Reklama

Reklama

Thom Mathews

Thom Mathews

nar. 28.11.1958 (65 let)
Los Angeles, California, USA

Biografie

Americký herec Thom Mathews je nejlépe znám pro své nezapomenutelné role v kultovních hororech Pátek třináctého VI. (1986) a Návrat oživlých mrtvol (1985).

Thom začínal počátkem 80. let jako model a komerční herec pro televizní reklamy. U filmu svůj debut započal v několika telenovelách, než přišla jeho zásadní hlavní role v dnes již kultovní horové sérii Návrat oživlých mrtvol (1985), kde ztvárnil roli Freddyho, zaučujícího se pracovníka krematoria. Následovala další hlavní role Tommyho Jarvise, který musí bojovat proti znovuvzkříšenému démonovi Jasonovi ve slavné hororové sérii Pátek třináctého 6 - Jason žije (1986).

Po úspěchu zmíněných snímků si ho všímá a obsazuje známý nezávislý režisér Albert Pyun do povedené krimi Dangerously Close (1986). Po pár zapomenutých akčních snímcích přichází znovu obsazení v pokračování Návrat oživlých mrtvol 2 (1988), kde se schází opět s Jamesem Karenem. Režisér Pyun si Thoma v té době vyžádal do brakové, přesto poměrně povedené sci-fi Mimozemšťani z L.A. (1988).

Po tomto výčtu poměrně úspěšných celulojdů Thom na chvíli inklinuje do televizní tvorby, aby se vrátil v 90. letech v motorkářském akčňáku Zrozen k jízdě (1991). Režisér Pyun Thoma opět obsazuje do zajímavé ringové martial art mlátičky Bloodmatch (1991), hned na to do sci-fíčka Nemesis (1992), poté další nízkorozpočtové martial art řežby Kickboxer 4: Agresor (1993) a konečně ringového sci-fi Heatseeker (1995). Ve druhé polovině 90. let nadále spolupracuje převážně s Pyunem a na nezávislé tvorbě.

Po miléniu se mihl ve válečném televizním filmu Neodvolatelná mise (2000), který získal nominaci na Nejlepší televizní film. Poté se z obrazovek vytrácí, i když v posledních letech začíná opět natáčet, ale v nezávislých kruzích. V roce 2017 si dvakrát zopakoval roli Tommyho Jarvise, kdy poskytl svůj hlas a podobu ve videohře „Friday the 13th: The Game“ a objevil se v neoficiálním fanouškovském filmu Never Hike Alone (2017).

Thom je dvakrát rozvedený a z předchozích manželství má tři děti. Vlastní stavební firmu Hammer and Trowel, kterou například využili Sharon a Ozzy Osbournovi na přestavbu svého domu během natáčení reality show MTV The Osbournes.

Epistemolog

Herec

Producent

Filmy
2022

My Special Boy

Host

Pořady
2020

Dead Talk Live

2017

Slasher Scotty

Reklama

Reklama