Reklama

Reklama

Mayday

  • USA Plane (více)
Trailer 1

Pilot Brodie Torrance je během bouře nucen přistát se svým letadlem na válkou zničeném ostrově na Filipínách. Brodie musí dostat cestující do bezpečí a vyřešit riskantní situaci, protože ho pronásledují nebezpeční povstalci. (HBO Max)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (242)

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Letadlo nouzově přistane (CGI efekty přistání příšerný) na ostrově, který je ovládán povstalci. No, Gerald Butler se musí zachovat jako Rambo a dát do záchrany svých pasažérů úplně všechno. Průměrný, akční film, který jede podle zajeté šablony alá devadesátý léta. Neurazí to, ale ani nenadchne. Btw, fandil jsem zadrženému, upocenému černochovi, ten to nakonec celý zaslouženě vyhrál a nebýt jeho, moc daleko by tentokrát Butlérek nedošel. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Bum bác! Letadlo i s pasažéry jde k zemi. A od okamžiku šťastného přistání vyvěrá na povrch samé filmové klišé. Gerard Butler coby pilot  dopravního letadla přistane uprostřed filipínskeho ostrova, s černým vězněm na palubě a separatistickou skupinou v zádech. Ukáže se, že černoch není z nejhorších a s hrdinným kapitánem spojí síly. A když celá posádka padne záhy do zajetí, nikdo nepochybuje o tom, že tihle dva maníci je z toho vysekají. S drobnou pomocí přivolaných žoldáků. Film měl takovou unavenou režijní formu. Jean-François Richet v minulosti natočil mnohem zajímavější snímky, určitě netočil plytké akčňáky, kterým se tento blíží. Zamrzí, že se spokojil jen s hrstkou drsných scén, neboť scény průstřelů a podřezaných hrdel vypadaly pěkně. CGI efekty téměř na podřadné úrovni. Letadlo prolétávající bouří se směle dalo srovnat s tím nejhorším z trikové oblasti z před dvaceti lety. A oběma pilotům operujícím v kabině letadla ještě před katastrofou dělá společnost okatá zadní projekce. Akce bez překvapivého nápadu, to samé platí i o scénáři. Matt Cook a J.P. Davis byli na vyhazov. Všechno okoukané z jiných filmů, stokrát omleté postupy a naprosto vše stoprocentně předvídatelné. Ostrov a Gerard Butler naprosto v pohodě, Marco Beltrami a Marcus Trumpp také hudebně přijatelní a Brendan Galvin za kamerou udělal filmu chutný vizuál. Film je ale naprosto stižený delikátně omletým obsahem, s malým momentem překvapení, navíc podpořený neprůbojnou režií. 6/10 ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když kapitán Butler vítá v úvodu cestující na palubě a mluví o svém éru, že je „pretty much indestructible“, tak my už dobře víme, že mluví o sobě. Pasažéry vezme dvakrát do nebe a zpět, pro militantní separatisty má nachystané peklo. On má totiž kromě Plane i Plan (byť občas hodně blbý).. Jako jo, dobře, ale vzpomeňme si, jak by to vypadalo třicet let zpátky s Brucem Willisem. Jedno žváro za druhým, sada hlášek v interakci s postavou Mikea Coltera a na konci možná ve schránce pohlednice z nějaké exotické destinace, která naznačuje, že to s penězi v tašce klaplo. Nejsou tady sice takové věci, jako čumák letadla, co zastaví pět centimetrů od cisterny s kerosinem, ale Richetův snímek se bere tak vážně, že by se nad tím pousmál i Leslie Nielsen.. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Poctivá butlerovka, ve kterém Gerardovi žuchne letadlo a on je pak nucen zachránit rukojmí z ruou filipínské guerilly. Tady není moc co vytknout. Povedl s pád letadla, seděla mi nekompromisní akce a nakonec se to povedlo i herecky, ačkoliv o tom to tady není. Co beru jako největší přednost filmu je fakt, že vše je pořád v pohybu a všichni přítomní čelí soustavnému stresu, takže se tu z mého pohledu nenajde žádný prostoj. Ke konci se člověk sice musí trochu usmát nad tím, jak to nakonec hlavní hdina celé skoulí, ale to k podobným béčkům patří. Za mě spokojenost. 80% ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Velký bílý macho muž s ještě větším černým macho mužem, za pomoci dalších tří velkých macho mužů (bílého, černého a žlutého), zachraňují bílé, černé i žluté pasažéry zříceného letadla, unesené odpornými žlutohnědými hajzlíky. Nevzpomínám si, kdy jsem naposledy viděl tak skvělý akčňák. Oldschoolový, mozkovýplachový, takřka bezchybný. A navíc ještě obohacený o vynikající složku katastrofickou, pasáž s nouzovým přistáním letadla je myslím lepší, než jakákoliv jiná pasáž o nouzovém přistání letadla, jakou jsem ve filmu dosud viděl. Vysoce nadprůměrná je pak i akční složka, zvlášť práce s palicí velkého černého macho muže se mi tuze líbila. Nebo když žlutý macho muž kosil žlutohnědé hajzlíky průbojnými střelami skrz auto, to jsem taky žral. A patos se drží na vcelku snesitelné úrovni, takže v návalu momentálního kvalitního diváckého uspokojení nemám problém zaokrouhlit nahoru. Jen by mě zajímalo, jak a kam se velký černý macho muž plánoval dostat z ostrova Jolo, ale to už by byla jiná pohádka. ()

Galerie (24)

Zajímavosti (5)

  • Jednoho z kontraktorů vyslaných na záchranu cestujících hraje Pete Scobell, bývalý příslušník US Navy Seals. Dalšího z kontraktorů hraje Remi Adeleke, taktéž bývalý příslušník US Navy Seals. (Chilip)
  • Během bouřky nebo turbulence kapitán rozhodně neleze z bezpečí kokpitu, aby šel zkontrolovat cestující, to není jeho práce. Zaprvé se může zranit, ale hlavně v takto extrémní situaci se má hlavně věnovat pilotování. (PROCESOR)
  • Natáčanie filmu prebiehalo v Portoriku počas leta 2021. (Real Tom Hardy)

Reklama

Reklama