Reklama

Reklama

Henri-Georges Clouzot

Henri-Georges Clouzot

nar. 20.11.1907
Niort, Poitou-Charentes, Francie

zem. 12.01.1977 (69 let)
Paříž, Île de France, Francie

Zajímavosti (9)

  • Za natočení filmu Havran (1943) mě zákaz činnosti do roku 1946. (sator)

Buzíci (1974)

  • Uprostřed psaní svého projektu se Bertrand Blier dozvěděl, že Henri-Georges Clouzot povolal pařížské scenáristy, aby napsali jeho poslední film. Blier se vydal za Clouzotem a vyprávěl mu svůj příběh. Clouzot byl však skeptický a odvětil, že „dnešní mladí lidé takoví nejsou“. Krátce po tomto setkání se Blier vrátil k práci a vyprávěl o tom svému okolí. Tehdy se zástupce Paramountu France ujal opce na práva a umožnil Blierovi pokračovat v realizaci jeho projektu. Přestože si Bertrand Blier představoval příběh ve stylu „série noire“ a odmítal napsat autobiografický román, vydal se s příběhem jiným směrem, ale myšlenku dvou mladých zločinců si ponechal. Román „Les Valseuses“ vyšel v roce 1972 v nakladatelství Robert Laffont a stal se bestsellerem. Týden po vydání knihy podepsal Blier smlouvu na její adaptaci pro filmové plátno, na níž se podílel Philippe Dumarçay. (classic)

Pavarotti zpívá Verdiho Requiem (1967)

  • Film byl natočen v prázdném divadle La Scale v Miláně. Zkoušky probíhaly 2–3 týdny, vlastní záznam byl proveden na jeden záběr. Do mezzo partu byla zvažována Shirley Verrett, avšak produkce nechtěla dvě Afroameričanky. Nakonec byla vybrána Fiorenza Cossotto. Do tenorového partu byl zvažován Carlo Bergonzi, který však onemocněl a nemohl se nakonec natáčení zúčastnit. Narychlo byl povolán tehdy méně známý záskok Luciano Pavarotti. Pavarotti byl z Karajana nervózní a celou dobu natáčení trpěl zažívacími potížemi. Karajan se dostal do vážného sporu s režisérem Henri-Georges Clouzotem. Důvod sporu není znám. Jisté je, že pánové spolu po skončení natáčení už nikdy nepromluvili. (trilobit4)

Ďábelské ženy (1955)

  • Natáčelo se v Paříži a v několika dalších městech ve Francii. Scéna nakládání mrtvoly do auta byla natočena v Montfort-l'Amaury poblíž Paříže, kde Clouzot v té době žil a již předtím zde točil film Havran (1943). Jako Delasallova soukromá škola posloužil zámek ze 17. století v L'Étang-la-Ville poblíž Paříže. Budova zámku byla v té době nevyužitá a bazén, který je důležitou součástí děje, byl postaven přímo pro potřeby natáčení. Clouzot měl zájem vytvořit ze zámku filmové studio, nakonec jej ale koupilo město a dnes je zde radnice. (argenson)

Mzda strachu (1953)

  • Natáčení začalo 27. srpna 1951 a bylo plánováno na devět týdnů. Ovšem natáčení stíhala jedna pohroma za druhou. Proti všem předpokladům byly nezvykle velké srážky, což zapříčinilo nejen zapadávání vozidel, ale i devastování natáčecí techniky a placu. Navíc si režisér Henri-Georges Clouzot zlomil kotník a jeho žena Véra Clouzot, představitelka Lindy, vážně onemocněla. Došlo tedy k tomu, že na konci listopadu byla natočena pouze sotva polovina filmu. Vzhledem k blížící se zimě bylo natáčení na půl roku pozastaveno. Poslední klapka nakonec tedy padla až v létě 1952. (DaViD´82)

Havran (1943)

  • Po skončení druhej svetovej vojny bol Clouzot súdený pred tribunálom, tzv. épuration légale – vlna očistných procesov, ktoré nasledovali po oslobodení Francúzska a páde vlády vo Vichy, ktorá trvala v rozmedzí rokov 1944-1949. Oficiálnym dôvodom pre súdenie Clouzota bola spolupráca s Nemcami, konkrétne práca pre spoločnosť Continental. Pôvodný verdikt doživotného zákazu umeleckej tvorby bol po čase odvolaný. Aj tento súd patril ku kontroverziám ovplyvňujúci politický kontext daného obdobia. (Biopler)

Havran (1943)

  • Temne cynické rozprávanie, z ktorého cítiť pach smrti, sa stalo charakteristickým prvkom Clouzotovho svetonázoru. Vďaka tomu je film prijímaný ako emblém pre obdobie okupácie Francúzska. (Biopler)

Režisér

Scenárista

Producent

Filmy
1955

Ďábelské ženy

Herec

Filmy
1932

Niebla

Dokumentární
2021

Střípky z festivalu v Cannes (TV film) - a.z.

2017

Le Scandale Clouzot - a.z.

2013

Brigitte Bardot: Nepochopená (TV film) - a.z.

2009

Clouzot a jeho Peklo - a.z.

1974

Histoire du cinéma français par ceux qui l'ont fait (seriál)

1956

Cinépanorama (seriál)

 

Tajemný Picasso

1952

Reflets de Cannes (seriál)

Reklama

Reklama