Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Herb Brooks byl jmenován trenérem amerického hokejového týmu pro Olympijské hry v Lake Placid v roce 1980. Nastiňuje svůj plán, kdy chce hru postavit na kanadsko-ruském hokejovém stylu, což hned v úvodu vzbuzuje nejistotu. Brooks říká, že tímto způsobem lze porazit i dosud neporazitelné Sověty. Od vedení dostává volnou ruku ve výběru týmu a v tréninkových metodách. Brooks přizve do realizačního týmu jako svého asistenta Craiga Patricka a poté vybírá na kempu v Colorado Springs 26 hráčů z řad amerických universit. Začátky přípravy jsou těžké. Hráči mají mezi sebou nevyřízené účty. První přípravný zápas absolvuje tým v Norsku s místní reprezentací a ten končí remízou. Brooks zuří, nevidí v týmu zápal pro hokej, a tak po zápase nenechá hráče odejít do kabiny, ale dá jim velmi těžké a náročné tréninkové dávky. Hráči tak pochopí, že Lake Placid nebude jen výlet a zábava. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (419)

golfista 

všechny recenze uživatele

Zázrak ! Je to vše vystihující název tohohle sportovního filmu, pro které mám slabost. Tenhle je přísně podle pravdy, t.j. - "největšího sportovního zázraku konce minulého století" .... I bez velkých hereckých hvězd v rolích sportovců (ono málo herců umí dobře bruslit :) se zrodil jeden z nejnapínavěji natočených filmů ze sportovního prostředí, co jsem viděl. Kurt Russel je hodně stylizovaný, ale předvádí výborný výkon (jak dalece "autentický" nedokážu posoudit a je to asi jedno)... Při sledování koncovky toho slavného utkání, jsem byl nervóznější, než kdybych koukal na přímý přenos - a to je myslím důkaz skvěle zvládnutého řemesla ... 90% ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracované sportovní téma podle skutečnosti vyniká především svědectvím doby, a to v takové míře, že jsem si i během projekce musela několikrát uvědomit, že se nedívám na snímek z opravdových osmdesátých let. Nálada těch časů dýchala přes obrazovku, podpořená pravdivými úvahami o tom, že se nejedná pouze o prestižní titul této skvělé hry, ale velkou měrou do ní zasahuje i politická linie, soupeření mezi uměle znepřátelenými pakty, živené médii z obou stran, proto nemám příliš za zlé Herbu Brooksovi, že nás, Čechy, zařadil mezi "tu bandu". Kdyby jen tušil, že mnohem větší rivalita a možná i nenávist panovala mezi týmy ČSSR a SSSR :-). Dokonalá lahůdka se zvýšeným adrenalinem však obdivovatele hokeje logicky čekala v poslední půlhodině filmu - detailní, živé a dynamické záběry kamery zprostředkovaly pohledy, kterými se na ledě vnímají sami hráči, aniž by docházelo k nepřehlednosti. Nakonec i politiky, patosu, patriotismu a podpory chápavé manželky bylo na americký snímek tak akorát, tak proč jen za tři? Čtvrtá chybí - za poctivé, přesto vlažné výkony herců, tady jsem čekala mnohem větší nasazení, skoro takové, jaké měl olympijský výběr USA v Lake Placid:-). I tak ale stojí za to Miracle vidět, hokejoví nadšenci povinně. ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Klasický sportovní film o tom jak outsideři porazili proudy vesmírné energie a slavně zvítězili - tentokrát ale kromě práce se skutečnými událostmi pracuje i s kontextem doby. Úvodní titulky stručně rekapitulují klíčové události historie USA v sedmdesátých letech, a snaží se vzbudit dojem osudového významu pro "národní smýšlení". Bohužel to ústí v určité "disneyovsky nevinné" "drobné faktografické posuny", které - aniž bych chtěl nějak snižovat onu skoroneuvěřitelnost porážky tehdy na 95% dokonalosti jedoucí sovětské sborné - ve svém důsledku vytvářejí kolem trenéra Brookse a jeho týmu až poněkud nepatřičnou gloriolu (abychom nechodili daleko, podívejte se do sekce Zajímavosti). Nicméně režisér O'Connor zvládl svou "významnou státní zakázku" více než dobře, protože ačkoliv mu ze střižny dodali víc než dvě hodiny výsledného produktu, nepřijde vám (pokud jste tedy na stejné vlně jako já), že by se cokoliv natahovalo nebo že by to snad bylo nudné. Svoji zásluhu na tom samozřejmě mají herci v hlavních rolích i realističtí univerzitní hokejisté. Jelikož jsem znal reputaci Hokejového Zázraku, čekal jsem kromě přesvědčivých vhledů "do zázemí" i bombastické sekvence ze zápasů. V tomhle ohledu mě celkem nemile překvapilo, že se nekonají žádné vychytávky známé např. z Gólu, a celé je to natočené tak nějak staromódně. Jenže ono je to na druhou stranu pak přehledné, a díky zručné filmařské práci v postprodukci si stejně nemůžete pomoct a poslední čtvrthodinu, věnovanou onomu legendárnímu zápasu, prožíváte skoro jako kdybyste se dívali na přímý přenos. Pokud tedy mám Hokejový Zázrak nějak hodnotit, tak jako film je to rozhodně výborná záležitost, ve které má díky dobovému kontextu svoje místo i ten do očí bijící patriotismus. A maje na paměti tu jeho sportovní část, jsem ochoten tvůrcům odpustit tu systematickou idealizaci...skoro. Sportovních "biopiců" jsem viděl řadu a řadu jich zřejmě ještě zhlédnu, a Miracle je jeden z těch lepších. 80% ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Kurt Russell překvapil v roli psychologicky výborně zvládnutého trenéra. Skvělá práce s motivací, realisticky znějící mladíci, rozumně (bez patosu) podaná zralost a zkušenost stáří, solidně nastříhané zápasy. Naštěstí absentuje i rozpočet. Zrnitý obraz a obyčejné kulisy (výborně reflektují 80. roky) tomu ve výsledku jen pomáhají. Nenápadný, ale velmi povedený kousek v rámci žánru. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Chcelo sa mi fandiť, a moc. Kde je výdrž a odhodlanie, tam sa dejú veci nemožné, presne ako v tomto filme. Poraziť Zbornú v tých časoch dokázal naozaj iba málokto (pár rokov pred tou olympiádou sa to podarilo Československu), preto keď sa to podarilo mladíčkom z Ameriky, tak nielenže išlo o prekvapenie, ale skôr o zázrak hodný Houdiniho. Veď ešte aj ja si pamätám časy, keď sme faganom z USA na MS dávali dvojcifernú nakladačku. Z tohto pohľadu teda ide o výborný motivačný námet s veľkou schopnosťou strhnúť diváka a športovým napätím kdesi až po strop. Škoda tých pár nudnejších pasáži a slabučkú, málo údernú hudbu. 85/100 ()

Galerie (34)

Zajímavosti (22)

  • Herb Brooks (ve filmu ztvárněný Kurtem Russellem) zemřel těsně před uvedením filmu, a proto film nikdy neviděl. (xxSmoldaxx)
  • Kurt Russell se vzdal části svého honoráře, aby mohl 800-1000 hlavý komparz jíst teplé jídlo, namísto svačiny. (HellFire)
  • SPOILER": Snímek se od skutečnosti v některých detailech odlušuje. Například ve filmu se Jack O´Callahan (Michael Mantenuto) při posledním přípravném utkání se Sověty před olympiádou zranil a během olympijských utkání nastupuje až při zápase finálové skupiny proti Sovětům. Ve skutečnosti se však skutečný O´Callahan objevil již v zápasu základní "modré" skupiny proti Rumunsku, kde si připsal asistenci k brance, kterou Rumunům vstřelil Steve Christoff. (bigwendy)

Související novinky

Hugh Jackman a skoky na lyžích

Hugh Jackman a skoky na lyžích

21.01.2015

Sportovních filmů nikdy nebyl nedostatek, jen málo z nich se ale věnuje zimním sportům. Hokejový zázrak, Kokosy na sněhu nebo Sjezdař s Robertem Redfordem teď ale nafasují dalšího celovečerního… (více)

Kurt zase trenérem?

Kurt zase trenérem?

01.02.2005

Poté co Kurt Russell ztvárnil legendárního hokejového trenéra Herba Brookse ve filmu Miracle, asi patrně našel v tomto pro film vděčném řemesle zalíbení. Od hokeje si tentokrát odskočí ke koním ve… (více)

Reklama

Reklama