Reklama

Reklama

Albín jménem Noi

  • Island Nói albinói (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Príbeh sedemnásťročného Nóia, odohrávajúci sa v studenej zabudnutej dedine na okraji Islandu vyrozprávaný s otriasajúcou silou severského tragikomického poetického realizmu. Predstaviteľ hlavnej úlohy bol nominovaný na Európsku filmovú cenu pre najlepšieho herca a film Cenu FIPRESCI na festivale v Göteborgu. (oficiální text distributora)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* stejně jako u podobného "S milenkou mé matky" jsem si po dlouhé době zopakoval tento islandský film a tentokrát to bylo spíš zklamání. Už mi nepřišel tak originální, ani tak absurdně zábavný a naopak spíš utahaný a pesimistický bez východiska. Takže k tomuto se už nejspíš nevrátím a budu hledat jiné severské skvosty. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Další výlovek z mé nepřehledné sbírky DVDček. Tenhle můj jediný islandský film si plánuju pustit od mé návštěvy Islandu, takže už dva a půl roku. No a dneska konečně byla nálada. Kdysi dávno v kině mě Nói docela oslovil a měl jsem v hlavě zafixováno, že je to hluboký, krásný a poetický film. Mno... nějakou tu existenciální hloubku opravdu má (je to trochu takový islandský Kaurismäki) a hezký i poetický je celkem taky (díky melancholickému geniu loci zasněženého a ospalého islandského zapadákova), jen ten jeho příběh mě už nebere tolik jako dřív. Pro outsidery mám sice trochu slabost, ale nekomunikativní a povýšenecký olysalý albín si mé sympatie příliš nezískal, nesoucítil jsem s ním a nebyl mi blízký. Takže ty moje "pouhé" tři jsou hlavně za obsah filmu, jeho forma je ovšem určitě aspoň na čtyři. ()

Reklama

Nathalie 

všechny recenze uživatele

/Hořko/sladkých sedmnáct v zemi ledu a sněhu. Albín reprezentuje starou dobrou školu mrazivého severského humoru, ale pod strohými dialogy a úsečnou rytmikou tepe absurdně komediální srdce a pumpuje do diváka ironii i poetiku dospívání. Další nenápadný film o outsiderovi, který chce rozetnout bludný kruh uvnitř.Navíc si po tomhle islandském kousku začnete vážit rodičů. Tedy otce. Pokud není posedlý Elvisem a zpíváním karaoke:) ()

charlosina 

všechny recenze uživatele

Chladivý příběh outsidera žijícího na chladivém Islandu, který má docela působivou poetiku a dramatický konec. // Stojí za zhlédnutí, už kvůli hlavnímu představiteli. Tómas Lemarquis má silné charisma, jako tápající a proti běžnému stereotypu bojující Noi zaujme a svým vystupováním podtrhuje podmanivou atmosféru snímku... Jinak je to ale lehce zapomenutelný příběh. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nói je albín (albinói), pěkně to zní a zajímavě vypadá (ten Nói albinói), avšak jeho zájmy a chování, a reakce na ně a komunikace s ním se nijak neliší od ostatních rebelujících středoškoláků po celém světě, kteří se díky tomu nikdy nedozví, že "žloutek je ve Francii žlutý a na Islandě červený!. Albíni v říši zvířat a u primitivních kmenů to mají mnohem horší, než bělovlasí a červenoocí na Islandě. ()

Galerie (20)

Zajímavosti (4)

  • Ocenění: Edda (výroční islandská cena) 2003: nejlepší film, nejlepší režie, nejlepší scénář, nejlepší herec (Tómas Lemarquis), nejlepší herec ve vedlejší roli (Thröstur Leó Gunnarsson), nejlepší výprava (Jon Steinar Ragnarsson). [LFŠ 2010] (Krouťák)
  • Gerard Lemarquis byl učitelem francouzštiny i ve skutečnosti, režisér Dagur Kari byl jeho studentem. (Marek#33)
  • Gerard Lemarquis, který ztvárnil učitele francouzštiny, je otcem Tomase Lemarquise, představitele Noie. (Marek#33)

Související novinky

Reklama

Reklama