Reklama

Reklama

Umberto Eco

Umberto Eco

nar. 05.01.1932
Alessandria, Itálie

zem. 19.02.2016 (84 let)
Milán, Itálie

Zajímavosti (8)

Lotmani maailm (2008)

  • V souvislosti Lotmanovy akademické dráhy je ve filmu ustanoven specifický kruh rytířů kulatého stolu. Jeho členy jsou jmenovitě: Umberto Eco, Boris Andrejevič Uspenskij, Vladimir Nikolajevič Toporov, Boris Fedorovič Jegorov, Vjačeslav Vsevolodovič Ivanov, Alexandr Mojsejevič Pjatigorskij, Jurij Michajlovič Lotman, Peeter Torop a Michail Lotman. Ti všichni se pak ve snímku v nějaké podobě objeví. (P. J. D.)

Jméno růže (1986)

  • William z Baskervillu (Sean Connery) je ohromen, když objeví knihu komentovanou jistým Umbertem z Bologni. Autor literární předlohy Umberto Eco učil na bolognské univerzitě. (Kulmon)

Alphaville (1965)

  • V roce 1964 vydal Umberto Eco analýzu masové kultury „Skeptikové a těšitelé“. Alphaville přišlo do kin rok poté a mohlo by Ecově knize sloužit jako filmová příloha, protože divák se v něm může donekonečna bavit hledáním všudypřítomných aluzí a citací. (Zdroj: Letní filmová škola)

Noc (1961)

  • Na večírku při prezentaci Giovanniho (Marcello Mastroianni) knihy je přítomen Salvatore Quasimodo v roli sebe sama (je nazýván pouze „náš nositel Nobelovy ceny“) a mladý Umberto Eco. (classic)

Spisovatel

Filmy
1986

Jméno růže - kniha

Seriály
2019

Jméno růže - kniha

 

Epizoda 8 - kniha (E08)

 

Epizoda 7 - kniha (E07)

 

Epizoda 6 - kniha (E06)

  více epizod (5)
1981

Grande richiesta, A - kniha

Herec

Host

Reklama

Reklama