Reklama

Reklama

Na západní frontě klid

(TV film)
  • USA All Quiet on the Western Front (více)
TV spot

Obsahy(1)

V roce 1914 odchází student Pavel Bäumer (Richard Thomas) se svými přáteli dobrovolně a nadšeně do armády. Ale rozčarování nastává již během brutálního základního výcviku. Poté jsou chlapci povoláni na frontu. Ve válce jsou nuceni zabíjet nevinné lidi a všech se zmocňuje hnus a odpor. Nebudou-li zabíjet, budou sami zabiti. Přežívají v nelidských podmínkách a vojenská kamarádství vznikají tváří v tvář smrti. Všude jsou mrtví a zmrzačení lidé. Během bombardování, plynových útoků a krvavých bojů muže proti muži Pavlovi kamarádi jeden po druhém umírají. Zrůdnost válečné mašinérie pohlcuje mladé životy a demoralizuje svět, jehož nicotnost přesto přemáhá lidská naděje a láska. (KaB Music)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (187)

maseer2 

všechny recenze uživatele

silné 4 hvězdy! na to, že se jedná o televizní film, je to nesmírně vydařená adaptace stejnojmenné knihy (soudím tak i přesto, že jsem knihu nečetl..) ... herecké výkony, atmosféra války, kostýmy, triky - to všechno je tu na vysoké úrovni a kdyby byl tento snímek uveden do kin, tak by se tam podle mě neztratil :) ()

Dzonysek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle byla celkem náhodička. Literární předlohu jsem četl asi tak před 15 lety a hodně mě ta knížka tenkrát zasáhla. Na film jsem se dlouho chystal, až si mě nečekaně našel sám. Po jednom obyčejným videu českýho seriálu se film automaticky načetl na youtube jako další v pořadí. A protože nebyla ještě moc pokročilá večerní hodinka, s dlouhým odstupem od přečtené knihy jsem ho zkouknul. A hodnotím to jako velmi zdařilé převedení předlohy na filmové plátno. Je to hodně nekompromisní a naturalisticky zpracovanej, až chladnej kousek. ()

Reklama

adams89 

všechny recenze uživatele

Filmy natočené podle knižních zpracování jsou obvykle pro jejich čtenáře zklamáním. Je jen málo snímků, které se tomuto pravidlu vymykají. A právě jeden z nich je tato televizní verze slavného románu Na západné frontě klid, od německého spisovatele Ericha Marii Remarquea. Měl jsem z něj totiž možná ještě lepší dojem než z knihy a to je tedy co říct! Příběh je velmi dobře vyprávěn, tím mám hlavně na mysli přechody mezi realitou a vzpomínkami hlavního hrdiny Paula na střední školu a vojenský výcvik. Co se týče válečné atmosféry v zákopech, tak se jí jen tak nějaký film nevyrovná - vylíčení války je kruté, zároveň však ale i pravdivé, a navíc je doprovázeno vynikající depresivní hudbou. Až se chce místy i diváku brečet, jak špatně dopadla generace mladých kluků, poslaných ze školních lavic rovnou do krvavých jatek na frontu. Můžeme tak být jedině rádi, že už žijeme v jiné době a že tu zlou válku můžeme jen sledovat například v tomto výborném válečném snímku.80% ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se na tento film těšil poté co jsem přečetl knihu až jsem se nakonec dočkal. Jenže to všecko dopadlo bohužel na čtyři hvězdičky, i když i tak velice solidní čtyři hvězdy na to, že je to televizní film. Možná z něj srší jistý způsob nechutenství a odporu k válce, ale v dnešní době jsem už takových filmů viděl tolik, že mě to nedokáže šokovat, tak jako knížka. Ono by to dokázalo, kdybych už těch filmů neviděl tolik, samotný film potenciál v sobě rozhodně má. Je na něm vidět, že směřuje do prázdnoty svým prostojem k té době, tak jako v knize, ale nemohu si pomoci, kniha byla daleko drsnější a odvážnější než je tento film. Každopádně i tak rozhodně stojí za to tento film vidět, je natočen hodně dobře a zajímavě a kolik filmů z první světové války existuje...hodně málo. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Takže ako je vidieť, dostal som sa k novšej verzii tohto filmu. Kniha ma svojho času veľmi zasiahla, starší film bol taktiež veľmi veľa vypovedajúci a pre mňa silný zážitok, tento film už tak skvelý nebol, ani tie retrospektívy neboli tak dobré, ale stále je to veľká kvalita, veľká protivojnová kvalita, ktorá zmetie mnohé ilúzie o vojne. Blato, špina, potkany, nezmyselné útoky, to bola táto vojna a film ju do veľkej miery skvelo opisuje. Dosť mu uberá jeho veľká dĺžka, pre ktorú môže začať mnohých nudiť, ale ak sa vžijete do deja a začne rozmýšľať a chápať, film pochopíte a možno sa vám bude tak ako mne svojím spôsobom páčiť ()

Galerie (38)

Zajímavosti (8)

  • Epizodní role a kompars si zahráli čeští herci, studenti FAMU i vojáci základní vojenské služby. (jenik71)
  • V čase 1:53:15, kdy vojín Paul Baumer (Richard Thomas) nese kýbl a pod útokem ho upouští na zem, tak v následujícím celkovém záběru již kýbl chybí. (Snickors)
  • Komunisty bourané historické centrum města Most posloužilo filmařům jako skvělé kulisy. Nejde tedy o žádné atrapy, ale o trosky významných památek zničených za účelem těžby uhlí. (Rover)

Reklama

Reklama