Reklama

Reklama

14 vrcholů: Nic není nemožné

  • USA 14 Peaks: Nothing Is Impossible (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Nebojácný nepálský horolezec Nimsdai Purja stojí před výzvou, kterou na první pohled nejde zvládnout. Za sedm měsíců chce zdolat všech 14 světových osmitisícovek. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (124)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Výkon horolezců vskutku úctyhodný. Bohužel se to tomuto dokumentu příliš nepodařilo divákům prodat. Snad vůbec poprvé vidím dílo z dílny Netflixu, kde je forma mnohem slabší než obsah. Celý dokument má takovou komorní atmosféru a napínavých záběrů ze zdolávání hor je velice málo. Ocenil bych méně záběrů, kde hovoří různí rodinní příslušníci mnohdy o hovně a více záběrů z akce. Chápu, že se jedná o 14 osmitisícovek, ale ocenil bych, kdyby se tvůrci u každé alespoň chvíli zdrželi. Celé to bylo takové letem světem a těžko v někom tento dokument něco zásadního zanechá. [60 %] ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí tohoto snímku jsem asi konečně v plném rozsahu pochopil, jak je možné, že prapradědové protagonistů zvládli v 19. století sehrát roli tak ostré osiny v zadku Východoindické vykořisťovatelské a.s., že Britové raději začali domorodce verbovat, než by riskovali vzpříčené kukri v hrdle. Nepálci krom toho, že disponují nosností a vytrvalostí mravenců (s trojitými plícemi), jsou zjevně též totální magoři bez pudu sebezáchovy, co si klidně střihnou tři osmitisícovky za 48 hodin, nebo vylezou na jeden zátah nad osm a půl tisíce (a ještě k tomu s hladinkou), nahoře si řeknou „Hm, dobrý,“ udělají čelem dolů a po cestě ještě zachraňují dva jedince bez kyslíku, na něž se kdosi zřejmě vykašlal (stát se to o dva roky později, Hovninky.cz by měly materiál na sólokapra o nejvýše zaznamenaném koronárním úmrtí). A byť jeden u sledování cítí, že občas je to dramatično tlačeno trochu na sílu, tak zdolat v daném čase všechny osmitisícovky i za naprosto ideálních podmínek je výkon z žánru sci-fi patrně i pro nadstandardně zdatného horolezce, natož pak pro vyměklou kancelářskou krysu mého typu. Za takových okolností lze úplně s klidem odpustit tvůrcům i trochu toho patosu, neb pokud někam patří, pak právě sem. No a záběry na majestátní štíty velehor, jakkoliv třeba kýčovité, se prostě neokoukají nikdy. Ergo velmi povedená reklama na slušivé Šerpy, jež ovšem v Říši středu asi skončí na indexu a pro mě zase důvod tiše závidět. ()

Reklama

marhoul 

všechny recenze uživatele

Jak pravil Messner sám, kritika Nimsova způsobu zdolávání vrcholů není namístě. Čili ať si puristi alpského stylu klidně remcají, Nims se pustil do velkého podniku a dal to. V dokumentu mě potěšila účast naší Kláry Kolouchové, její úspěšný výstup na K2 přímo souvisel s Nimsovým šíleným riskem, riskla to taky a K2 má v kapse. A to je super! Klobouček. Kecy o tom, že některé výstupy na vrchol v dokumentu ukazovaly jen krátké záběry, tož tak to je lahůdka. Jestli to nebude tím, že se zúčastnění necourali po Štrbském plese, kde se poněkud snadněji dělají opičky do kamer, co? Nejen Nimsův rekord, ale i tento dokument celosvětově propaguje práci a úspěchy nepálských šerpů, proto plný počet. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Inspirující nápad, jen je škoda, že dokument působí stejně výsledek - tedy uspěchaně. Mnohem víc by tomu slušela třídílná minisérie (rozdělení na fáze) a člověka by to mnohem víc vtáhlo. Takhle na nic není čas a vždy se zmíní akorát povinný záběr z vrcholu hory, i když věřím, že ta výprava byla mnohem zajímavější. To ani trochu nesráží to, co Nims dokázal, ale výrazně to sráží zážitek pro diváka, protože tohle mohl být dokument, který od začátku do konce sledujete s otevřenou pusou. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Klady: krásné záběry velehor; výjimečný sportovní výkon, zajímavý pohled na propojení Nepálu s UK (protagonista slouží v britské jednotce zvláštního nasazení); sympatická náhodná role české borky na K2; dokument ukazuje (částečně úmyslně, částečně nechtěně) nesmyslnost masového lezení v Himalájích a částečně i nesmyslnost lezení na čas.   Zápory: generické korporátní motivační pindy, rodinné scény ve stylu reality TV (přeskakoval jsem). ()

Galerie (31)

Zajímavosti (4)

  • Samotné lezení trvalo 6 měsíců a 6 dní od dubna 2019 do října 2019. (Čiban)
  • Dokument byl sestaven ze 100 hodin záznamu pořízeného Purjou a nepálským horolezeckým týmem. (Čiban)

Související novinky

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama