Reklama

Reklama

První rána

  • Česko Jackie Chan: První rána (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jackie Chan hraje dobrosrdečného hongkongského policajta, který sleduje jistou tajuplnou ženu na cestě na Ukrajinu. Tento úkol se záhy změní na nepředstavitelné dobrodružství, které se točí kolem bezcitného ruského vojenského obchodníka, ukradené jaderné rakety a v neposlední řadě i okolo budoucnosti lidstva. Čiperný policista zpočátku vůbec netuší, o co v této ďábelsky komplikované hře jde... (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (136)

kaylin 

všechny recenze uživatele

Jackie Chan je prostě šílenec, ale neskutečně mě pořád baví. Je zábavný a takové měly být i jeho filmy. Především v minulosti se zaměřil na to, aby diváky bavil. Tohle je ryzí ukázka, kde je navíc ještě to ruské prostředí a následně i australské, kam ani v jednom případě nezapadá, ale o to zajímavější pak jednotlivé konfrontace jsou. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Trošku chudší bratříček v rodině Police Story, skoro se ani nechce věřit, že by do této série patřil. Spíše je to taková odpověď Jackieho Chana na Jamese Bonda. Choreografie soubojů je opět nápaditá, hlavně bych chtěl pochválit ty podvodní scény. Něco takového se jen tak nevidí. Ze závěrečných sestřihů nevydařených scén je jasné, že štáb si natáčení užíval. ()

Reklama

maty39 

všechny recenze uživatele

First strike je sice navěšen na sérii Police story přes postavu přímého nadřízeného z předchozích dílů, ale jinak tento film nemá se sérií nic společného. Jackie spíše parafrázuje Bondovky a drží se i jejich vyprávěcí struktury. Jackie se nejdříve vydá na Ukrajinu, kde se okamžitě zaplete do obchodu s jadernými zbraněmi. Po akční scéně na lyžích se přesuneme do Austrálie, kde má prodejce rodinu. First strike má pekelné tempo. Je to zdánlivě dáno tím, že film byl pro mimo hongkongské trhy asi o 20 minut prostříhán. Ve výsledném sestřihu běžíme od jedné akční scény ke druhé. Pro zajímavost jsem se podíval na originální verzi a ani ta výsledný dojem příliš nenapraví. Spíše byly vystřiženy některé vysvětlující scény, některé komediální scény a některé scény byly zkráceny. Nic zásadního co by výrazně změnilo tempo nebo vyznění filmu. Pokud se budeme bavit o té verzi kterou většinou známe,tak z komedie zbyly jen nějaké gagy. Pokud v něčem First strike vyniká, tak je to akce. Úvodní akční scéna na lyžích je ďábelská, s divokými kaskadérský kousky. Po přesunu do Austrálie je výborná scéna, kdy  Jackie musí utéct před dvěmi obrovskými rusáky. Není to bitka, ale spíš Jackieho akrobatické kousky. Vrcholem a nejcitovanější z tohoto filmu je bitka s žebříkem. Finále pod vodou je nápadité, ale vodní element trochu brzdí Jackieho v rozletu. Díky nezajímavému a uspěchanému ději působí First strike spíše jako sestřih akčních scén, než plnohodnotný akční film. I tak jsem poměrně spokojen, především díky prezentované akci a opět režírující Stanley Tong také není žádný břídil. ()

gumbo 

všechny recenze uživatele

Taková slabší Chanovka. Souboje a gymnastické výkony jako vždy na jedničku, ale ten zbytek je příšerně odfláknutý. Děj prakticky nulový, jen takové prapodivné spojovačky mezi souboji a honičkami. O dialozích se tu snad ani mluvit nedá :). Pokud chcete jen vypnout mozek a valit oči nad tím, jak se dají použít štafle nebo jak se dá balancovat na římse, je toto ideální volba. 55% ()

choze 

všechny recenze uživatele

Už ve třetím POLICE STORY si Jackie udělal výlet do Číny a tentokrát to vezme přes Ukrajinu až do Austrálie. Inspirace bondovkami, které rok předtím znovu nakoplo ZLATÉ OKO, je zjevná a přiznaná a ne, že by si Jackieho fanoušek opět nepřišel na svoje - Jackie proskakuje žebříky, kungfuje pod vodou a metá kotrmelce na chůdách - ale ve výsledku je to průměr a nejslabší díl série. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (12)

  • Při závěrečné scéně v obřím akváriu se inspektor Chan Ka Kui (Jackie Chan) úplně promočený snaží dostat ven. Když se mu to podaří a vyběhne ven, je ale v dalším střihu úplně suchý. (Jizni Tlapa)
  • Jackie Chan si při akční scéně rozrazil rty. (CrypzzXD)
  • Ocenenia a nominácie:

    1996 Golden Horse Film Festival
    - víťazstvo v kategórii Najlepšia akčná réžia - Stanley Tong

    1997 Hong Kong Film Awards
    - víťazstvo v kategórii Najlepšia akčná choreografia - Stanley Tong
    - nominácia v kategórii Najlepší film
    - nominácia v kategórii Najlepší herec - Jackie Chan
    - nominácia v kategórii Najlepší nováčik - Annie Wu
    - nominácia v kategórii Najlepší strih - Peter Cheung a Yau Chi-wai

    1997 MTV Movie Awards
    - nominácia v kategórii Najlepší zápas (Peter-1307)

Reklama

Reklama