Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Dobrodružný
  • Sci-Fi

Recenze (78)

plakát

Underworld: Probuzení (2012) 

Dosahuje to kvalit libovolného z předchozích dílů? Ne. Dosahuje to kvalit konkurenčních akčních sérií, nadále přežívajících čistě pro účely procvičování se v tvorbě atrakce zvané 3D? Ano, převelice dosahuje. Krev, střílení, cáry lykanů, cáry upírů, nulová pravidla, minimální scénář, maximální řežba. Není co řešit. Viděno jednou a naposled. Na ukrácení dlouhé chvíle při cestování a znechucené pohoršování přítomné spolucestující je to ideální.

plakát

Tohle je válka! (2012) 

Jistě že jsem nečekala zrovna Shakespeara, ale tohle byla zlá slátanina. Trojka jinak božích herců a proměnlivě dobrý akční režisér si hrají na variaci na Pana a Paní Smithovi (což je samozřejmě taky hámotina, ale Brangelině veškerou chemii žerete). Reese je sice pěkná baba, ale taky pěkně blbá náná. Pine vypadá jako stařec (WTF!) a Hardy (ó božíčku, ten Hardy), ten může mlátit o zem Batmanem, nebo vlastním bráchou, ale na baliče žen si může hrát leda tak v konkrétním šedesátkovém špionážním thrilleru. Ani jednomu nevěřím vůbec nic. A Til Schweiger, proboha proč mu to pořád děláte, že hraje role zbytečných záporáků. Vážně, nestačilo zůstat jen u toho, že kluci jsou agenti a balí jednu stejnou slípku, závěrečný únos zlýma hošanama byl pro děj naprosto nedůležitý. Bolelo mě to, dokoukat tenhle "kus".

plakát

Hunger Games (2012) 

Ano námět mi připomněl Běžícího muže s Arnoldem. Nízké PG zase znamenalo žádnou krev a minimální násilí. Ve filmu o vraždících se teenagerech?? wtf! Nečekala jsem od toho moc, spíš další sice fajn, ale pořád nedomrlou puberťáckou knížku o blboňovi, co je ve skutečnosti polobohem, nebo o nanince, co se nechá zbouchnout upírem. A protože poslední dobou se mi opravdu vyplácí mít velmi nízké očekávání, byla jsem i teď velmi mile překvapena. Nikde se neválí kusy dětského masa, ale když klučinu podříznou, na meči je krev. Padlá děcka pěkně třeští svá mrtvá očička a přeživší po sobě dost lítě jdou. Toliko zmiňovaná a nenáviděná roztřesená kamera (ze které mě většinou bolí kebule) sem naprosto patřila... díky ní se mohli odehrávat ony masakry. Podle mě to byl dost umně zakomponovaný prvek, kompromis mezi explicitním násilím a pouhou divákovou představivostí. Knížku jsem nečetla, ale chystám se a chystala bych se i kdyby se mi film nelíbil. Ten příběh má potenciál. V rámci daného subžánru máme štěstí, že se nějaký děj vůbec vyskytuje. Má to sice svoje mouchy (kdyby jeden nadřazený stát dvanácti ostatním periodicky vraždil děti, asi by se tolik lidí vyhecovalo k nějakému převratu ne), ale o těch se ví ještě před samotným shlédnutím filmu, nevyskočí na nás někde v půlce a nekousnou nás do zadku svojí kostrbatou logikou. Vždycky jde všechno udělat líp, ale u Hunger Games by něco změnilo asi jen čisté Rko. S tím, co tvůrci měli, vytvořili zázrak. Jennifer Lawrence se pomalu stává jednou z mých oblíbených hereček, Stanley Tucci a Woody Harrelson mi už standardně dělají radost v každém filmu, kde se objeví. Na film s hromadou dětských herců, mě tam nikdo vysloveně nerozčiloval, to samo znamená mnoho. Na pokračování se těším.

plakát

Expozitura (2009) (seriál) 

My v Čechách máme dobrý herce, ne že ne. Jen nemáme dobré režiséry, kteří by je přiměli na sebe nějak kloudně reagovat. A když na jednoho dobrého herce připadne pět hereckých pakoňů (včetně hlavní představitelky), tak to je potom bolestné. Dokud se tady někdo nenaučí si dupnout a ty neherce nevyhodí, tak se pořádného seriálu nedočkáme. A říct, že na tuzemskou tvorbu je to nadprůměr ... to v záplavě telenovelních sraček není za a) tak těžký a za b) to prostě nestačí. Já se chci dívat a necítit se za účinkující trapně. Nehodlám hodnotit hvězdičkami, protože to asi nikdy nedokoukám, nemám motivaci. Průser to ale není.

plakát

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (2011) 

Pirátský žánr se vrátil do bahna průměru. Čirou náhodou zde hraje Johnny Depp, který by tu vůbec hrát nemusel, jelikož jeho postava je pro příběh naprosto nedůležitá. Nenapadlo by mě, že mi kdy budou chybět ta dvě (ne)herecká telata z předchozí trilogie, ale skutečně jsem je postrádala. Jack na svých bedrech takhle blbý scénář prostě neutáhne. Zimmer recykluje sám sebe, McShane neviděl předchozí díly, protože nemá tušení jak hrát piráta, natož démonického piráta a Penelope už by se opravdu mohla naučit pořádně anglicky. V závěru, to nejlepší, co Na vlnách podivna přináší, je právě ten kouzelný český název a tradičně naspídovaný Barbossa.

plakát

Neznámý (2011) 

Když už si celý svět myslel, že akční hrdinové jsou mrtví, přišel Liam Neeson ;-) Že jsou automobilové honičky trochu přestřelené mě netankuje. Odehrává se to v Německu a jak všichni víme, v Německu prostě auta fungují trochu jinak, než všude jinde. Příběh je taková akčnější verze 48 hodin v Paříži, jak už zde bylo kolikrát řečeno, pěkně to odsýpá a závěr je příjemně nepředvídatelný. A navrch několik mých oblíbených přespolních hvězd. No krása.

plakát

Vzpomínky na lásku (2004) 

Dojemný příběh. Krásně zahrané příjemně civilní postavy. Velmi jednoduché. Citově vyděračské. Hrozně dlouhá dobrovolná depka.

plakát

Stalo se (2008) 

Auč... to bolelo! Oceňuju pointu, zamýšlející se nad tím, jak zle lidstvo působí na planetu. Beru i způsob jakým si nás příroda podá. Ale to provedení. Scénář je jak bolavá noha, dialogy přetékají demencí a herci tápou. Všichni do jednoho se chovají jako idioti, dokonce i ta zeleň je úplně tupá. Žena ve vodě byla dejme tomu "defekt" v řadě bezchybných perel, ale The Happening bylo šeredné šlápnutí vedle. S přihlédnutím k nenápaditosti Posledního strážce větru, bych Shyamalana odsoudila k zapomnění v propadlišti filmových dějin a dávala ho jako odstrašující příklad každému v začátcích veleúspěšnému tvůrci. P.S. Má oblíbená Zooey Deschanel hraje (naprosto strašně) v tomhle filmu hroznou krávu... a ostatní se taky nedali zahanbit, to určitě.

plakát

Říše slunce (1987) 

Christian Bale hraje výborně, ale jeho postava je tak nepříjemnej, rozcapenej, pitomej fakan, že vypotit pro ní sympatie je opravdu proti lidské přirozenosti. Několik obrázků je skutečně úchvatných a dech beroucích, zvláště jedná-li se o celky Šanghají pochodujících vojáků, přestřelek a náletů. Avšak délka je ubíjející a ostatní herci jednoduše nevýrazní (a nebo je Bale tak luxusně přehrává). Jednou a dost.

plakát

Machete (2010) 

Očekávala jsem druhé Expendables, kteří taky měli potenciál, ale veledílo se nekonalo. Nekonalo se ani zde. Já prostě Rodrigueze ráda namám. S krví a násilím si sice umí pohrát pěkně, ale není to žádný Tarantino, jeho scénáře postrádají mozek a obsazování jeho kamarídíčků, kteří buď hrát neumí a nebo to po nich ve vší té srandě ani moc nevyžaduje, mi navozuje pocity úzkosti. Desperado Antonia Banderase zůstal nepřekonán, ač Danny Trejo do role Machete sedí jako prdel na hrnec a nemyslím, že na světě existuje někdo jiný, kdo by ho mohl hrát. Ono vlastně všichni do svých rolí tak pěkně pásnou, jen nemají moc co hrát, tak se jen tváří drsně s libovolným kvérem v ruce (jednooká Michelle Rodriguez rulez:-) A Robert DeNiro, no nevím, jako mexikánec si to celkem dával, ale stejně je to už pár let, co se tvářil, že ho jeho role baví. Machete si asi znovu nepustím... nenapadá mě snad jediná kultu hodná scéna, ačkoli přestřelka v kostele (zase ten kostel) měla náběh na něco víc. P.S. Omlouvám se Arnoldovi, že mi v Ex. připadal jako vysloužilý důchodce - Seagala už do žádného filmu prosím nikdo netahejte.