Reklama

Reklama

Poslední tajemství Marilyn Monroe

(TV film)
  • Francie Marilyn, la dernière vérité (více)
Francie, 2022, 52 min

Hrají:

Marilyn Monroe (a.z.)

Obsahy(1)

Byla nádherná, milovaná, svět jí ležel u nohou. Ona ale toužila po jediném: dozvědět se, kdo byl jejím otcem... Montand, Miller, Kennedy: seznam Marilyniných milenců a manželů je dlouhý a mnozí ho znají. Jediného muže však Marilyn Monroe nikdy nenašla, ačkoli jej hledala celý život: nebyl jím nikdo jiný než její vlastní otec. Tvůrci dnešního dokumentu věnovali intenzivnímu pátrání po záhadném muži více než dva roky. Díky pramenu hereččiných vlasů se jim podařilo získat potřebné vzorky pro určení DNA a porovnat je se vzorky získaných od potomků mužů, s nimiž v inkriminovanou dobu chodila Marilynina matka. Tato vědecká metoda a historické pátrání je zavedly na překvapivě dlouhou cestu ze Spojených států amerických do Velké Británie a nakonec do Francie. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

andrii 

všechny recenze uživatele

Uzamčené /o/kruhy pod mandlovým make-upem. Rozmazané, rozpité linky bytí sladce mazlivé, třešňové líce. Metelice genů na území duše. Skrz pramínek zlacený. Přiblížení se. K prameni. Je to definitivní. Kdo rodičem panenkovské, cukrové rezidentky, citlivé schovanky vychované Hollywoodem. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Dokument o jednej ceckatej blondske, rozboru jej vlasov a hľadaní jej otca. Neviem, koho to v dnešnej dobe zaujíma, ale doplnok k filmu s Anou fajn. 2 z 5 ()

Reklama

Vančura 

všechny recenze uživatele

Hlavní sdělení filmu by šlo říct jednou větou - což taky přesně dělá Wikipedie, která zmínce o otci Monroe věnuje přesně jednu větu, ani o chlup víc - "In 2022, DNA testing indicated that Monroe's father was Charles Stanley Gifford, a co-worker of Gladys, with whom she had an affair in 1925." - takže bylo jasné, že aby to tvůrci mohli natáhnout na 52minutový film, museli to obalit spoustou výplňové vaty (např. v podobě "nezbytných" ukázek ze slavných filmů MM) a jalového žvanění spousty mluvících hlav. Vrcholem nesnesitelnosti je údiv jakéhosi pisálka jménem Chris Epting, který se podivuje do kamery slovy "Připadá mi neuvěřitelné, že nevíme, kdo byl otec Marilyn Monroe" - nechápu, co na tom komu připadá neuvěřitelného, hromada slavných lidí v minulosti měla neznámé rodiče, a hlavně samotný fakt, že je někdo celosvětově proslulá herečka, nedává ještě nikomu právo si nárokovat vědět o ní VŠE - z toho důvodu mě i popouzí ten poněkud senzacechtivý titul "Poslední tajemství MM", jako bychom si konečně - z jakési iracionální pohnutky, že na to máme nárok, alibisticky živené faktem, že sama MM chtěla znát svého biologického otce, což ve filmu opět zavdává mnohem lidem záminku k směšným spekulacím - mohli odškrtnout, že máme splněno vědět vše o MM, a nic tajného už nezbylo - taková představa mi přijde zcela směšná, protože samozřejmě, že toho o MM ještě hromadu nevíme a nikdy ani vědět nebudeme, a je to tak zcela v pořádku, a jejím největším tajemstvím nikdy nebylo, kdo oplodnil její matku v r. 25, ale jak to bylo s její tragickou smrtí v r. 62, takže mi i přijde nesmyslné, když se film v závěru vítězoslavně prsí, že "téměř stoleté tajemství jejího původu bylo odhaleno", protože v době, kdy se MM narodila, ještě nikoho nezajímala, a v jejím soukromí se začalo šťourat teprve když se proslavila, takže je směšné tvrdit, že tady bylo nějaké stoleté tajemství, tedy datovat to k jejímu narození, aby to hezky znělo. Obecně už jsem na všechno to parazitování na kultu MM alergický a skutečně bych uvítal, kdyby ten nechutný byznys kolem té dávno mrtvé ženy skončil, a její filmy byly to jediné, co by za ni dál mluvilo a oslovovalo nové diváky. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od kritikov ja chválim dokument, ktorý dokázal gradovať a to svoje tajomstvo si starostlivo nechal na koniec. Medzitým veľa o filmoch, živote, dobové fotky, zaujímavých faktov. Celkovo prínosný dokument, hoci mnoho bolo už povedané inde, ale ak by šlo len čisto o skúmanie DNA, tak by to malo tak 15 minút. Za mňa pútavá analýza pôvodu Marilyn, navonok krásne a upravenej aj plastikami a vo vnútri nie veľmi zdravej. ()

Galerie (34)

Reklama

Reklama