Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (125)

plakát

Hunger Games (2012) 

Film mě donutil přečíst si knihy - tedy jednoznačný úspěch, takže hodnocení je nabíledni. Nevyvaroval se jen různých chyb drobnějšího charakteru, ale co už. Příběh pěkně odsýpá, logicky vše na sebe navazuje. Super výběr herců, hlavně Woody Harrelson, každá scéna s ním je dokonalá. Absence vysloveně brutálního násilí (mě) nemrzí, nejbrutálnější je totiž samotná myšlenka. Hunger Games mě prostě vtáhly do děje a já jsem si jej strašně užíval.

plakát

Borat: Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu (2006) 

2,5 hvězdy. Není to prostě můj šálek čaje. Borat mi přišel moc nucený a všechny vtipy až přílíš prvoplánové - Borat projíždí USA - uráží gaye, ženy, černochy, židy. Na vše má velmi omezený pohled. Mimoto, film prokázal Kazachstánu vskutku medvědí službu. Neznám jiný film, který by celosvětově dokázal proslavit a hlavně zesměšnit celý národ tak, jako Borat zesměšnil Kazachstán. A ano, přestože film si za cíl dává dělat legraci z USA, nakonec lidem v paměti zůstane právě Borat - křupan z kazašské vesnice:)

plakát

Sněhurka a lovec (2012) 

Nevyužitý potenciál. Bohužel, film má problém s žánrem, režisér asi nevěděl co pořádně chce. Pohádku? Scény v lese / s trpaslíky tomu odpovídají-scény s královnou/opilec Hemsworth ne. Pak tu máme milostný trojúhelník ... PROČ? Stejně všechny fanynky šly na Chrise a ne na to princátko. Přihodímě trošku dramatu a trochu akce a vznikne nám Sněhurka a lovec: 127 minut kdy se náhodně střídá scéna za scénou (ačkoliv většina z nich je sama o sobě dobrá) bez nějakého systému. Co je na tom nejhorší? Lidé z marketingu očividně věděli, co lidé chtějí - viz trailery/plakáty. To jest temnější fantasy s výbornými akčními scénami a občas prošpikované nějakým tím hrubším vtipem - obstaraným Hemsworthem. Ale to by to chtělo vyškrtnout vyloženě odporné víly (hůře zpracované... cokoliv ... jsem snad ještě neviděl), zbytečné scény v lese s hopkajícími králíčky, jezevcem, liškou... Trpaslíky přesměrovat z vyloženě komediální roviny do trošku temnější a akčnější. Mno a hlavně, PROBOHA, nějaký napínavější + epičtější + dramatičtější konec. Poslední část filmu, kdy se na hrad královny řítí asi 20 rytířů + ze stoky útočí 5 trpaslíků je pro mě prostě filmová debilita, čiré zoufalství a vyloženě jsem se za film v tu chvíli styděl. Film se mi ale jinak celkem líbil - i přes plamennou kritiku v předcházejícím textu - jen mě prostě hodně mrzí ten nevyužitý potencíál. Spousta okamžiků je super - temný les, scény s královnou (Charlize bez debat válcuje Kristen na všech frontách), Chris si to taky slušně "dává". Všeho všudy tak 3,5 hvězdy.

plakát

Prometheus (2012) 

Po shlédnutí filmu bych hodnotil 4*, s odstupem času mi ale dochází, že Ridley toho tentokrát zas tak moc nepředvedl. Respektive špatný scénář je prostě špatný scénář, nedá se svítit. U Promethea postrádám logiku. Pokud už se něco tváří tak strašně vážně - a že se Prometheus tváří HODNĚ vážně - viz narážky na stvoření lidstva, náboženské odkazy, mytologie, dávné civilizace... tak bych očekával, že chování postav nebude na úrovni béčkových nízkorozpočtových akčních filmů devadesátých let. V pozadí je sice tušit propracovaná mytologie, ale způsob jakým je podaná je dost nešťastný a vše přebíjí do očí bijící demence většíny postav. Prometheus měl hodně co nabídnout, ale já dostal jen malou ochutnávku a ještě ne úplně dobře okořeněnou.

plakát

Zakletá Ella (2004) 

Devadesát minut uběhlo jak voda. Oddychový film pro dny kdy na přemýšlení není energie. Já byl navíc dost unavený a čekal jsem, že na 100% usnu. Ale neusnul jsem. Což mě samotného lehce šokovalo a Anne Hathaway alá Ella si tak 4 hvězdy ode mě zaslouží. A hlavně, Zakletá Ella se nebere vážně a je to dost vidět - což je jen dobře.

plakát

Kazatel (2011) 

U Kazatele mi vadila i před krátkou stopáž občasná prázdnota. Jednak dějová, občas nebyl příběh zrovna smysluplný, zvraty příliš na efekt, rozhovory nicneříkající. A taky vizuální. Postapokalyptické město bylo parádní, ale to je vše. Celý film mě zaráželo jak je celá krajina jednak pustá, tak aby s tím bylo co nejmíň práce a jednak až příliš okatě jen počítačově namnožená. Bez jakékoliv invence. Působí to velmi divně a nepřirozeně. Je to obrovská škoda, Kazatel má za sebou nejpíš parádní příběh, který by bohatě vystačil i na několik pokračování, ale ani trochu se nepodařilo prodat ho. První půlka, která byla vynikající, ještě měla velmi dobrou atmosféru, ale v té druhé už se všechno vytratí. Z temného podzemí hrdinové vylezou na pustou krajinu a bojují na jakémsi vlaku proti záporákovi, který má s upírem společné leda tak žlutě zbarvené oči. Což je na hlavního zloducha docela zklamání.

plakát

Všichni jsou v pohodě (2009) 

Všichni jsou v pohodě není špatný film. Na mě ale trochu moc rozvláčný a příliš předvídatelný. A už ze začátku mi vadila kamera. Tenhle styl používaný především v dokumentech prostě nemám v klasických filmech ani trochu rád. Působí na mě příliš amatérsky a dokáže mě neuvěřitelně rozptylovat. To, že se používá v dokumentech je pochopitelné. Často zde vidíme amatérské záběry. No ale když už mám ve filmu Roberta De Nira tak bych nejspíš měl mít i na pořádnou kameru... No, jak říkám, tahle kamera u mě způsobuje částečnou nepozornost co se týče zbytku filmu, takže k němu nemám nic moc co bych mohl dál říct.

plakát

Vyfič! (2009) 

Musím jen zavzpomínat na dobu, kdy jsem se nechtěl podívat na Juno, protože Ellen Page mi byla už jen z fotek strašně nesympatická. No, tak to už jsem překonal. Ellen válí. Nicméně na celém filmu mě nejvíc zaujala Drew Barrymore, jednak jaký, že to má parádní debut, a druhak jak si hraní ve filmu vyloženě užívala a každou scénu nemilosrdně strhávala pro sebe. Jinak hlavní předností Whip It je jeho tempo, vyplývající už jen ze sportovní povahy filmu. Celkově mě přišlo, že z herců sálá taková veselá energie, jako kdyby je natáčení vážně bavilo. No a očividně se to přeneslo i na diváky. Určitě budu Drew Barrymore sledovat a na její další film se už těším, snad bude podobně energický jako tenhle.

plakát

Piráti z Karibiku: Na vlnách podivna (2011) 

Piráti počtvrté s stále mě baví. A to je u filmu nejdůležitější, takže já jsem spokojen. Samozřejmě, najdou se hluchá místa, ale Johnny Depp pořád poskakuje a šaškuje parádně, Penelope to sekne, Barbarossa je tvrďák jak má být. Škoda jen, že víc prostoru nedostaly mořské panny, scény s nimi, zvláště v jejich "útočné" formě, byly asi nejleší z celého filmu. A závěr překvapil. Navíc, Piráti mají Hanse Zimmera a je to sakra znát. Hlavní téma je prostě nezapomenutelné a vůbec celý soundtrack je prostě geniální. Bez něj by to bylo minimálně o hvězdu dolů. Vlastně, bez Deppa a Zimmera by to nestálo za moc.. ale oni tam jsou, takže palec nahoru, plná kina a peníze se tvůrcům jen sypou:)