Reklama

Reklama

David Hirschfelder

David Hirschfelder

nar. 1960
Ballarat, Victoria, Austrálie

Biografie

Australský skladatel David Hirschfelder byl už od mládí fascinován a ovlivněn westernovou hudbou, kterou slýchával ve filmech své doby, stejně jako Mozartovou, Beethovenovou a Stravinského hudbou.

David se od čtyř let učil hrát na piano, což se mu hodilo později v jeho 17 letech, kdy se po absolvování povinné školní docházky vydal poznávat svět do Melbourne. Už dříve se začal zajímat o jazz a hudba a prostředí Melbourne se v něm uhnízdila tak, že jako osamocený hráč na piáno a klávesy postupně získával reputaci a později založil electro jazzovou kapelu Pyramid, se kterou se objevil v roce 1983 na Montrieux Jazz Festivalu.

Co ho přivedlo na výsluní Australského hudebního byznysu ale byla spolupráce s popovou hvězdou Johnem Farnhamem na jeho platinové album Whispering Jack, u kterého David působil jako hudební režisér a aranžér. Jeho dalším důležitým počinem je pak nahrávka Webberoveho Jesus Christ Superstar, na které se podílel jako hlavní dirigent a hudební aranžér.

K filmu ho přivedla jeho dětská láska k westernům a již za hudební doprovod k dokumentárnímu filmu SUZY´S STORY, získal Penguin Award. Velkým krokem dopředu pak bylo vytvoření hudby k filmu Bazze Luhrmanna, TANEC V SRDCI, za něž si odnesl cenu BAFTA a také hudba k filmu SHINE, za kterou získal nominaci na Oscara. Další nominace se dostavila s filmem ELIZABETH z roku 1998 a v roce 2000 mu bylo nabídnuto složit hudbu k Olympijským hrám v Sydney.

Až do roku 2008, kdy ho opět zaměstnal Baz Luhrmann pro svůj opus AUSTRÁLIE, je jeho tvorba spíše soustředěna na Australské televizní produkce. Mezi jeho nejnovější skladby pak patří hudba k SOVÍM STRÁŽCŮM 3D a Cameronově produkci SANCTUM 3D.

Václav "FARGO" Maliňák

Skladatel

Host

Pořady
2005

Spicks and Specks

Herec

Reklama

Reklama