Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Krimi
  • Drama
  • Akční
  • Dobrodružný

Zajímavosti k filmům (13)

Poklad byzantského kupce

Poklad byzantského kupce (1966)

Kapitán Exner (Jiří Vala) jezdí automobilem Bugatti Type 50. Tento vůz má osmiválcový, kompresorem Roots přeplňovaný motor o objemu 5 litrů a výkonu 167 kW. Rok výroby tohoto vozu je 1931. Karoserie byla vytvořena u firmy Sodomka. V současné době má RZ (SPZ) PZ-82-50. V.Č. podvozku je 50128. Vozů tohoto typu bylo vyrobeno 65 kusů.

Této noci v tomto vlaku

Této noci v tomto vlaku (1984) (TV film)

Pistole, kterou má pod polštářem zraněná cestující, je Luger P.08. Tato pistole se vyráběla v letech 1900–1942.

Pumpaři od Zlaté podkovy

Pumpaři od Zlaté podkovy (1978)

Ve většině záběrů jsou na výdejních stojanech na benzín položeny plechovky od oleje, aby zakryly červené a zelené světlo na horní straně. Tato pumpa je totiž již samoobslužná (červená netankovat, zelené tankovat) a nepotřebuje tedy obsluhu, která by za vás tankovala.

Svět pod hlavou

Svět pod hlavou (2017) (seriál)

Filip Marvan (Václav Neužil) jezdí v seriálu zelenou Škodu Garde. Má však vzadu přídavné mlhové světlo a to bylo nařízeno používat až zhruba od začátku devadesátých let a muselo se doplnit i na starší vozy.

Třicet případů majora Zemana - Štvanice

Třicet případů majora Zemana - Štvanice (1978) (epizoda)

V záběrech na začátku se objevuje černobílý televizor Baltik. Ten se ale začal vyrábět o více než deset let později, než se odehrává děj dílu.

Jen pro tvé oči

Jen pro tvé oči (1981)

Na konci filmu přilétá generál Gogol (Walter Gotell) ve vrtulníku Mil MI-2, výrobce WSK PZL Świdnik Polsko. Tento vrtulník byl zapůjčen přímo výrobcem, kde sloužil v AgroTechnické sekci a pilotoval ho Czesław Dyzma v uniformě této Agro sekce. Původní imatrikulace SP-SAP byla lehce změněna na 8P-8AP, nátěr zůstal původní.

Zítra vstanu a opařím se čajem

Zítra vstanu a opařím se čajem (1977)

Když se Jan Bureš (Petr Kostka) probouzí na smetišti a nastupuje k řidiči (Petr Nárožný) do kamionu, požádá ho, jestli si může zatelefonovat. V tu chvíli je záběr na telefon systému AMR, který se v době natáčení zatím pouze testoval. Systém AMR (Automatizovaný Městský Radiotelefon) vyvinula firma TESLA v polovině sedmdesátých let minulého století. Tato síť sloužila původně hlavně pro komunikaci pracovníků Spojů a později i vysokých státních úředníků. Byla vypnuta v roce 1999.

Zlaté opojení

Zlaté opojení (1925)

Ve scéně, kdy Charlie Chaplin jí botu, si z vedlejšího talířku natočí na vidličku a sní tkaničku a na talířek přesune floky. Hned v dalším záběru je tkanička zpět na talířku a v dalším leží na talířku zase floky.

Báječná léta pod psa

Báječná léta pod psa (1997)

Zhruba v 50. minutě, když si Kvídův otec (Ondřej Vetchý) prohlíží dům, od kterého právě dostal klíče, je na střeše domu vedlejšího vidět anténa pro mikrovlnné spojení. Taková se v sedmdesátých letech určitě nepoužívala.

Vysoká modrá zeď

Vysoká modrá zeď (1973)

Coby narušitelské letadla USAF se objevili české cvičné letouny L-29 Delfín, jako sovětské stíhačky Lavočkin La-7 pak ve filmu vystupovali československé cvičné letouny Let C-11.

Rytíři nebes

Rytíři nebes (2006)

Na výrobě tohoto filmu se podílela i česká firma Historická letka republiky Československé, která vyrobila několik replik letadla Nieuport Nie 17. [zdroj: www.historicflight.cz]

Reklama