Reklama

Reklama

Bitva o Británii

  • Česko Bitva o Anglii (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film Bitva o Anglii režiséra Guye Hamiltona rekonstruuje proslulou kapitolu z dějin druhé světové války, v níž Velká Británie dokázala odolat německým leteckým útokům. Snímek se soustředí na různé britské vojenské osobnosti, řada z nich je inspirována skutečnými lidmi. V červenci roku 1940 německé vzdušné síly bombardují Anglii v rámci příprav na invazi. Když začne Německo, zřejmě nedopatřením, útočit na civilní oblasti v Londýně, Britové začnou v odvetě nečekaně iniciovat nálet na Berlín. Rozlícený Adolf Hitler nařídí Luftwaffe, aby své útoky spíše než na vojenské cíle zaměřila na Londýn a další velká města. Jeho špatný úsudek však umožní Britům obnovit zničené letecké základny. Statečný boj vyčerpaných anglických pilotů Královského letectva a odolnost britské veřejnosti nakonec dohnaly Německo k tomu, aby se vzdalo svých pokusů o invazi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (214)

Apophis 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru vynikající válečný film, plný dokonalých vzdušných soubojů (když si uvědomíme, že tvůrci ještě neměli k dispozici počítačovou grafiku, tak...). Dále bych zdůraznil vynikající vykony herců (jak by taky né, když tam hrála soudobá herecká elita), speciálně bych chtěl vyzdvihnout výkon R. Shawa, který roli spojeneckého stíhacího esa zvládl dokonale (jako také většinu svých rolí :-) ) Scénář byl také dobrý. Výborná na filmu táké byla základní myšlenka, zachytit bitvu v určitém průřezu a hlavně NEZKRESLENĚ!!! To je právě problém mnoha současných válečných filmů (tvůrci se snaží na úkor objektivity zachytit hrůzy války nebo naopak glorifikují hrdiny atd.) Tento film je podle mého realistickým zachycením nejen Bitvy o Británii, ale i války vůbec. Proto jednoznačně 5* ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Pocta letcům bitvy o Británii v předvečer jejího 30. výročí. Dramatický standard založený na historických datech, typových situacích a troše vztahů, dobová amortizace četných doživších letuschpných kousků britské i německé letecké techniky. Letecké operace sice skutečnost přiblíží jen kosmeticky, často selhává vztah akce-následek, velká část hudby je pouze produkční šablona, nejlépe po technické i emocionální stránce náhodou vycházejí akce polských perutí. Nás Čechy zase může těšit, jak dramaticky, dokumentárně i filmařsky a herecky dopadl s minimem prostředků tuzemský skvostný dobový kousek Nebeští jezdci. K trochu lepším kouskům pak patří i dobový koprodukční Tora! Tora! Tora!, případně starší Ďáblové v oblacích. 3-4* ()

Reklama

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Režisér Bondovek si odskočil k válečnému dramatu, jehož téma je pro Brity jednou z nejosobnějších věcí novodobé historie. Nutno říci, že se jedná o jeden z nejlepších válečných snímků, jaké jsem viděl a to hlavně díky nezapomenutelným leteckým soubojům, které jsou na rok 1969 naprosto skvělé a troufnu si říci, že strčí některé dnešní do kapsy. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Bitvu o Británii asi neocení člověk, který o ní nic neví. Rozhodně nejde o vhodný materiál pro dějepis ZŠ, například zcela chybí v podobných filmech běžné mezititulky, vysvětlující co, kdy a kde. Pokud ovšem člověk trochu zná historické reálie, nezbývá než smeknout. Skvělá práce, která nekončí jen u výborné kamery, neuvěřitelných hereckých výkonů, pedantické přesnosti všech detailů, skvěle zpracovaných leteckých soubojů (to všechno samozřejmě bez jediného počítače přátelé!), ale projevuje se i v nesmírně citlivě a dramaticky přesně budovaném scénáři. Možná to zní jako protimluv, ale ve filmu je jak ona pedantická přesnost, činící z filmu do značné míry hraný dokument, tak nesmírně přesně budovaný a pointovaný děj, tedy něco, co je naopak doménou filmů hraných. Nejen pro drobné útržky typických lidských situací té doby (válečné manželství, polští letci, vybombardovaný kostel, lidé v metru, děti sledující německé bombardéry nebo napodobující britské stíhače), ale především pro zlom v samém závěru, kdy se původně jaksi reportážně odtažitý pohled na jednotlivé letecké souboje, vybuchující a hořící letadla, umírající piloty, najednou změní v ohled zcela osobní, nesmírně citlivě natočený pomocí třesoucí se neostré ruční kamery... „Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few“ ... Celkový dojem: 95% ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Faktografický válečný film se spoustou úchvatných leteckých scén. Je třeba brát zřetel na dobu vzniku, protože dnes jsou takovéto scény více dynamické (viz. třeba Pearl Harbor Michaela Baye). Tehdy ale měli k dispozici více letadel, takže letecké scény jsou přeci jen skutečnější (hmatatelnější), než sprška CGI efektů. Film trošku postrádá osobitější příběh, díky kterému by se divák mohl s někým ztotožnit. ()

Galerie (123)

Zajímavosti (25)

  • Jako jedni z konzultantů filmu působila při natáčení opravdová letecká esa Druhé světové války, která se účastnila i přímo Bitvy o Británii. Za britskou stranu to byl podplukovník Robert Stanford Tuck, DFC, DSO & AFC, který má na svém druhoválečném kontě 28 potvrzených sestřelů. Za německou stranu pak nikdo menší než sám generál Adolf Galland, bývalý velitel stíhacích sil Luftwaffe a eso s potvrzenými 104 sestřely. (Foxhound#1)
  • Ve scéně, kdy je Colin Harvey (Christopher Plummer) sestřelen, sedí ve Spitfiru, ale při záběrech mimo kokpit padá Hurricane, který navíc hoří a v dalším střihu nehoří. (Jirka_Globus)

Související novinky

Zemřel Christopher Plummer

Zemřel Christopher Plummer

05.02.2021

Z Ameriky přichází velmi smutná zpráva. Dnes ráno ve svém domě v Connecticutu zemřel legendární kanadský herec a držitel Zlatého glóbu i Ceny akademie, Christopher Plummer. Populárnímu tvůrci známému… (více)

Reklama

Reklama