Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový dokumentární snímek Víta Klusáka 13 minut vychází z jednoduché a o to účinnější úvahy: Nikdo z nás by se nechtěl stát viníkem závažné dopravní nehody. Nikdo z nás by nechtěl na vlastní kůži zažít okamžiky blížící se – a přitom úplně zbytečné smrti. Nikdo z nás by nechtěl do konce života žít s vědomím, že jsme někomu blízkému, či naopak úplně neznámému, sebrali život. Prostřednictvím pěti viníků tak snímek vypráví příběhy řidičů, kteří si výše uvedeným prošli a stále procházejí. Řidičů, kteří našli odvahu svou vinu přetavit do vzkazu, který se tak stává nejen nástrojem prevence. (Hypermarket Film)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (127)

Evander 

všechny recenze uživatele

Celý dokument začíná mystifikací/manipulací ☹ „86 % českých řidičů přiznává, že pravidelně překračuje povolenou rychlost. 40 % smrtelných nehod je způsobeno právě nepřiměřenou rychlostí“. To je sice hezké, nebo tedy spíše ono to hezké není, ale hlavně se jedná o dva naprosto odlišné pojmy a je to jako míchat jablka a hrušky. Překročení povolené rychlosti je situace, kdy jedu rychleji, než mi v daném místě povoluje zákon. Nepřiměřená rychlost je situace, kdy jedu rychleji, než bych v daném místě a za dané situace (stav vozidla a vozovky, povětrnostní podmínky atd.) měl, ale vůbec nic nevypovídá o (ne)překročení povolené rychlosti. V praxi to klidně může být situace, kdy jedu 60 v místě, kde zákon povoluje 90 a přesto jedu nepřiměřenou rychlostí (třeba právě kvůli špatným povětrnostním podmínkám) a tedy jsem nebezpečný sobě i svému okolí, ale povolenou rychlost nepřekračuji. Je to věc, do které bych nerýpal, ale pokud chci natočit dokument, ve kterém budu moralizovat, poučovat a kádrovat ostatní, měl bych si nastudovat alespoň základní fakta o dané problematice. Tímto si mě Klusák rozhodně na svou stranu nezískal a již v první minutě vím, že vůči předkládaným „faktům“ budu velice ostražitý. Nicméně manipulace a zkreslování skutečností není u Klusáka ničím výjimečným, jak jsme se měli možnost již několikrát přesvědčit. Škoda, že si bere na mušku zrovna tak vážná témata, když je pak tímto způsobem dehonestuje. Do tohoto místa jsem zhlédnul pouhých 20 vteřin dokumentu, a tak doufám, že nebude ve stejném duchu pokračovat, protože to by pak nebylo na komentář, ale spíše na knihu. Nakonec dokument tak hrozný není, nicméně jeho zpracování se mi opravdu velmi nelíbí, a tak poměrně hodně přidávám na výsledné 3*, protože jsem přesvědčený, že tvorba dokumentů tohoto typu je velice záslužná činnost. Jen by to prostě chtělo udělat „o parník“ lépe! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Toto je typ dokumentu, který prvoplánově neříká, že se nemá jezdit rychle, protože kvůli tomu může někdo zemřít. Na řidiče, kteří mají několikanásobně větší ego, než zkušenosti za volantem, útočí tím, že jim ukazuje zničené životy vrahů za volantem. Docela chytrý přístup, tohle by mohlo sobce nakopnout. ()

Reklama

Kingjiri 

všechny recenze uživatele

Jako vždycky od Klusáka poměrně svérázně zpracovanej dokument, ale výsledek je vcelku efektní. Jen mi teda přišla škoda zaměřit se pouze na vysokou rychlost. Přece jenom aspoň jeden příběh viníka nehody zapříčiněný z jinýho důvodu (nepozornost nebo alkohol) by působivost celýho dokumentu zase o něco posunul. Na druhou stranu i v rámci tohohle jednostrannýho zaměření se podařilo na diváka dostat aspoň malou část z těžko přenositelný zkušeností viníků nehody, že jedna chyba (mnohdy zbytečná hloupost a risk za volantem) dokáže změnit a ovlivnit celej život. Prostě nic, čim by si chtěl člověk dobrovolně projít. A když tenhle dokument aspoň pár řidičů přiměje za volantem víc přemýšlet a trochu se zklidnit, bude to fajn výsledek, čtyři hodně slabý hvězdy. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Ta bezohlednost a arogance, s níž se setkáváme dnes a denně na našich silnicích, jen odráží sobecké chování, se kterým se čím dál víc potýkáme v mezilidských vztazích. Dělá se mi zle při pomyšlení, že někteří (či spíše mnozí) řidiči jsou naprosto nepoučitelní, což tak trochu dokazuje i tento alarmující dokument. Vít Klusák si prostě umí najít téma, to mu rozhodně nemůže nikdo upřít. Závěrečná titulková píseň Jediná vteřina v podání Báry Polákové a rapera Kata z Prago Union má v kontextu právě viděného neskutečnou sílu. (85%) ()

slord 

všechny recenze uživatele

Vít Klusák natočil veľmi silný dokument, ktorý sa dostane pod kožu a vôbec nie je príjemné to pozerať. Výpovede sú spojené s rekonštrukciou samotných nehôd a má to veľkú výpovednú hodnotu a dokáže to vyvolať pocit skľúčenia a zanechať v divákovi stopu. Zručne natočený dokument, ktorý je po V sieti ďalším vydareným kúskom na Klusákovom konte. 8/10 ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

Související novinky

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno