Reklama

Reklama

Vládce temnot

  • USA Prince of Darkness (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kněz Loomis objeví ve sklepě opuštěného kostela v Los Angeles nádobu obsahující podivnou zelenou kapalinu. Profesor Birack, přizvaný k objasnění této záhady, zjistí, že tekutina je esencí samotného Satana, který se připravuje na ovládnutí celého světa. (oficiální text distributora)

Videa (5)

Trailer 2

Recenze (287)

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Vládce temnot zůstal trochu přehlédnut v repertoáru Johna Carpentera, což je velká škoda. Je na něm krásně vidět pozvolný evoluční vývoj tohoto tvůrce, kdy se známá dějová linka z Věci (skupina lidí někde něco zkoumá, načež se situace začne pro ně vyvíjet nedobře) kloubí s jakýmsi duchovnem, čímž zápletka dostává hlubší rozměr, který potom Carpenter plně napálil ve Spárech šílenství. Celkově se Vládce temnot rodí velmi pomalu, ale o to víc působivě a nečitelně, takže v závěru je gradace doslova napumpovaná napětím (víceméně z neznámého). Celá stopáž snímku je podložená oldschoolovou hororovou hudbou, které je na můj vkus, hlavně ze začátku, až příliš, což mi i místy vadilo, ale k vypjatým scénám padne jako ulitá. Tohle je určitě pro horor fans povinnost. 85% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Přestaňte dělat to, co děláte, a hoďte na sebe šaty !! Jdu dovnitř !!" ;) No, jo !! Ale co taky jinýho dělat, když se blíží konec světa, že ?! ;) Jednoho prostě musí naprosto fascinovat, jak velký John Carpenter dokáže takřka lusknutím prstů udělat atmosférickou nálož prakticky z ničeho, upoutat a pak už jen utahovat šrouby napětí, ať už má v rukou jakýkoli scénář.. Ačkoliv tedy Vládce temnot zase není až tak velká Věc, hodně těžko se dostává z hlavy, stejně jako ten neskutečně znepokojivý hudební motiv Alan Howartha, před kterým zblednul závistí i Alice Cooper..;) ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Rudé slunce zapadá za obzor a uvolňuje prostor temným silám. Ve sklepení starobylé kaple ožívá sám Satan a připravuje se na rozhodující boj proti lidskému rodu. Zabránit se mu v tom pokusí katolický kněz v podání výtečného Donalda Pleasence a profesor fyziky se skupinou svých studentů... Carpenter si svůj třetí nejlepší film snažil podržet, a tak se opět ujal režie, hudby (její ústřední motiv je nesmírně silný a několikrát vám dokáže pocuchat nervy) a scénáře, u něhož se podepsal pod svým pseudonymem Martin Quatermass. Už tak hutné a klaustrofobické atmosféře přidává na nejistotě spousta červů, brouků a samozřejmě kostel obklopující vyznavači Satana s Alicí Cooperem v čele. Prostředek snímku sice trochu kolísá a to hlavně postradatelnými vedlejšími odbočkami, ale v závěru vše opět krásně graduje. Vládce temnot byl ve své době trochu nedoceněný, ale to byl nejspíš důvod obzvlášť silného roku na kvalitní horory. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Tenhle film ve své době kritika příliš ne(d)ocenila... Divácký ohlas byl jen vlažný... Přesto jde o excelentní a silný horror, který se dá řadit k takovým klasikám žánru jako The Thing nebo Omen. Celkový dojem z Carpenterova jedinečného stylu i jednotlivé scény, nabité čirou, ničím neředěnou hrůzou, hravě smetávají ze stolu jakýkoliv pokus o kritickou výtku. Gotický děs je konfrontován s racionálně vědeckým přístupem hrdinů; kombinace sci-fi motivů a satanského horroru je poměrně výjimečná. Dobrou trefou je také zasazení děje do prostředí starého kláštera. A angažování Alice Coopera coby vůdce party šílených bezdomovců, to je vyložená výhra. Dobový neúspěch tohoto (dnes už takřka kultovního) snímku, lze vysvětlit ztracením se v záplavě mnoha nových moderních trháků, které dal rok 1987 světu hrůzy. Račte posoudit: Hellraiser, Evil Dead II., Noční můry z Elm Street 3, The Lost Boys, Angel Heart, Bad Taste, Near Dark ..... Přesto si troufám tvrdit, že strašidelnější film byste v 80. letech hledali jen těžko. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Ráda bych řekla: "Tam strašá! Ojojoj, tam strašá!" Leč nestrašá... tedy pokud netrpíte nějakou nezřízenou fóbií ze žížal, Alice Coopera a houmlesáků, k tomu vám dopomáhej jakože hrůzu a napětí vzbuzující hudba. Mě osobně vyděsila jen obava, aby se to celé nezvrhlo v německé osmdesátkové porno, soudě dle projevů a vizáže Jamesona Parkera, k čemuž sice nedošlo, ale možná by se nakonec nejednalo až o takovou ztrátu času. Typ hororu/ thrilleru - k smíchu! ()

Galerie (54)

Zajímavosti (5)

  • Postava jménem Donalda Pleasence byla pojmenována po psychiatrovi z Carpenterova Halloweenu. (Chatterer)
  • Jednoho z bezdomovců si zahrál i Alice Cooper. (Chatterer)

Reklama

Reklama