Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Krimi
  • Komedie
  • Drama
  • Rodinný
  • Sci-Fi

Recenze (48)

plakát

S čerty nejsou žerty (1984) 

Ty dialogy jsou tak současné až je to děsivé. Už jen ten válečný úvod vystihuje (ne)smysl válek tak dokonale, že to sedí na dnešní dobu, jak prdel na hrnec. Škoda, že to jeden z hlavních protagonistů v zajetí svého idealismu není schopen v reálném životě pochopit. Zato velmi dobře situaci chápe intrikán knížecí rádce v podání dokonalého Viktora Preisse. Žel pouze k dosažení osobního prospěchu. Ňouma pak kníže, který ze své funkce může udělat svět radostnější, ale pro jistotu neudělá... A to peklo? Naděje - alespoň v jakousi spravedlnost. Jinak 30000 dukátů v dnešních cenách je 175 milionů korun :-).

plakát

Svatební cesta do Jiljí (1983) (TV film) 

Geniální a inteligentní zároveň. Herecký i životní koncert dvou výjimečných osobností. Pohled do vztahů o čem by měly být. Často převládá povrchnost. Ta se odráží i v negativních hodnoceních tohoto díla: "Filme, bav mě! Nudím se." Tento film je o životě o poznávání sama sebe. Nikoliv o vysněném já a vy všichni se mi musíte přizpůsobit, protože já chci...

plakát

O princezně, která ráčkovala (1986) (TV film) 

To je tak ... až je to geniální. Na takových rolích se poznají skuteční herci.  Musejí makat, aby z toho nevznikla trapnost. Minimalistická pohádka s velkou hloubkou, která i po 40 letech budí pozitivní emoce.

plakát

Poslední závod (2022) 

Bravo. Výjimečně výjimečný film. Stále říkám, že netřeba si vymýšlet. Stačí natočit skutečný život a úspěch je na světě. Oceňuji smysl pro realitu, ukázněné a tím i uvěřitelné herecké výkony, skvělé exteriéry a kameru.

plakát

Mimořádná událost (2022) 

Taková ironická taškařice. Vcelku humorné scény střídají absurdní situace a váznoucí děj. Politická vsuvka jakoby tam nepatřila a jen natahuje čas na předepsanou délku 100 minut. Škoda, kdyby se více zamakalo mohla z toho být skvělá komedie. TL;DR Do kina bych na to nešel. Na nedělní večer dobrý.

plakát

Metráček (1971) 

Uvěřitelný příběh dospívající dívky - bez falešných příkras, bez předsudků. Povzbuzující píseň M. Voborníkové dodává empatii a nadhled. Nesmíš cítit příkoří, že se ti všichni nedvoří. A teď to srovnejte se Snowborďáky nebo Rafťáky...

plakát

Zátopek (2021) 

Už na to čučím hodinu a zázrak se nekoná. Slepenec náhodných událostí ze Zátopkova života - bez souvislostí, bez hlubšího pochopení, bez zamyšlení. Podpis pod tresty smrti na straně jedné, jistě historicky významné šukání v Londýně a ksichtění se při závodech na straně druhé... Spíš by mě zajímalo, co Zátopek cítil a jak dění kolem sebe vnímal, to ale filmaři na Wikipedii nenajdou. Pořád čekám, že něco přijde a ono nepřišlo vůbec nic. Olympiáda v Helsinkách odfláknutá. Závod na 10km vynechán úplně, předstartovní atmosféra žádná, maraton se neběžel 25/7, ale 27/7. Jméno Rona Clarka nevysvětleno vůbec. Zbývá mi, jen si povzdechnout, kdy autoři životopisných filmů konečně pochopí, že síla osobnosti není v dokonalé kopii jejich zevnějšku. Grimasy z vás Zátopka neudělají, stejně tak se nestanete Havlem budete-li ráčkovat. Původní dokument o Zátopkovi považuji za cennější dílo.

plakát

Jan Palach (2018) 

Film je zajímavý pouze tématem. Tradiční hodnocení historie. Ti zlí a ti hodní. Nějaký hlubší pohled do duše Jana Palacha se bohužel nedočkáte. Jediný faktický náznak něčeho nedobrého je absence otce. Také mi chybí pojmenování těch, kteří ten bordel v 1969 pomáhali vytvářet. Máme plno obětí, ale konkrétní viníci jsou stále v anonymitě. Za závěrečnou scénu mám chuť ubrat *. Tragédie Jana Palacha nespočívá v tom, že se polil benzínem SPECIAL a zapálil sirkami SAFETY MATCH. Nýbrž v obětování vlastního mladého života kvůli politice a společnosti.

plakát

Karel (2020) 

Bravo, Mistře! Hodnotící s <3* upřímně lituji. Nepochopili, že je natočen obyčejný život neobyčejného člověka a jeho rodiny. Navíc v situaci nezáviděníhodné, kdy si Karel z posledních sil staví pomník (Srdce nehasnou). A mistrova kariéra? Bravůrně obstál v těžkých dobách a díky tomu mohl rozdávat radost na východě i západě. Nebýt jeho vlastenectví, které pašoval na západ, viz např. Babička, přišli bychom o hromadu nádherných písniček. Nebyly by, kdyby byl Karel sobec a myslel více na sebe než na posluchače a svoji vlast.

plakát

Trhák (1980) 

Svěrák, Smoljak, Podskalský v dobách minulých = nepřekonatelná kvalita. Čepek, Matuška, Kozderková, atd... Luxusní hudební komedie. Když k tomu připočteme, že Ticháčkova sestra se nemůže odtrhnout od okna, nebo že před hájovnou stojí zaražený pilot, není co řešit. Ještĕ výzva negativním recenzentům: "Neprožívejte se tak."