Reklama

Reklama

Reinhard Heydrich

Reinhard Heydrich

nar. 07.03.1904
Halle-an-der-Saale, Sasko, Německá říše

zem. 04.06.1942 (38 let)
Praha, Protektorát Čechy a Morava

Zajímavosti (17)

  • 22. července 1941 pilotoval Messerschmitt Bf-109E nad Ukrajinou a byl sestřelen. S neuvěřitelným štěstím se několik dní dostával z této oblasti k německým liniím. (sator)

Smrtihlav (2017)

  • Pôvodný pracovný názov tohto filmu HHhH je skratkou, ktorú používalo Gestapo pre "Himmlers Hirn heißt Heydrich" (v preklade Himmlerov mozog sa nazýva Heydrich). (MikaelSVK)

Anthropoid (2016)

  • Ulice V Holešovičkách, dějiště atentátu na Heydricha, je dnes magistrála. Scéna proto byla natočena v zatáčce u Bílkovy vily nedaleko Hradčan. (MatyM)

Muž z Vysokého zámku (2015)

  • V prvej sérii sa objaví niekoľko historických postáv: napr. Adolf Hitler a Reinhard Heydrich. Rovnako princ a princezná Japonska sú v skutočnosti považovaní – hoci ich nikto neoslovuje menom – za "alternatívnu verziu" princa Akihito a princeznej Michiko. (Avathar)

Obecná škola (1991)

  • Předobraz učitele Igora Hnízda (Jan Tříska) se jmenoval Václav Mejstřík a narodil 14. července roku 1907 ve Mstěticích nedaleko Prahy. To, že do obecné školy na Slatinách přešel v roce 1940 z Vršovic z trestu, potvrzují pamětníci, projevoval totiž vždy velký zájem o mladé kolegyně. Od učitelské profese si odskočil i ke spisovatelské a napsal i dvě knihy pro mládež, a to Negrínek“ a „Tajemství zeleného meteoru“. Každopádně všichni pamětníci pedagogických praktik Václava Mejstříka se shodují, že byl výborným a oblíbeným učitelem. Záhadou však je jeho odbojová činnost. On sám o sobě v dotazníku Svazu protifašistických bojovníků uvedl: „V posledním roce války jsem byl zatčen a vyslýchán gestapem přímo v Pečkově paláci, několik týdnů jsem pak strávil ve věznici Pankrác a v koncentračním táboře v Terezíně. Prchl jsem z totálního nasazení, skrýval se u bratra a taky v lesích okolo Kopidlna. Zúčastnil jsem se akce při zabavování vojenského vlaku a s malou skupinou se před 5. květnem probíjel do Prahy. Bojoval jsem barikádách.“ Historici zjistili, že z neznámého důvodu ve školním roce 1944–1945 neučil a nastoupil znovu na učitelské místo až 1. června 1945. Tedy časově to odpovídá, ale opravdu mohl stihnout uvedené množství odbojové činnosti za jeden školní rok? Co ale naopak jisté je, že se Václav Mejstřík za války na škole ve Vršovicích setkal s ředitelem a odbojářem Janem Zelenkou Hajským. Ten pomáhal parašutistům vysazeným z Británie, kteří uskutečnili atentát na Reinharda Heydricha. Václav Mejstřík  zemřel pravděpodobně v roce 1980 v Praze bez potomků. (sator)

Atentát (1964)

  • Film o diverzní akci československých parašutistů, jejímž cílem byl atentát na právem nenáviděného zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, připravoval režisér Jiří Sequens již koncem 50. let. Jeho realizace ale nezískala podporu, neboť scénář náležitě nezdůraznil (neexistující) roli komunistického odboje na této akci. K natočení filmu Atentát tak došlo až o pět let později. (Letní filmová škola)

Atentát (1964)

  • Na výtku známého odborníka na heydrichiádu Jaroslava Čvančary ohledně zobrazení atentátu, že Jan Kubiš před Heydrichovým vozem neproběhl, ale vyčkával v ohbí zatáčky, reagoval režisér Jiří Sequens slovy, že on je přece filmový režisér a musel scénu atentátu rozpohybovat. (alonsanfan)

Atentát (1964)

  • Podle sdělení režiséra Jiřího Sequense vystupují účastníci atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha v ději filmu pod krycími jmény, která jim byla určena ve Velké Británii a na něž byly vystaveny jejich osobní doklady nutné k přežití v Protektorátu Čechy a Morava v době druhé světové války. (ČSFD)

Atentát (1964)

  • Jozef Gabčík byl ve skutečnosti prvním, kdo střílel na auto samopalem typu Sten britské výroby, který se mu ale zasekl. Auto v tu chvíli zastavilo, Jan Kubiš okamžitě hodil na vůz granát, měl rovněž smůlu a minul, ale šrapnely zasáhly vozidlo a Reinharda Heydricha zranily. Zranění ho sice neohrozilo na životě bezprostředně, ale za několik dní podlehl infekci. Potvrzuje to i oficiální policejní zpráva pro německé gestapo v Praze, která se našla po 73 letech v státním Archivu bezpečnostních složek v Praze. (Piri)

Atentát (1964)

  • Tvorcovia filmu nemenujú postavy, ktoré uskutočnili atentát na Reinharda Heydricha, vystupujú tu ako anonymné osoby. Dôvodom bol fakt, že v dobe natáčania filmu boli účastníci atentátu braní ako členovia západného odboja. (Raccoon.city)

Herec

Filmy
2016

Anthropoid - a.z.

Seriály
2003

Hexen - Magie, Mythen und die Wahrheit - a.z.

Dokumentární
2022

Konference ve Wannsee (TV film) - a.z.

2021

Apokalypsa: Hitlerův výpad na západ (seriál) - a.z.

 

Ultimes combats - a.z. (E02)

 

Le Piège - a.z. (E01)

2020

Noc dlouhých nožů: Hitlerův vzestup k moci (TV film) - a.z.

2019

Hitler's Most Wanted (seriál) - a.z.

 

Mobilizace Luboše Dobrovského (TV film) - a.z.

 

Vzestup nacistů (seriál) - a.z.

 

Noc dlouhých nožů - a.z. (S01E03)

2014

Vyhlazení: Záhuba evropských židů (seriál) - a.z.

2011

Heydrich - konečné řešení (seriál)

2009

Apokalypsa: 2. světová válka (seriál) - a.z.

 

Spojení - a.z. (E04)

Reklama

Reklama

2008

Heinrich Himmler: Profil masového vraha (TV film) - a.z.

 

Hitlerovi bodyguardi (seriál) - a.z.

2007

Atentáty na objednávku (seriál) - a.z.

2002

Odhalení (seriál) - a.z.

1998

Nazis: The Occult Conspiracy

 

Třetí říše v barvě (TV film) - a.z.

1997

Nacismus, varování dějin (seriál)

1981

Der gelbe Stern - Ein Film über die Judenverfolgung 1933-1945

1977

Hitlerova kariéra

1973

Svět ve válce (seriál) - a.z.

 

Nové Německo - a.z. (E01)

1969

Lítost a soucit - a.z.

1961

Život Adolfa Hitlera - a.z.

1956

Noc a mlha - a.z.

1953

Bis fünf nach zwölf - Adolf Hitler und das 3. Reich - a.z.

1935

Triumf vůle

Reklama

Reklama