Reklama

Reklama

Hitler: Vzestup zla

(TV film)
  • Česko Hitler: Zrození ďábla (více)
Trailer

Velkoryse pojatý kanadský snímek mapuje životní cestu jednoho z nejhrůznějších diktátorů v dějinách lidstva od dob mládí až po jeho jmenování říšským kancléřem. Osobní neúspěch při snaze dostat se na malířskou akademii a válečný neúspěch jeho země v 1. sv. válce, kam narukoval, rozněcuje v mladém Hitlerovi nacionalistický fanatismus, provázený antisemitismem, chorobné vášně, které záhy přerostou v celoživotní posedlost. Pod jejím vlivem, využívaje celonárodní poválečné apatie a posléze i hospodářské krize, se v čele NSDAP pomalu, ale neúprosně vypracovává na politickém žebříčku, roste a sílí. O šílenství „jeho boje“, o jeho soukromí, ale i spolupracovnících a odpůrcích pojednává první díl výpravného snímku, jehož scénář je založen na pečlivě prostudovaných historických pramenech a jenž byl z velké části natáčen v Čechách. V druhé, závěrečné části tohoto životopisného historického snímku si Adolf Hitler kolem sebe pomalu utváří novou skupinu spolupracovníků, která ho bude provázet až do konce II. světové války. Zároveň se stupňují konflikty s jeho staršími souputníky, jako je např. generál Ernst Röhm, velitel oddílů SA. Na scénu se také dostávají dvě osudové ženy jeho života – jeho nevlastní neteř Geli a posléze i Eva Braunová… Titulní roli strhujícím způsobem ztvárnil britský herec Robert Carlyle, snímek sám obdržel mnohá ocenění, z toho dvě ceny Emmy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (360)

Falko 

všechny recenze uživatele

Na televizny film je to bravurne natocene dielo a potesila ma i pritomnost par znamych hercov. Filmov z druhej svetovej vojny som videl dost, ale nikdy som nevidel zivotopisny film cloveka, ktory bol za vojnu zodpovedny. Nevedel som trebars, ze Hitler bojoval v prvej svetovej vojne a uz tam bol zfanatizovany, ze sa chcel dostat ilegalne k moci uz davno predtym, ako sa mu to podarilo a preto sa dostal aj do väzenia, to su vsetko okolnosti, ktore som sa dozvedel az v tomto filme a dufam, ze su fakty v tomto filme pravdive. Myslim si, ze ako tresnicku na dortu by sa po tomto filme oplatilo vidiet PAD TRETEJ RISE (2004) a mohol by to byt dokonaly pohlad na Hitlerov zivot az po jeho smrt, pretoze Hitler: Vzostup zla konci prave vo chvili, ked sa Hitler dostane k moci... 22.09.2009 _____ Robert Carlyle - (Adolf Hitler) +++ Stockard Channing - (Klara Hitler) +++ Jena Malone - (Geli Raubal) +++ Matthew Modine - (Fritz Gerlich) +++ Liev Schreiber - (Ernst Hanfstängl) +++ Julianna Margulies - (Helen Hanfstängl) +++ Peter Stormare - (Ernst Röhm) +++ Friedrich von Thun - (Generál Erich Ludendorff) +++ Peter O´Toole - (Prezident Paul von Hindenburg) +++ Marek Vašut - (Max Amann) +++ Jiří Novotný - (Von Lossow) +++ Hudba: Normand Corbeil +++ ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Vzestup zla má hodně směšné obsazení, Geli je navíc blondýna (!) a celkově bylo "nutno" spoustu dalších klíčových momentů potlačit v rámci slepé dramatičnosti. Inu, je smysluplné projít si s Adolfem cestu k totálnímu pádu, ale když už se tak děje, je lépe zvolit například starší projekt Hitlerova SS: Portrét zla. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„To najhoršie, čo môžeme robiť, je nerobiť nič.“ V prvom rade sa musíte zmieriť s tým, že niekto ako Adolf Hitler má film. Dokument samozrejme beriem, to je dôležité, pretože nesmieme zabúdať na šialených netvorov. Potiaľto všetko OK. Lenže niekto múdry zrazu dostal nápad urobiť z Hitlera hrdinu hraného filmu. A s tým mám etický problém. Že to má 177 minút, to je jedna vec. To, že Robert Carlyle (inak expert na pošukov - Trainspotting, Pláž) ide prekvapivo na pol plynu a jeho stvárnenie Adolfa Hitlera je miestami až matné, to je druhá vec. Petrovia Stormare a O ´Toole, plus Liev Schreiber, sú oveľa lepší a zaujímavejší. Hoci film v druhej polovičke konečne aspoň trocha chytí tempo, na mňa vôbec nefungoval a vlastne som bol dosť znechutený. Obsadiť Hitlera do titulnej úlohy a hodiť milióny zavraždených civilov na to, že sa mu ako malému vysmiali za primitívne obrazy, sa mi zdá ozaj troška zľahčujúce a povrchné. Alebo mi niečo ušlo? 50 % ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Překvapivě dobrý, na to, že jde o televizní film. Rozhodně jde o (v rámci možností) dobře zvládnutou studii Hitlerových motivů a psychologie. Samozřejmě, že je zjednodušující (ono tam toho v tomhle ohledu mimochodem nesedělo víc), ale mělo-li se to nacpat do 179 minut a neztratit přitom srozumitelnost, jsou takové kompromisy pochopitelné. Výtka, že se Carlyle na roli Hitlera nehodí typově je ovšem oprávněná. 80% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice povedený TV film ve kterém divák sleduje jak se Hitler dostává k moci od proslovů v hospodách až k přebírání moci nad Německem. Film slouží velice dobře jako doplňení znalostí o Adolfu Hitlerovi, jelikož se film nezabývá tím jak masakroval židy za 2. sv. války ale dozvíte se jaká byla jeho cesta k moci. Navíc ve filmu exceluje Robert Carlyle, který Hitlera zvládl na výbornou. ()

Galerie (38)

Zajímavosti (21)

  • Film vyznívá, že opakované volby před konečným nástupem k moci vyvolávali nacisté odmítáním účastnit se jednání a blokací Reichstagu. Ve skutečnosti Reichstag opakovaně rozpouštěl prezident Hindenburg, což mohl udělat za jakýchkoliv okolností díky článku 25 ústavy. (vojtaruzek)
  • Ve scéně odehrávající se na bojišti v Belgii v červenci 1918 oznamuje poručík Guffman (Brendan Hughes) Hitlerovi (Robert Carlyle) své převelení na východní frontu. Německé císařství uzavřelo 3. března 1918 s Ruskem separátní mír, v důsledku čehož východní fronta již nemohla existovat. (vangobseck)
  • Původně měli producenti v záměru ukázat Hitlera z té lepší stránky, ale po protestech ze strany Židovských skupin bylo od nápadu upuštěno. (hellstruck)

Reklama

Reklama