Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Krátkometrážní
  • Animovaný

Recenze (214)

plakát

Mortal Kombat (2021) 

Ukázkový případ, kdy teaser nabízí vše, co je ve filmu dobré. Vznikl originální Mortal Kombat Rebirth v poloamatérských podmínkách, poté Legacy, které ukázalo, že látka má na víc než na krátký film. A o deset let později vznikne takhle podprůměrná mlátička psaná večer před natáčením s hereckým obsazením z céčkového televizního seriálu. Uf.

plakát

Turbo Kid (2015) 

Tank Girl pro chudý.

plakát

Fimfárum Jana Wericha (2002) 

Fimfárum ** Až opadá listí z dubu **** Franta Nebojsa **** Splněný sen **** Lakomá Barka ****

plakát

Fimfárum 2 (2006) 

Paleček *** Hrbáči z Damašku - odpad Tři sestry ** Moře, střýčku, proč je slané? ***

plakát

Dej si pozor! (2016) 

Better Watch Out je vůbec nejzajímavější vánoční temnožánrový kousek poslední pár let, přestože Vánoce v něm hrají jen okrajovou roli. Jistě znáte vánoční klasiku Sám doma (Home Alone, 1990). Po internetu najdete hromadu článku a videí, které tuto rodinnou komedii rozpitvávají a moralizují zejména ve vztahu k dětskému publiku a přístupnosti. Fanoušci i kritici filmu na Youtube přidávají krvavé realistické efekty do scén, kdy zloději schytávají fatální zranění a testují skutečné následky zobrazených úrazů, například srážky hlavy s letící plnou plechovkou barvy. Jiní si zase pohrávají se střihem a hudební dramaturgií a snadno tak mění vyznění filmu z komedie na “home invasion” thriller. Zkrátka a dobře Sám doma krásně demonstruje, že balanc mezi děsem a smíchem je křehký a často ho dělí jen pozitivní vánoční hudba a absence krve, to je samozřejmě příznačné pro mnoho pohádek (Červená karkulka přihlíží, jak vlk požírá babičku) a animovaných grotesek (kocour Tom s přivázaným dynamitem k ocasu čeká, až ho trhavina roztrhá na kusy). Tuto tenkou hranici porušují autoři filmu Better Watch Out, kteří nápadně podobné téma vyprávějí jako drsný thriller a neváhají na scény ze Sám doma přímo odkazovat.

plakát

Děti (2008) 

Film, po kterém vás ani nenapadne nekoupit svým dětem na Vánoce dárek, který si přejí.

plakát

Vlastníci (2019) 

12 rozhněvaných vlastníků, esenciální sonda do schůzek SVJ s atmosférou formanovských komedií a silnou kadencí chytrého satirického humoru ve šlépějích Kulového blesku. Na divadle brilantní. Adaptace trpí zejména nevhodně populárním obsazením a zbytečnou stylizací. S nulovou dějovou inovací a nulovým ozvláštněním adaptace mi přinesl víc zklamání než radosti, coby fanouškovi původního představení.

plakát

Krvavé pohádky (2018) (studentský film) 

Škola animovaného humoru Plachý - Saska - Vizár má novou členku.

plakát

Na krátko (2018) 

Temnější verze Jak vytrhnout velrybě stoličku patří jistě k nadprůměru československých sociálních dramat. Škoda jen, že jsme zas dostali jen odnikud nikam. K tomu mě vyloženě rušila banální linie sestry, která byla prakticky okopírována z krátkometrážních Neplavců a filmu nepřidala nic. Raději bych se držel jen příběhové linie hlavního hrdiny ve prospěch zkrácení stopáže, která se stala hlavním nepřítelem kinodiváka.

plakát

Proč? 13x proto (2017) (seriál) 

J*A*S*M to shrnul vynikajícím komentářem.