Reklama

Reklama

Inspirace

  • angličtina Inspiration (festivalový název)
Krátkometrážní / Animovaný / Loutkový / Poetický
Československo, 1949, 11 min

Obsahy(1)

Umělec nemůže dostat nápad a tak se zakouká do deště, kde ho náhle políbí múza. (oficiální text distributora)

Recenze (36)

Earl10 

všechny recenze uživatele

Z cyklu Mistři českého animovaného filmu! Další příběh o ničem, kde je vlastně jenom ukázka perfektní československé animace! Karel Zeman příběhu moc nedal, ale pohyby skleněných figurek jsou brilantní a stejně tak práce s kamerou. Lehce nadprůměrný snímek, který si nezaslouží být zapomenut! [70%] ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tenhle Zemanův kraťas rozhodně není tak špatný, jak zde někdo tvrdí. Určitě se filmeček nedá srovnávat s Vynálezem zkázy, či Čarodějovým učněm, ale i tak má svůj půvab. Fantaskní mikrosvět v dešťové kapce jakoby byl z pera nejlepšího pohádkáře Hanse Christiana Andersena. Teprve po tomto filmu dokážu přiznat určitou nevelkou míru uměleckosti skleněným figurkám. Labutě, koníci a rybičky z barevného skla asi přeci jen mají něco do sebe. Jako DVD bonus by to určitě nebylo k zahození. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Blištivé, svítící, světlo-odráživé a neskutečně skleněné... No, sice chápu, co tím mělo být řečeno, ale má-li být atmosféra plná imaginace a fantasie v rozpuku, vážně to nejde udělat jen tím, že se nechá pár skleněných figurek prohánět prostředím, které působí jako polepené alobalem. Jasně, ve své době bych asi tleskal, teď jen souhlasně pokývám hlavou a pozvednu obočí. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Tentokrát vynikající vizuální stránka, která plně vyvažuje alespoň mně nesympatický námět o tom, jak kapky deště inspirují k milostnému dopisu. Docela dobré, trochu surrealistické, trochu reklama na um českých sklářů. Neočekával jsem od toho mnoho, ale asi právě proto mi to přišlo docela zajímavé a kvalitní. ()

Miloš 

všechny recenze uživatele

Inspirace Karla Zemana, barevný film z roku 1949, má úplně jiný šmrnc na 8mm černobílé němé kopii. Zvlášť když je promítnutá společně s náhodně puštěným hudebním podkresem Pink Floyd ze starého cívkového magnetofonu. Pohled muže z okna do déště při čekání na inspiraci se pak proměňuje v surreálný halucinační trip, jemuž se máloco vyrovná. K dokonalosti zážitku chyběly snad jen měkké drogy. ()

Galerie (1)

Zajímavosti (1)

  • Film byl vysílán v Bruselu na Světové výstavě v roce 1958. (M.B)

Reklama

Reklama