vypadá to, že tento snímek patří mezi poslední z jeho čtyř nejlepších počinů vůbec. Poté už zůstal "uvězněn" převážně v průměrných či slabých projektech. Danny Trejo je zase v base a dává mi tušit, že si dokážu představit, jak by asi naložil s těmi, co by si až příliš pozdě uvědomili, že "vyjebali s nesprávným Mexikáncem." Přemýšlela jsem nad tím, jak by tento chlapík asi vypadal, kdyby, coby starostlivý otec rodiny předčítal svým dětem pohádku na dobrou noc, či kdyby s květinami a milostnými projevy vyznával ženě lásku:) A za zmínku rozhodně stojí i k nepoznání zmalovaný Mickey Rourke jako transvestita. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (3)

  • Snímek byl natočen na motivy stejnojmenného románu, který napsal Eddie Bunker. (Terva)
  • Kytarista vystupující během vězeňské show je Antonyho Hegarty (z Antony and the Johnsons) a píseň, kterou zpívá, je verze "Rapture", kterou lze nalézt na stejnojmenném albu z roku 2000. (Chatterer)
  • Natáčení probíhalo ve věznici Holmesburg ve Philadelphii. (Terva)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno