Reklama

Reklama

Josef II.: Rebel na trůnu

(TV film)
  • Rakousko Joseph II. - Kaiser und Rebell (více)
Rakousko / Německo / Česko, 2021, 52 min

Obsahy(1)

Co pohánělo nezlomného reformátora v jeho snaze o spravedlivější společnost? Idealismus, vzdor vůči habsburské tradici nebo jen obava z nepokojů strádajících poddaných? ... Koprodukční dokumentární film vznikl při příležitosti blížícího se uvedení poslední části rozsáhlého koprodukčního projektu Marie Terezie režiséra Roberta Dornhelma. Zatímco poslední část výpravného dramatu divákům vyjeví drama na motivy pozdní fáze vlády Marie Terezie, dokument přichází s ambicí vypovědět více o vládě jejího syna a nástupce, Josefa II., a o podhoubí jeho politického smýšlení, které se formovalo právě v období, o němž hraný film vypovídá. Během své krátké vlády stihl Josef II. změnit svou říši jako nikdo před ním a množstvím reforem dokázal položit základy modernímu státu. Tvrdým přístupem ke šlechtě a vlastní střídmostí dost možná také odvrátil revoluční nálady, před kterými ostatně marně varoval svou sestru Marii Antoinettu a jejího manžela, francouzského krále. Ale odkud se tento neúnavný reformátor vzal? Kdo jej učil a ovlivnil, že si osvojil natolik osvícené uvažování o životních podmínkách svého lidu a o tom, jak mu ulevit? Dokument používá úryvky z hraného filmu (včetně výjevů ze slavných cest mezi běžné lidi, které Josef podnikal po Evropě) a naváže na to, co o vztahu Josefa s jeho rodiči a okolím vyjevuje hraný film – dokument prohlubuje poznání o životě tohoto populárního vladaře, který navzdory dvěma manželstvím zůstal až do konce života osamělý. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

sportovec 

všechny recenze uživatele

Špičkový dokument přibližuje citlivě nadčasovou památku císaře-revolucionáře, který masarykovsky vývojově změnil reformně svou dobu a středoevropské soustátí posunul na práh moderní doby. Josefa II. není možné ztotožňovat s německým šovinismem 19. a 20. století. Byl vpravdě selským císařem, zodpovědným a enormně pracovitým panovníkem, zdárným synem svých pozoruhodných rodičů. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pekný medailón na panovníka reformátora, ktorý vraj predčil dobu o 100 rokov. V podstate pravda, ale na druhej strane je Jozef II aj preceňovaný, veď v podstate na smrteľnej posteli skoro všetky reformy odvolal, hoci až tak nemusel, mal sa na tú šľachtu vykašľať. V každom prípade osvietenejší ako jeho matka bol teda rozhodne. Škoda, že dokument zaradil do hraných scénok útržky zo seriálu Mária Terézia, ktorý je všetko len nie vernou kópiou skutočnosti. ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele

Rozhodně dobrý dokument, který tradičním způsobem přibližuje významnou postavu habsburských dějin Josefa II - vypravěč, rozhovory s historiky, autentické fotky, obrazový dokument. Netradiční je, že obrazový materiál nejsou nahrané scény, ale záběry z filmu Marie Terezie III, stejně jako hudba, která pochází z tohoto filmu. A také se musí nechat, že tento dokument vhodně doplňuje onen film zaměřený na závěr panování Marie Terezie. Dobrý dokument, který je slušně odborný. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Josef II. byl asi jedním z našich nejvýznamnějších panovníků a tenhle dokument to pěkně chronologicky dokládá ve standardním tv dokumentu, u kterého mne iritovalo, jak si tvůrci vypomohli až moc velkým množstvím ukázek z hraného filmu Marie Terezie III (2021) . Jinak by to byl dokument na dvacet minut.  PS: Zajímavé je, jak je tady vykreslen odlišně oproti tomu tv filmu vztah Josefa II. a jeho první ženy Izabely Parmské. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Josefa II je možno vykládat různě, spíš podle své vlastní povahy a sklonů než na základě dat, která jsou nejistá; já jsem ho vnímal převážně pozitivně, byť spíše intuitivně než na základě rozboru prokazatelných dat. Ale ani tento pořad nám taková data neposkytnul, nebyla k dispozici ani v jeho době. Je třeba si uvědomit, že Josef II byl císařem Sv. říše římské, král uherský, král český atd., a jako takový byl mezi panovníky zcela jedinečným zjevem, zvláště v konstrastu se svou sestrou a jejím manželem Ludvíkem XVI. Rok 1781, v němž vydal toleranční patent a dekret o zrušení nevolnictví můžeme považovat za začátek moderní doby i u nás. Filmový dokument jej popisuje v podstatě tak, jak ho vidím i já, přičemž ukázky ze seriálu Marie Terezie (častý a závadný trend současné dokumentaristiky) považuji - jako mnozí další - za značnou vadu na kráse. Ostatně dokument se bohužel vyhnul i několika zásadním otázkám, především národnostním a - s národem spojeným - jazykovým. Josef II se pokusil vytvořit či zavést jinou kulturu, ve smyslu vnímání života; v tomto ohledu byl skutečně rebelem, stejně jko francouzští filosofové, kterým se obdivoval. Spíš bych se obával, zda "ušetřené" prostředky (klérus, šlechta) nepoužil pro financování svých záměrů; tohle však dokument popřel. ()

Galerie (8)

Reklama

Reklama