Reklama

Reklama

Lev v zimě

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Anglie, období Vánoc roku 1183. Stárnoucí král Jindřich II. (Peter O´Toole) vybírá svého následovníka. Každý z jeho synů, Richard, John a Geoffrey, chce trůn získat. Jindřichova žena, Eleanor, je ochotna království rozdělit, král je ovšem proti a usiluje, aby království zůstalo jednotné. V průběhu několika málo dnů je rozehrána komplikovaná hra a v sázce je budoucnost celé říše. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (140)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Peter O'Toole jako Jindra II. podruhé. Zatímco v Beckettovi hraje mladého krále, zde o čtyři roky později si zahrál stárnoucího panovníka několik let před smrtí. Každé z jeho pojetí anglického monarchy je odlišné a každé z nich strhující a uvěřitelné. Už to není ten arogantní slizský psychopat, který všechny kolem sebe bere jako obtížný hmyz, jenž je třeba rozšlápnout. "Dospělejší" Henry II. je charismatický intrikán, lidsky mnohem sympatičtější, ale k představě vznešeného křesťanského panovníka má opravdu hoooodně daleko :-) No a Lev v zimě jako takový je strhujícím dramatem o jedné těžce dysfunkční královské rodině. Rodina Jindry II. byla i na poměry středověkých královských rodin hodně nesoudržná (mírně řečeno) - máme tu hádky, intriky, přetvářku, nenávist, úklady o život a o trůn a to vše v extrémně vyhrocených hodnotách. Opravdu musím pochválit scénář, brilantní dialogy a hlavně herecké obsazení. O'Toola jsem už zmiňoval, ale pozadu nezůstávají ani Katherine Hepburnová, Anthony Hopkins, Timtohy Dalton a další. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Herecky geniální, příběhově to však připomíná spíš vánoční speciál "Game of Thrones". Čili intriky, pletichy, podrazy a pikle podivně karikovaných pseudohistorických postaviček bez nějaké zásadní pointy nebo uspokojivého závěru. Ono totiž, že by se "onoho osudného večera" léta páně 1183 odehrálo něco dějově zajímavého nebo nedej bože historicky zlomového, to se bohužel říct nedá... ()

Reklama

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Od prvních minut nabývám dojmu, že tento mikrokosmos, lidský, příliš lidský, zastupuje celé universum, a zanedlouho mě v tom utvrdí i jedna z replik, které gnómicky protkávají všechny ty pochroumané osudy v jakousi pomyslnou jednotu, jež by mohla snadno imitovat mír, kdyby atmosféra nehoustla očekáváním války, ba její bezprostřední zkušeností. Podezírání, nenávist, prospěchářství, labilita, nezralost… kdo všechno se pustil do kola s těmi hlavami pomazanými a koho z nich ve svých nitrech hostily? Ale také cosi podobného lásce se její potřebou sebedarování a porozumění. Takové pravé city ovšem nejsou vždy patrné. V nekonečném intrikaření jsou zastírány nebo předstírány a ve své dvojznačnosti se zapojují do jednoho velkého divadelního představení, v němž všechno milosrdenství bere za své… ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Je to sice dlouhé jako normanské kopí a ukecané jako welšský šenkýř, divadelní předloha z toho leze všemi švy, ale ... sakra, stojí to za to! Strhující slovní přestřelky, živočišný Peter O'Toole, božská Katharine Hepburn, pikle, úskoky, překvapení, incest, sodomité, zrada, lest, faleš - a hned nato vřelý cit a něžnost. Jedno z nejlepších historických dramat, jaké jsem viděl. ()

Dont 

všechny recenze uživatele

Hlavní devizou filmu jsou výtečně napsané dialogy plné lží, záště, přetvářky, pletichaření, ale také břitkého humoru. Herecky zajímavě obsazeno - Peter O'Toole, Katharine Hepburn, Timothy Dalton, bavil mě i mladý Anthony Hopkins. Místy na mě až moc divadelní a možná o pár minut delší stopáž, proto „jen“ čtyři. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • Anthony Harvey sa striktne pridržiaval divadelnej predlohy. (vander19)
  • Vo vedľajších rolách sa predstavili prominentní divadelní herci. (vander19)

Související novinky

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama