Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Krimi
  • Dobrodružný

Zajímavosti k filmům (12)

Zamilovaný Shakespeare

Zamilovaný Shakespeare (1998)

Hned na záčátku filmu Shakespeare (Joseph Fiennes) pronese verše: "Nevím, zdali hvězda plane, nevím, zda dnes slunce vstane". Krátce poté, u zpovědi, řekne: "Slova, slova, slova". Oba výroky pocházejí z "Hamleta".

Ponorka

Ponorka (1981)

Natáčení trvalo celý rok, protože Wolfgang Petersen paralelně točil i několikahodinovou verzi pro televizi.

Nepřítel před branami

Nepřítel před branami (2001)

Vasilij Zajcev (Jude Law) byl vyznamenán Leninovým řádem, Řádem Vlastenecké války 1. stupně, dvakrát Řádem rudého praporu a byl jmenován Hrdinou Sovětského svazu.

Nepřítel před branami

Nepřítel před branami (2001)

Vasilij Zajcev (Jude Law) byl pohřbený v Kyjevě na Lukjanovském vojenském hřbitově. Jeho posledním přáním bylo pohřbení ve stalingradské zemi, jíž bránil. Dne 31. ledna 2006 byly ostatky Vasilijho Zajceva převezeny do Volgogradu a slavnostně pohřbeny na Mamajově mohyle.

Sandokan

Sandokan (1976) (seriál)

Na konci 6. části, kdy James Brooke (Adolfo Celi) stojí na pobřeží, ze kterého před chvíli odplul Sandokan (Kabir Bedi), jeden z mrtvých vojáků nadzvedne hlavu.

Ponorka

Ponorka (1981)

Scéna, kdy se Johann (Erwin Leder) přijde kapitánovi (Jürgen Prochnow) omluvit, v knižní předloze vůbec není, je zde pouze zaznamenáno, že se omluvil a vše bylo v pořádku. Režisér Wolfgang Petersen ale chtěl natočit dojemnou scénu.

Nepřítel před branami

Nepřítel před branami (2001)

Vasilij Zajcev (Jude Law) byl služby schopný do ledna 1943, kdy utrpěl zranění očí. Zrak mu vrátila operace, kterou provedl profesor Filatov. Poté se vrátil do bojů a do konce války byl povýšen na kapitána.

Nepřítel před branami

Nepřítel před branami (2001)

Scéna, kdy Danilov (Joseph Fiennes) diktuje Vasilijovi (Jude Law) dopis pro horníky, je ukázáno, že Vasilij Zajcev nebyl příliš vzdělaný. Ve skutečnosti měl vystudovanou střední školu.

Ponorka

Ponorka (1981)

Scéna na začátku filmu, kdy ponorka vyplouvá z přístavu v La Rochelle, se skutečně natáčela v téže lokalitě.

Ponorka

Ponorka (1981)

Celý příběh ponorky je kombinací dvou lodních deníků a tedy vše, co se ve filmu odehraje, se skutečně stalo.

Reklama