Reklama

Reklama

Adrenalinová jízda po rozvrácené Americe blízké budoucnosti, která balancuje na ostří nože. (Vertical Entertainment)

Videa (3)

Trailer 4

Recenze (143)

InJo 

všechny recenze uživatele

Tak trochu Garlandova Apokalypsa, v níž se čtveřice novinářů vydává do srdce temnoty napříč hroutící se Amerikou. Víc než reflexe rozdělené společnosti (tohle palčivé téma se tu kupodivu řeší vlastně jen dost okrajově) to ale funguje spíš jako děsivý obraz (setsakra nebezpečné) práce válečného reportéra. Kirsten Dunst ve své možná životní roli a zatím jednoznačně nejkonzistentnější, nejpoutavější a hlavně nejsnáze srozumitelný Garlandův režijní počin. Jen holt ne (až) tak hluboký a inspirativní, jak bych si přál. 75 % ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Občianska vojna v najdemokratickejšom štáte sveta, kolíske všetkých cností - fikcia či vízia? Garland odviedol dobrú prácu, že film stavia politicky neutrálne. Nechce postaviť prívržencov trumpety proti plienkovej trasorítke ani naopak, aj preto spojil Kaliforniu s Texasom. A kvôli tomu sa vo filme nájde každý Američan - z jeho pohľadu by tyranom mohla byť tá druhá strana. Okrem ohlušujúcej streľby smerom ku koncu však film neprináša nejakú úchvatnú, intenzívnu drámu. Zároveň však prináša neustále fotografovanie a to aj za prapodivných až nepochopiteľných situácií. Alex Garland zrejme chcel priniesť filmom nejaké znepokojivé posolstvo, ktoré v spoločnosti cítiť nielen v USA. Z filmu ho však necítiť dostatočne. ()

Reklama

Ampi 

všechny recenze uživatele

Z tohoto tématu by šlo využít více. Ale i tak je to dobrý film. Dobrý film o nedobrých věcech, které mohou postihnout skoro každou zemi na světě. A že zemí, které občanskou válku zažily nebo zažívají není zrovna málo. Někdy stačí málo, aby lidský život ztratil svojí hodnotu i když se jedná o vašeho souseda. V tomto film svojí úlohu splňuje. Čekal jsem lepší popis vzniku konfliktu a  jeho vývoje. Tady je to slabší. ()

Steven47 

všechny recenze uživatele

Alex Garland pojal téma občanské války hodně odlišně. Nijak se nezabývá hlubším představením konfliktu, jednotlivých stran a ani nenaznačuje, kdo je „v právu“. Pro příběh Občanské války to totiž není až tak podstatné, stejně jako pro novináře, kteří celý konflikt dokumentují. Jedná se v podstatě o road movie zpustošenou Amerikou, během které ani tak nepoznáváme jednotlivé postavy, jako spíš po jejich boku prožíváme různé situace, které nastalá státní krize vyvolává. Film se pocitově pomaleji rozjíždí, než si divák na zvolený styl zvykne, ale postupně zvládá svým sugestivním pojetím naprosto pohltit. Třeba díky efektivnímu využití fotografií v prostřizích nejenom akčních sekvencí. Vše pak vrcholí jednou dechberoucí scénou, která je jakýmsi předfinále, a po jejím skončení na diváka dolehne tíha všeho. Závěr poté bohužel spoléhá spíš na velkolepou destrukci a Garland zřejmě cíleně rezignuje na dotažení několika nadhozených motivů. Finále tak působí spíš rozpačitě než uspokojivě a snímek toho ve výsledku příliš neřekne, což byl pravděpodobně trochu zvrácený záměr. A mně to naštěstí zážitek příliš nezkazilo. 8/10 ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Novinársky trip Amerikou v čase fiktívneho vojenského konfliktu. Civil war je film ktorý nestráca čas opisom dôvodov a ukazuje iba dôsledky. Neľútostne zabíjanie, vnímanie očami priamo nezainteresovaných ale aj strašidelne fanatickú honbu médií za senzáciou. Páči sa mi Garlandova výstavba jednotlivých scen po príchode postáv na iné miesto. Z nevinne začínajúcich interakcií vie nahustiť atmosféru k skvelému vyvrcholeniu. A to všetko na úrovni decentnej drámy kde veľkozaberové momenty vojakov, vrtuľníkov a výbuchujích bômb vidíme až v závere filmu. Aj to nie až tak moc ako by väčšina pred vzhliadnutím očakávala. Osobitne ešte treba pochváliť kameru ktorá inteligentne sníma presne to čo divak potrebuje vidieť a všeobecne aj autenticitu väčšiny vizuálu. Konceptuálne to nie je všetko úplne doladené. Z pozadia občianskej vojny nevieme nič a výsledok je tak viac o remesle ako o príbehu. Posolstvo je ale zjavné. Silný zážitok hlavne v kine a v čase blockbusterov naozaj osviežujúci autorský projekt. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (16)

  • Alex Garland povedal reportérovi na premiére, že Kaliforniu a Texas spároval sčasti preto, aby zahmlil politiku, ale čo je dôležitejšie, že tieto dva štáty odložili politické rozdiely bokom, aby napadli protiústavného, ​​fašistického a skorumpovaného prezidenta, ktorý zabíja amerických civilistov. Povedal: "Chcete povedať, že extrémistická politika zostane vždy dôležitejšia ako prezident tohto druhu? To sa mi zdá šialené." (Arsenal83)
  • Wagner Moura (Joel) studoval novinařinu na vysoké škole a po ní dokonce na čas pracoval v místních novinách ve svém domovském městě. (NiWi)
  • Nick Offerman a Jesse Plemons boli "utajení" herci a o ich účasti sa nič nevedelo až do zverejnenia traileru v decembri 2023. Plemons dokonca svoju účasť zapieral aj na začiatku roka 2024. (Arsenal83)

Související novinky

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

25.04.2024

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Co nového chystá Alex Garland?

Co nového chystá Alex Garland?

24.01.2022

Režisér a scenárista Alex Garland (Dredd, Ex Machina) má za sebou některé z nejzajímavějších sci-fi projektů posledních let. Jeho režijní prvotina Ex Machina nadchla většinu diváků i kritiků,… (více)

Reklama

Reklama