Reklama

Reklama

Jan Vostrčil

Jan Vostrčil

nar. 03.12.1903
Příluka, Rakousko-Uhersko

zem. 25.01.1985 (81 let)
Kolín, Československo

Biografie

Jan Vostrčil se narodil 3. prosince 1903 v Příluce do rodiny ševce jako nejstarší z pěti dětí. Po rodičích zdědil hudební nadání a učil se hrát na klarinet, později na křídlovku. Jako křídlovkář hrál u venkovské kapely Františka Lipavského. I když se měl věnovat otcově povolání, stal se vojenským dobrovolníkem a hrál u vojenských hudeb v Brně a Opavě, byl kantorem na vojenského hudební škole, jako hudebník působil i v pražské vojenské posádce a dokonce u hradní stráže (v Praze se seznámil se svoji pozdější ženou). V letech 1953 – 1959 pracoval do svého odchodu na odpočinek jako kapelník vojenské hudby v Litoměřicích.

I během své penze nezahálel a krátce se stal kapelníkem hornické dechové Koletovy hudby z Rtyně v Podkrkonoší. Svoji dráhu dirigentskou a kapelnickou uzavřel jako kapelník Kmochovy dechové hudby (1961 – 1970). V této funkci nahradil dirigenta Václava Týra. Není bez zajímavosti, že Jan Vostrčil stál za zrodem každoročního festivalu dechových orchestrů Kmochův Kolín. Funkce dirigenta Kmochovy dechovky mu nepřímo zajistila i uplatnění u filmu. Jedné zkoušky orchestru se zúčastnil i filmový režisér Ivan Passer, který byl z Vostrčilovy osoby tak nadšen, že ji ihned doporučil režisérovi Miloši Formanovi, který právě sháněl neherce do svých dvou připravovaných filmů.

Filmové práci se však Vostrčil, který nikdy předtím v životě nic takového nedělal, urputně bránil. Forman ho ale přesvědčil, a tak si v jednom roce zahrál dirigenta Kmochovy hudby Kolín – vlastně sama sebe, v povídce KDYBY TY MUZIKY NEBYLY z filmu KONKURS (1963) a otce učně Petra Vaňka (Ladislav Jakim) v komedii ČERNÝ PETR (1963). I když filmování považoval pouze za zpestření svého života a nikdy se nepokládal za herce, vytvářel na stříbrném plátně lidsky přesvědčivě hřejivé postavičky bodrých mužů, laskavých a spravedlivých, ale přísných. Jeho nevšední přirozený mudrlantský lidový typ se stal populárním u širokého filmového publika a stal se, s Josefem Šebánkem a Miladou Ježkovou na stejné příčce, nejslavnějším filmovým nehercem 60. let.

Další velké i malé postavičky stvořil i v dalších filmech: kapelník v Roháčově a Svitáčkově KDYBY TISÍC KLARINETŮ (1964), major v LÁSKÁCH JEDNÉ PLAVOVLÁSKY (1965) Miloše Formana, děda Švehla v Passerově INTIMNÍM OSVĚTLENÍ (1965), předseda NV Bohouš v ZÁZRAČNÉM HLAVOLAMU (1967) Václava Táborského, náčelník a podpraporčík VB v Krejčíkově SVATBĚ JAKO ŘEMEN (1967), strýc Jan ve světovém KINOAUTOMATU ČLOVĚK A JEHO DŮM (1967), požárník a předseda plesového výboru v další komedii Miloše Formana HOŘÍ, MÁ PANENKO (1967), kapelník v ZABITÉ NEDĚLI (1969) a opět kapelník Šebek v Hanibalově HVĚZDĚ (1969). Jako pravý herec se uvedl v dramatu Františka Vláčila ADELHEID (1969), kde se představil v naprosto odlišné vážné roli strážmistra Hejny.

Kvůli zdravotním potížím musel zejména v 70. letech řadu nabídek odmítat (už předtím odmítl účast na Menzelových oscarových OSTŘE SLEDOVANÝCH VLACÍCH), proto se představil už jen v pěti titulech jako stvořitel víceméně menších a epizodních roliček. Byl listonošem v METRÁČKOVI (1971) Josefa Pinkavy, havířem Adamem v Machově komedii ZLATÁ SVATBA (1972), otcem Tondou Havlem v příběhu Václava Matějky NÁVRATY (1972), zemským školním inspektorem Šibralem (v této úloze ho namluvil Mirko Musil) v komedii PÁNI KLUCI (1975) Věry Plívové – Šimkové a naposledy dědou – ženichem v grotesce Tomáše Svobody HODINÁŘOVA SVATEBNÍ CESTA KORÁLOVÝM MOŘEM (1979).

I když byl pouze hercem – amatérem, svými výkony a sedmnácti postavičkami se navždy zapsal do dějin českého filmu. Pět let po premiéře svého posledního snímku Jan Vostrčil v klidu zemřel 25. ledna 1985 v Kolíně ve věku nedožitých vysokých osmdesáti dvou let. Svoji filmovou „kariéru“ jednou zcela výstižně charakterizoval těmito slovy:

„…Tímhletím jiným kumštem jsem si jen obohatil svůj konec života a už nikdy neřeknu jen tak, že je nějakej film blbej. Protože teď vím, co je to za práci…“

Jaroslav "krib" Lopour

Herec

Host

Pořady
1997

Úsměvy

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno