Reklama

Reklama

VOD (1)

Obyvatelé Haddonfieldu to zatím netuší, ale smrt přichází do jejich ospalého městečka. Před patnácti roky vyvraždil Michael Meyers polovinu svojí rodiny, bylo mu tehdy jen 11 let. Od té doby byl pod zámkem v psychiatrické léčebně. Nyní v podvečer Halloweenu, svátku zesnulých, přichází zpět, aby našel svou malou sestru. Dr. Loomis (Malcolm McDowell) jako jediný opravdu ví, čeho je maniak schopen a vydává se varovat městečko. Úspěšné znovuzrození jednoho z nejslavnějších hororů nově odhaluje pozadí patologicky narušené mysli a oslovuje jak nové diváky tak i fanoušky původní série. Režisér Rob Zombie obrací čas a pátrá po původu čistého zla jménem Michael Meyers. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (639)

tron 

všechny recenze uživatele

„Za ten čas, čo ťa poznám, sa z teba stal môj priateľ. Aspoň vidíš, aký nahovno je môj život.“ Veľmi dobre viem, o čo kontroverznému Zombiemu šlo. Niekomu sa na cenenom Carpenterovom origináli páčilo, že Michael Myers v ňom bol zlý "bezdôvodne". Zombie je však úplne iný typ režiséra a vo svojom dosť odvážnom, hoci nakoniec nie výbornom remakeu, sa pokúsil práveže vysvetliť dôvody, pre ktoré sa z malého chlapca v detstve stane psychopatický sériový vrah. Vcelku mu to vyšlo, keďže Michaelovmu detstvu je venovaná veľká časť minutáže. Vďaka tomu miestami perfektne funguje druhá polovica s už dospelým Myersom. Tej zas pre zmenu parádne pomáha skvelý, dominantný a pritom sympatický výkon Malcolma McDowella v úlohe Myersovho úhlavného, celoživotného prenasledovateľa Dr. Loomisa. Okrem prepracovanému scenáru a dôrazu kladenému na psychológiu postáv a vzťahy (čo, ruku na srdce, bežne v hororoch nevídame často a je to škoda), je ďalším mohutným plusom Halloweenu namakaná, špinavá sedemdesiatková atmosféra, intenzívne vraždiace scény, celkový nekompromisný prístup a gigantický kasting, pozostávajúci z úžasných "ksichtov" a žánrových legiend a pololegiend ako sú Udo Kier, Danny Trejo, Dee Wallace, William Forsythe, Brad Dourifa alebo Tyler Mane (vrcholom kastingu je ale zrejme až Danielle Harris, ktorá vytvára dokonalý zmätok, keďže síce hrala už v pôvodnej štvorke a päťke, ale úplne inú rolu). ()

castor 

všechny recenze uživatele

No, tak přesně tohle celá série potřebovala!! Živou vodou (lépe řečeno krví) pokropené pokračování, po létech letoucích přišel někdo s nekorektní podívanou, které sluší řízná akce, dusná atmosféra, úderné dialogy (alespoň v prvních desítkách minut) a pořádná dávka nahoty. Kvantita pokračování série totiž notně převyšovala kvalitu. Zombie se vydal tam, kam se nikdo z Carpenterových pokračovatelů neodvážil – na začátek celé legendy. S úchvatným hudebním motivem místy doslova naskočí husí kůže. Regulérní příběh Meyersova dětství, fascinaci maskami a ústavní léčby (trestuhodně chybí hlubší motivace k zabíjení) má svůj spád i myšlenku, v nudnou vatu mezi mordy se ale přetaví druhá polovina (už tak dlouhého) snímku. Jako by si u ní producenti řekli, že mladí stojí jen o vřískající trio (polo)nahých kamarádek, které v posledních minutách jen utíkají v nepřehledných záběrech všemožnými otvory a skulinami, jen aby nepocítili ostří Michaelova nářadí. Nic nápaditého rozhodně nečekejte. Právě rekonstrukce Michaelových vražd z dětských let jsou mnohem více děsivější než jeho bezduché řádění po útěku z ústavu. Přesto režisér své kontroverzní pověsti dostál s plnou parádou. Co potěší jsou nejen „rodiče“ nemluvného vraha (skvělí William Forsythe a režisérova životní partnerka Sheri Moon), ale i on samotný v deseti letech. Jeho představitel, přesvědčivý Daeg Faerch, paradoxně víc hrůzy nahání bez masky než s ní. Moc chvályhodných slov ale nepůjdou na adresu postavy mladičké Laurie Strodeové, která by zatraceně potřebovala výraznější herečku. Ještě, že je tu talentovaný Zombie. Záleží hodně na divákovi, jakou má náturu a co si od žánru slibuje. Tenhle chlapík totiž nedokáže jen tak něco předhodit, třeba Michaelův útěk z ústavu okoření šokujícím znásilněním chovankyně. Za peníze na lístek vlastně dostanete dva filmy. První děsivý, neučesaný a chytrý, druhý poměrně klišovitý a tak trochu zbytečný. Slabší čtyři * , ale pořád čtyři *. ()

Reklama

Bluntman 

všechny recenze uživatele

Společne s novým Argentem a jeho završením trilogie o matkách (La Terza Madre) považuji Halloween za nejlepši horrorový film roku 2007. Kde je u Argenta vychýlenost a až určitý druh snovosti určen optikou hlavní postavy a v klasicky vystavěném a vyprávěném filmu si dovolí narušit klasický narativ, tam Zombie přichází s reimaginací Carpenterova originálu, která je do jisté míry až revizionistická vůči žanru slasherů a může se tak hrdě zařadit po bok Tarantinova Grindhouse: Death Proof. I "šilenec z videopůjčovny" svou poctu braku rozdělil na dvě části, které byly mezi sebou do jisté míry vyjednáním mezi starým sedmdesátkovým poctivým a moderním přistupem ke kinematografii se zakombinování "tarantinovského mizogynického feminismu". Rob Zombie nejdřív film otevře v exploatačním duchu svých předchozích filmů (Dům 1000 mrtvol a Vyvrženci pekel), aby pak do psychologizující (pozor, nikoliv psychologické!) hodinky filmu vsadil postavy, které do toho fikčního světa nepatří (nemocniční zřizenci znásilňující pacientky či geekovští pracovníci nemocnice), a pokračoval návratem do sedmdesátek s kontextualizováním scén z Carpiho Halloweenu do nových formálních rámců, hyperbolicky nadsadil Mistrův koncept (jaké reakce originál vyvolal ve fanouškovských kruzích? viz American Nightmare) a do starého hororového světa vsadil poučené moderní postavy ala hrdinové a hrdinky z Vřiskotu. Pátá hvězda je hlavně za poslední čtvrtinu filmu, která je naprosto famózní a úchvatně nesmlouvavá, zdařile remixovaný původní hudební motiv a za to, že je co rozebírat a v necnezurované verzi se i nad čim bavit či děsit... ale tak nadšený jako z Vyvrženců pekel z toho nejsem a s náběhem záv. titulků jsem nemusel hledat svou sanici na podlaze. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

R.Z. se snaží být stylový, v rámci žánru se mu to snad i trochu daří, ale jinak je tenhle film jen rutinní a ničím neobjevnou, dobře vyrobenou, obsazenou, odehranou a obehranou nápodobou čehosi, co kdysi v >béčkovější< podobě bylo originální a lze už dnes považovat za kultovní... A tak ač se Velký Majkí snaží sebevíc, tenhle nový vývar z dýně zůstane d.m.s.n. jen odzívanou oddechovkou a u všech svatých tedy >kultem< nikdy nebude... - - - P.S. Dlužno ovšem přiznat, že Malcolm McDowell coby léčitel pošuků v časech M.M. ještě coby malého blonďatého andílka je opravdu okouzlující! Jeden ze světlých momentů filmu(!), s takovým felčarem za chrbátem bych si šel do blázince na čas odpočinout i já a rád... ;o))) - - - - - (Poprvé viděno 12.2.2010 na dvd, v původním znění s č. titulky, hodnocení 2684., komentář zde jako odzívaný mnohý - 12.2.2010) ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Abych tak po pravdě řekl, nebyl jsem z tohoto remaku ani nadšen, ani zklamán, jako spíše rozčarován. Po mnoha přečtených ohlasech a komentářích, po jasném předešlém seznámení se strukturou děje, jsem stejně dostal trochu něco jiného, než jsem očekával ... A rozčarovanost je pravým výrazem, pro moje pocity po tom, co jsem film před chvílí v kině shlédl ... Naschvál jsem si několik dní před návštěvou kina pouštěl první dva, a čtvrtý, díly ... které považuji za naprosto výtečné a klasické Halloween slashery. Takže jsem si dost dobře pamatoval, jak probíhal díl první, dnes již 30 let starý, jak na něj okamžitě v ději navazoval díl druhý a jak se podařilo Michaela oživit pro čtvrtý třetí, který byl také výtečný a svým zpracováním velmi podobný carpiho první klasice. Rob Zombie mne, po pravdě již po třetí, trochu zklamal ... Tolik opěvovaná první část, psychologizující začátek a rozjezd, ztvárnění a popis Michaela jako dítěte a prostředí, ze kterého pocházel ... tak to mne opravdu nedostalo, nezaujalo, ale spíš urazilo. Michael Myers se v prvním díle kultovní klasiky vyznačoval tím, že první vraždu učinil v 5ti letech, nikdo nevěděl proč a Dr. Loomis si s ním řadu let lámal bezvýsledně hlavu a nervy. Pětileté dítě nedokáže vraždit a principiálně toho není schopno. To, že tuto jasně kategorizovanou skutečnost Carpenter popřel, dělalo z postavy Michaela Myerse to, co byl po všechny díly - ztělesněné zlo, temnotu a strach. "Vznikl" na den Halloweena, kdy se děti straší jako "Boogeyman/strašák", jako ztělesněné zlo, temnota ukrytá v každém z nás. Zombieho popis klasické nefunkční rodiny, kterých jsem osobně za svou praxi (moji osobní pracovní profesi) viděl desítky, mě opravdu nezajímal. Vraždící 10ti letý výrostek není nic šokujícího ani zajímavého, Zombie tak jen "polidštil" postavu Michaela Myerse a udělal z něj "obyčejného" psychopata ... Druhá část ovšem, na kterou si zde řada diváků stěžuje, je již trochu něco jiného. Zombie jasně vytváří remake a kopíruje přesně základní události, scény a děj, který byl v prvním díle. Takže to, že Michael se nejdříve tu a tam objeví a pak začne vraždit, je přesně to, co jsem od filmu očekával, jen samozřejmě s mnohem většími grády, než tomu bylo před 30ti lety u Carpiho. Ani tady ovšem jaksi Rob Zombie neboduje na plné čáře. Něco tomu prostě chybí a i když bodycount je vysoký, eplotační orgie nejsou na dnešní dobu nic extrémního a ve srovnání s například posledními Texasskými masakry, Zombie diváka opravdu spíše jen tak straší ... Čekal jsem bombu, bohužel nevybuchla ... ale jako milovník Halloweenské série dávám pěkné 4*. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (36)

  • Pri natáčaní sa spotrebovalo celkom 206 vriec napadaného lístia. (genetique)
  • Film byl v preprodukci od roku 2003, ale po tragické smrti výkonného producenta Moustaphy Akkada (zemřel v r. 2005 při teroristickém útoku v Sýrii) nastala v sérii Halloween dlouhá pauza a nikdo nevěděl, bude-li ještě pokračovat. (fannah)
  • Film pri svojej premiére v USA cez víkend Dňa práce vytvoril v roku 2007 nový rekord pre tržby počas tohto víkendu. Zarobil viac ako 30,5 milióna dolárov. (Marceloo)

Související novinky

Americký vlkodlak opět vyje na měsíc

Americký vlkodlak opět vyje na měsíc

30.06.2009

Samozřejmě v remaku. Hollywoodská studia už vyzobala snad všechny slavné hororové série, teď půjdou i po těch méně slavných. Americký vlkodlak v Londýně je sice žánrovou klasikou, ale zůstal spíš v… (více)

Probuďte mrtvé!

Probuďte mrtvé!

04.06.2008

Včera nám tu dělal bu-bu-bu Tim Burton (ve smyslu vyhrožování dalším filmem ve stejném stylu), dnes probudíme pár dalších strašidel. Především je tady adaptace komiksu Stevea Nilese, autora předlohy… (více)

Jděte s těmi remaky do háje!

Jděte s těmi remaky do háje!

08.04.2007

...chce se člověku zařvat, když na něj webové filmové zpravodajství prakticky denně chrlí zvěsti o dalších a dalších předělávkách klasických kusů. Člověk by čekal, že ten otravný trend bude slábnout,… (více)

I nemrtví točí filmy

I nemrtví točí filmy

10.01.2007

Rob Zombie, frontman metalové kapely White Zombie, má za sebou již mnoho úspěchů jako zpěvák a skladatel a tak se před pár lety střemhlav vrhl na kariéru režiséra a scénáristy v jedné osobě. Po dvou… (více)

Reklama

Reklama