Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Poslední recenze (2)

plakát

Lesní duch (1981) 

První horror co jsem viděl, tedy pokud se tak dá nazvat sledování televize přes dlaně zakrývající oči. 1* > monotóní dabing komunistické éry ; a zbylé 4* > za ovesnou kaši řinoucí se v závěrečné animaci z rukávu

plakát

Grindhouse: Auto zabiják (2007) 

1* > 0:23 "Asi se škrábnul, když lezl ze stroje času..Hele dal bych si taky jeden kostým z filmu pro pamětníky" 2* > 0:49 bouračka (noha letí z okénka; přejetá hlava uvnitř automobilu) 3* > 0:51 sherif cowboy& family "Ale běž, dvě tuny železa, dvěstě kiláků v hodině, maso, kosti a starej Newton - pricezny už nejsou." 4* > 0:53 Willy Deville - It's so easy (https://youtu.be/pidlV0TkveU) 5* > 1:37 "Próóč?" + závěrečná scéna jako pocta K. Russellovi, kterého dorazí trio rozdováděných slečinek

Poslední hodnocení (233)

Pan Nakládačka (2013) (seriál)

02.10.2019

Mrtví neumírají (2019)

24.09.2019

Lexx - Série 1 (1997) (série) (S01)

17.09.2017

Vánoční prázdniny (1989)

04.12.2015

...a bude hůř (2007)

27.11.2015

Mazaný Filip (2003)

27.11.2015

Revizoři (2003)

27.11.2015

Sex ve městě (1998) (seriál)

odpad! 26.11.2015

Americký táta (2005) (seriál)

26.11.2015

Reklama

Poslední deníček (2)

Recenze

Mrtvý muž
Jarmusch v tomto westernu pracuje s historicky opomíjenými tématy. V příběhu kontrastuje vymydlený, nažehlený anglický gentleman, který se vydá do světa divokého západu a průvodcem se mu stává indián vzdělaný v "civilizované" Evropě. Dějová linie postupně formuje charakter hlavního hrdiny. Nový Svět líčí Jarmusch bez Mayových příkras, takový jaký byl - plný špíny, morálního úpadku, bezpráví a olova.
Černobílé provedení podtrhuje vtažení do atmosféry a soustředí divákovo vnímání více na herecké výkony a kompozici obrazu. Vše podtrhuje geniální hudba Niela Younga.
Režisérův proslulý sarkazmus zde zaznívá jen velmi zřídka, film je proto velmi melancholický a divák se jen těžko ubrání slzám.


Lost Highway
Znalci Lynchových filmů mi jistě dají za pravdu, že komentovat příběhovou linii je pošetilé. Stručně jde o detektivní zápletku, plnou detailů, které se sebou souvisejí ve všech časových rovinách.
Osobně jsem (stejně tak jako u dalších Lyncháren) dospěl po třetím, čtvrtém shlédnutí k názoru: "No jo! Tak takové to tedy bylo!". Jenže po pár letech mi další shlédnutí nabídlo opět jiný pohled na určité momenty a celkový dojem se kompletně změnil.
Lynchovy filmy jsou nádherné abstraktní, místy surrealistické obrazy - které vám nabídnou všemožné výklady na základě vaší mentální kapacity, vašeho rozpoložení a vašich zkušeností. Byť je pro mne jedinou skutečnou a exaktní vědou matematika, miluji rozporuplnost výkladu logiky na pozadí Lynchových filmů a způsob, jakým dokáže dostat mozek diváka do smyčky paradoxu.

 
Borat
Tento film se dá popsat asi jen slovem "jízda". Kdo se rád od srdce zasměje, bude se smát. Ve filmu jsou prolomena snad všechna tabu v humoru. Budete se smát židům, prostitutkám, mentálně a tělesně postiženým, záchodovému humoru, televangelíkům, Američanům, Uzbekistánu, medvědům, ženám... klidně zaplním půl stránky.
Výtečná komedie pro lidi, kteří se rádi smějí ti ostatní si můžou skočit na mejdlo do márnice.

Kouř
Náčrt šedivé doby padesátých až osmdesátých let ČSSR. Industriální společnosti vládnou jedinci s máslem na hlavě, na které dohlíží generál sovětské armády. Systém založený na totalitní šmíře tajné policie je vylíčen Tomášem Vorlem ještě velmi citelně. Kupříkladu chléb&hry zde představuje chléb s vodkou&diskotéka šíleného DJ Arnoštka, kterého geniálně zahrál Caban. Bič pak lze vidět ve scéně, ve které hlavního hrdinu vyslýchá kdesi pod schodištěm ve sklepě tajná policie nebo též "nevinná" servilita posluhovačů systému.
Vorlova spolupráce s lidmi kolem divadla Sklep je zjevná, ovšem v tomto filmu si zahrálo spoustu dalších kvalitních českých herců.
PS: "Má to cenu!"

Monthy Pythonův smysl života
Dílo je rozděleno do několika příběhů napěchovaných humorem až po strop: pojišťováci střílející šuplíky, jeptišky s kočárky, přiznání otce dětem o jejich darování vědě na pokusy, přístroj co dělá ping, uklízečka s doktorátem, bizarní rozhovor se smrtkou a opravdu mnoho mnoho dalšího, včetně middle of the film.
Gilliam&Jones a ostatní MP-exoti do filmu narvali skvělé písně s úžasnou choreografií, animace dokreslující příběh a již zmíněný humor, který vás dostane do kolen.
Kdo neviděl tento film, nezná Monthy Pythona.