Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Matěj usedá na břehu řeky a ve spánku nad ním diskutují Rozum a Štěstí. Rozum, moudrý kmet se stříbrnými vlasy, chce Matějovi pomoci. Provede své kouzlo a Matěj se probudí jako nový člověk. Vysvětlí užaslým rodičům, že odchází do světa, a osud ho zavede do Ctiradova království, které je ovšem náhle stiženo pohromou. Vydatná porce královské moudrostí, kterou pohádkový děd Rozum přičaroval Matějovi, pochází totiž z Ctiradovy královské hlavy. Právě v této těžké chvíli se blíží ke Ctiradovi Závist, ošklivá ježibaba kterou právě vyhnali z Mojmírova království, a která se na Ctiradově dvoře zabydlí pod maskou jeho sestřenice. Závist postupně ožebračí polovinu místní šlechty, naučí všechny hrbit se a nosit šaškovské čepice. Nejmoudřejší lidé království jdou do vězení. Do města mezitím ovšem pronikne Matěj, který se ihned spojí se stejně mladou a půvabnou Pavlínou, královskou dcerou. Závist se ho snaží několikrát zničit. V té chvíli se nad Ctiradem opět radí Rozum se Štěstím. Rozum má sice vždycky pravdu, ale bez trochy štěstí je bezmocný, a tak Štěstí - v podobě zlatovlasé krásky - bere Matěje pod svoji ochranu. Ale Závist má v rukou poslední ďábelský triumf... (Bontonfilm)

(více)

Recenze (344)

Agatha 

všechny recenze uživatele

Jedna z mála novodobých pohádek, co se povedla a můžu jí vidět vícekrát než jednou. Zdejší hodnocení se mi teda nezdá být ve srovnání s daleko horšími případy moc objektvní, ale budiž. Ovšem kdo ví jak by to dopadlo bez fantastické Jiřiny Bohdalové. Opravdu výkon hodný Českého lva. Nedovedu si v roli Závisti představit žádnou z českých hereček, která by jí vystihla tak dokonale. V jednu chvíli má v obličeji láskyplný výraz dobrotivé a laskavé tetičky a v okamžik se mimika mění v oči, které by snad dokázaly vraždit. Závěrečná scéna se Závistí v podobě černé dámy mi brala dech, ten kostým, ty oči, ty slova... Jiřina Bohdalová mi přišla obzvlášť dokonalá když pronesla: "...se mnou..." V tomto krátkém záběru na její obličej jsem našel něco, co jde jen těžko popsat. Prostě dokonalá. I ostatní herci se snažili, hlavně "nadutý" Jaromír Hanzlík, Filip Blažek, Rozum a Štěstí a i povedená skupinka rádců měla co do sebe. Jen princezna mi přišla trochu nevýrazná a hlas Barbory Bobulové nadabovaný. Samotný příběh na motiv Erbenovy pohádky je zajímavý a snad i varující, protože chorobná závist je skutečně ta nejhorší vlastnost jakou může člověk mít. ()

Sir-Filip 

všechny recenze uživatele

No, nevím - moc tady to hodnocení nechápu. Jistěže se nedá "nesmrtelná teta" srovnávat s pohádkami zlatého období 70. a 80. let, ale po revoluci (s výjimkou snad princezny ze mlejna) je to podle mě absolutně nejlepší pohádka, která byla natočena. Jiřina Bohdalová tady opravdu zachrála skvěle. Moc hezká Soukupova hudba dotváří příjemnou atmosféru. V dějově výpravné fázi tam jsou jistě chybičky, ale i tak je příběh dle mého názoru dobře zpracovaný. Nesmrtelná teta je prostě pohádka, na kterou se pokaždé moc rád podívám. "ENJOY IT !!!" ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Jedině já závist, tisíc podob můžu mít." Je obdivuhodné kolik těch podob a poloh má v téhle pohádce Jiřina Bohdalová. O jejím Českém lva za tuhle roli tak není pochyb. Ale na téhle pohádce mám toho rád mnohem víc. Počínaje kouzelnými exteriéry zámku ve Vranově nad Dyjí, přes některé herecké polohy Jaromíra Hanzlíka či Eduardy Cupáka ("Jééé, to se i ulevilo...." :D). A konče skvostnou závěrečnou písničkou o tom, že "tam, kde láska vládne, závist je ztracená." ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Pohádka spíš pro dospělé než pro děti. Jiřina Bohdalová je ve své roli sice skvělá, ale hlavně pro dospělé. Děti ten výkon neocení. Vůbec mám jaksi pocit, že některé pohádky se slavnými herci se ani tak netočí pro děti. Jenom se tam vytáhne nějaká slavná herecká osobnost, a jestli tomu děti rozumí nebo ne, o to až tak nejde. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Pohádka, která alespoň částečně navazuje na dobré jméno českých pohádek. Je výpravná, vtipná, hezká, točená v hezkých lokacích, jen ten pohádkový duch tam nějak tak chybí. Z pokomunistických pohádek jistě jedna z nejzdařilejších. Zlo je zde ale ukázáno jako opravdu velmi silné, navíc když se nad námětem zamyslí přemýšlející divák, jen těžko by (obzvlášť v dnešní lakotné době) dobro nakonec zvítězilo. No naštěstí jsme v pohádce, a to zdařilé. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (10)

  • V knize "Rozmarná léta českého filmu" je zárodek filmu popsán takto: "'Celé to vzniklo tak, že mi zavolali mně naprosto neznámí lidé z Bontonu, konkrétně pan Kozák, že si mě vytipovali jako člověka, který má zkušenosti s filmem pro děti a že by ode mě chtěli pohádku,' vzpomíná režisér Zdeněk Zelenka. 'Pozvali is mě a řekli mi takové opravdu skromné zadání: Chtěli bychom něco jako Tři oříšky pro Popelku, aby to byl divácký film, aby to nestálo moc peněz a aby to byla komedie.' Následující historka je už poměrně známá. Termín odevzdání námětu se blížl, Zdeněk Zelenka pořád neměl nic v ruce a vtom mu volá Jiřina Bohdalová. 'Co děláš?' ptala se ho. 'Ale, já jsem takovej vůl, podepsal jsem, že jedné firmě napíšu námět na pohádku, vůbec nevím, jestli na ní mají peníze, ale já teď ten scénář taky nemám,' rozčiloval se Zelenka. 'A co v tom hraju?' zeptala se s kouzlem soubě vlastním Jiřina Bohdalová. 'Vždyť ti říkám, že ještě vůbec nevím, o čem to bude,' cholericky prskal Zelenka. 'Tak to bude prd, a ne pohádka, když v tom nehraju,' řekla Bohdalová a zavěsila. Zasadila tím do hlavy Zdeňka Zelenky semínko, které začalo klíčit. 'Že bych něco pro tu Bohdalku,' brumlal si pod vousy, přečetl si krátkou pohádku Karla Jaromíra Erbena 'Rozum a Štěstí' a fantazie mu začala pracovat." (NIRO)
  • Na začátku pohádky král Ctirad (Jaromír Hanzlík) svým rádcům lakonicky nařídí zvýšit platy kuchařům a snížit daně, ale neřekne jim o kolik. (Nick321)

Reklama

Reklama