Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Protože pro středověk není nic nemožné, může mladý právník Richard Courtois (Colin Firth) v zapadlém městečku na francouzském venkově obhajovat prase obviněné z vraždy, a jako svědky povolávat myši. To je v pořádku. Ale rozhodně nemá hledat pravého vraha, příliš se zajímat o soukromé záliby místního zbohatlíka a mít poměr s cikánkou, která chce osvobodit své prasátko. (Jezinka)

(více)

Recenze (62)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Samotný námět je nepochybně zajímavý, tím to ale končí. Sterilní film bez jakéhokoliv nápadu, bez duše, vizuálně stejně nudný jako vše v něm. Středověk? Ani náhodou. A Francie? No to už vůbec. Jediná opravdová byla ta dvě prasata. Zajímavým momentem scénáře byl příjezd rytíře, zmršeno však mizernou výpravou a ještě mizernější režií. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s komentářem rikitiki. Tohle je hraní si na středověk, resp. dělání si prdele ze středověku, vysmívání se té tehdejší tuposti. K tomu se vezme jen něco, co se nám hodí do krámu, aby byl ten výsměch co nejlepší. Děj, kostýmy, chování postav, to vše mi zde přišlo hodně slabé, a některé situace zbytečně přehnaně zveličené, aby se jó moderní člověk, civilizovaný člověk pobavil. ()

Reklama

Aky 

všechny recenze uživatele

Film o absurdní zabedněnosti lidí, ba víc než lidí - většinové společnosti - stupidně trvajících na dogmatech vrchností předepisované víry bez ohledu na to, že bije do očí, jak jsou poučky neslučitelné se zdravým rozumem. Známý jev vyhnaný do krajnosti. Jenže předobrazem jsou skutečné události, skuteční pitomci. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Tohle byl středověk jak z české polystyrénové pohádky ze 70tých let: umělá atmosféra, nevěrohodné kostýmy, umolousaná rujnost, kdy každá žena okamžitě do minuty musí souložit a jsou na to už tak vycvičené, že si jediným pohybem servou šaty. Připomínalo mi to Andělskou tvář a to včetně impotentní režie a scénáře, který snad vznikl v rámci kurzu tvůrčího psaní pro svobodné dospívající matky. Přitom středověké soudní procesy se zvířaty jsou určitě zajímavé téma, ale tady jsem tomu středověku nevěřila ani za mák. Spíš si to na něj jen hrálo. A to dost neschopně. /17. 4. 13./ ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Po obsahovej stránke brilantný snímok. Vitajte na exkurzii do naturálneho, absurdného sveta, kde neskorý stredovek pomaličky strieda renesancia a kresťanstvo sa miesi s antickými zvykmi, kde je úplne normálne súdiť prasa a na lavicu svedkov povolať myši, kde je úplne normálne v rámci zaplateného nocľahu v hostinci dostať aj sexuálne služby (ženy podľa mnohých nemajú dušu) a kde sú židia na nižšej spoločenskej úrovni ako zvieratá. Pre súčasných ľudí naozaj zvláštna morálka a etika, pre tamojších dobových ľudí niečo absolútne prirodzené. Pekná pripomienka, ako sa spoločenské hodnoty a morálne princípy v priebehu dejín menia, čo v spoločnosti platilo včera zajtra nemusí a opačne. Dôvody prečo sa to deje sú na dlhú úvahu. Koniec môj celkový dojem ešte vylepšil, na parádu. Pozornosť si zaslúži aj dejová linka, pointovo síce mierne pripomína Zúčtovanie (2003), ale ide na to z inej strany, úplne iného pohľadu a riešia sa tu iné veci, vrátane zápletky. V každom prípade nie je veľa stredovekých krimi drám, čo sa cení. Ani po hereckej stránke nemám pripomienky, skvele zahrané a dialógovo premyslené. Čo mi vadilo bola celková atmosféra, prišla mi akási nezáživná, sterilná, miestami až ubíjajúca. Kostýmy sa držali dobových trendov, takže v tomto smere spokojnosť. Len na môj vkus boli až príliš čisté a pôsobili umelo. Skrátka chýbalo tu všade viac špiny, či už v exteriéroch alebo na ľuďoch. Našťastie obsahová stránka je tak famózna, že uvedené nedostatky pohodlne vyvažuje. Snímok odporúčam hlavne hĺbavejšiemu divákovi, stojí to za to. 75/100 ()

Galerie (13)

Zajímavosti (1)

  • Kromě studií v Londýně se film natáčel i ve francouzské středověké vesnici Pérouges. (biker)

Reklama

Reklama