Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Dokumentární
  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný

Recenze (249)

plakát

K zemi hleď! (2021) 

Pro mě docela těžké hodnotit tento (časem doufám bude) nedoceněný film. Podle mě je hrozně dobře, že tak trefný film v roce 2021 někdo natočil. Je to trefná metafora na pandemii, válku v Ukrajině a vlastně všechna témata, která mediální svět překrucuje a sociální média vytváří 10 alternativních teorií, kde je pravda.. Vlastně mi to nepřišlo ani trochu jako komedie, ale jako velmi smutné drama reflektující dnešní svět. Kdyby tento film byl natočen v temnějším módu ala Black Mirror bylo by to za 5 hvězd. I tak za mě velice nadčasový snímek.

plakát

Kvíz (2020) (seriál) 

Myslím, že je vhodné prvně vidět reálný dokument Millionaire: A Major fraud a až poté tuto sérii. Po shlédnutí dokumentu asi 99 % diváků má jasno, že manželé Ingramovi podváděli, nicméně tento film asi každého donutí přemýšlet, zda tomu tak opravdu bylo. V první díle bylo skvělé pozorovat zákulisí vymýšlení této soutěže. Druhý díl nabíral tempo a v závěru nás paní obhájkyně svými argumenty zcela rozsekala, že už divák neví čemu věřit.  Zajímala by mě validita předkládaných argumentů: 1) Opravdu Whittock trpí nezvladatelnými zachvěvy kašle ? 2) Střihač soutěže opravdu sestříhal nahrávky a dal soudu až verzi G ? A-F neexistuje ? 3) Nelze odposlouchnout hovor mezi Dianou a Whittockem ? Nicméně málo, který případ má 2 tak zcela rozlišné východiska: 18 měsíců vězení pro oba rodiče mající 3 malé děti, vyhazov v práci, osobní útoky ze všech stran a navždy zničená pověst nebo výhra 1 milion liber ?  Nicméně je jasné, že když se někdo jmenuje Charles a Diana, tak je o zábavu postaráno. Jinak by mě zajímalo jaký názor mají manželé Ingramovi na tento seriál, pravděpodobně jim trochu zlepšil pověst.

plakát

Zátopek (2021) 

Tak 2 roky po konci natáčení jsou za námi a konečně přichází dlouho očekávaný Zato-pek do kin. Měl jsem tu čest si zahrát jako běžecký komparz v helsinském finále na 10 km a v závěrečném maratonu a nahlédnou do zákulisí této mravenčí filmařské práce. Z mnoha hodinového běhání, znovu a znovu opakujících se scén jsou ve filmu dohromady 2 minuty, které ale stojí za to. Osobní zkušenost s Davidem Ondříčkem a Vaškem Neužilem byla výborná, oba jsou naprostí profíci, ale zároveň těžcí pohodáři. K samotnému filmu, když jsem šel na Titanic, tak jsem jako každý věděl jaký bude konec, podobně to bylo i se Zátopkem. Proto mě konec ne zcela strhnul, nicméně celé 2 hodiny jsou krásnou sondou do doby 40-50.let, kdy jsme měli naprosto světového atleta, který neměl ve svých disciplínách žádnou konkurenci. Atleta, který je vyobrazován trochu jako Forrest Gump žijící v socialistickém pekle, kdy za vámi neustále někdo stojí a říká co máte a nemáte dělat a říkat. Vy, kteří máte za sebou každodenní náročný dril, aby jste byli nejlepší, musíte neustále poslouchat jak jste úspěšní především díky socialistickému Československu. Líbí se mi, že režie se nesnaží sporné milníky Zátopkova boje se stranou vyobrazovan černobílé, ale je zde prostor si udělat názor sám.

plakát

Joker (2019) 

Solidní mix šestého smyslu, sedm, requiem za sen a taxikáře. Phoenix je naprostý ďábel ! Škoda, že jeho kariéra je dosti chudá na velké filmy a velké role.

plakát

Nákaza (2011) 

Sledovat tento film v době kulminující pandemie koronaviru je vcelku fascinující a jedinečná záležitost. Film naprosto kopíruje realitu dnešních dnů (20.3.2020). K dnešnímu dni koronavirus zahubil zatím 9867 lidí, doufám, že za filmovým virusem zaostá..

plakát

Vlákna (1984) (TV film) 

Mladším ročníkům problém jaderné války může připadat jako něco hodně vzdáleného, nicméně stále platí, že existuje mnoho států, které mohou cca do 10ti minut takové peklo rozpoutat. Teď a tady, stačí jeden nepovedený slovní fight mezi Kimem a Trumpem a apokalypsa je na světě. V průběhu filmu asi každého začnou napadat otázky o existenci lidstva a smyslu života a toho čeho je člověk schopen. Je těžko k uvěření, že prezentované peklo ve filmu obyvatelé Hirošimi a Nagasaki zažili. Filmu samotnému nemám moc co vytknout, zde jednoznačně platí, že méně je více. Forma se statistikama se mi moc líbila. Povinná záležitost snad pro každého člena spadající do Homo Sapiens.

plakát

Leaving Neverland (2019) 

Neverland je fascinující psychologická sonda do dvou rodin a jedné hudební legendy. Nepamatuji si, že bych u něčeho vydržel 4 hodin jak přikovaný. Před shlédnutím jsem měl rámcovou představu o obvinění vůči MJ, velký soud v roce 2003 a nějaká mimosoudní vyrovnání. Jsem obrovský fanda hudby MJ, bohužel nedovedu si představit jak dobří herci by ti dva kluci museli být, aby to co tvrdí byla lež. Nicméně můj komentář má být o něčem jiném. Věřím, že všichni fanoušci a běžní diváci pevně ví jak ti kluci, matky a ostatní by se měli v dané situaci chovat. Avšak jak víme svět není černobílý a tato kauza a samotný dokument to potvrzuje na plné čáře. Velmi kvituji, že autoři snímku neprezentují MJ jako nějakého ďábla, ale postupně odkrývají celou část jeho osobnosti. V tomto případě vidím velkou paralelu s kauzou Lance Armstronga (spasitel, velice talentovaný a úspěšný člověk, který byl celou kariéru také podezříván). Pokud je pravda co ti kluci říkají, tak by mne zajímalo jak by uveřejnění tohoto dokument MJ reagoval, kdyby žil. Také by šel do studia Oprah Winfrey, vše by přiznal a také vše ztratil jak to udělal Lance ? Při sledování Neverlandu vás bude napadat desítky a desítky otázek a těžkých odpovědí, co by kdyby. Pro mne však vyvstává ta hlavní – kým byl MJ ? Mírumilovný člověk jak ho, mimo jiné i ti kluci popisují, s osobními úchylkami ? Dítě v dospělém těle alias Petr Pan, manipulátor, Jakyll/Hyde, anděl kterým se prezentuje ve svých klipech (Black or White, Heal the World, Earth song atd.) s odvrácenou tváří ?

plakát

Grandhotel Budapešť (2014) 

Máto jednu chybu. Je opravdu těžké zabít kočku hodem z okna :).

plakát

Moneyball (2011) 

V mém případě se jedná už o 22.film s Bradem Pittem a opravdu jsem překvapen zdejšími komentáři, protože si myslím, že do žádné role se mi můj oblíbenec Brad nehodil tak málo jak sem. Bradove vystupování mi přišlo nerealistické a prostě jako ve filmu. Já chci ale vidět zpracování příběhů realisticky, obzvláště u těch které jsou točeny podle skutečných událostí. Na druhou stranu film samotný mě ohromně zaujal, protože vyhledávám filmy ze zákulisí. Samotná myšlenky nového přístupu, změny řízení týmu a nákupu hráčů je určitě aplikovatelná ve všech oborech. Divák si může udělat představu jak těžké může pro managera být změnit zažité pořádky a stereotypní přístupy. Věřím, že statistiky můžou být prakticky využitelné, jestli ale v takové míře jak nám Moneyball prezentuje nejsem schopen posoudit.