Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dějištěm politické satiry plné laskavého i jedovatého humoru je Bílý dům. Konkrétně pracovna prezidenta USA. Dave (Kevin Kline), občasný prezidentův dvojník, je požádán, aby zastoupil prezidenta, který dostane srdeční záchvat při intimním skotačení s jednou ze svých sekretářek. Náčelník štábu a jeho pobočník chtějí Davea udržet v úřadě co nejdéle, aby mohli podniknout určitý převrat, při němž náčelník štábu (Frank Langella) vládne prakticky veškerou mocí. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (186)

lykan9 

všechny recenze uživatele

Komedie z amerického prezidentského prostředí jsem si oblíbil už v dětství a ani nevím proč. Dave patří k jedněm těm nejlepším, co v tomto žánru vzniklo. Kevin Kline a Sigourney Weaver jsou ve svých rolích úžasní a ostatní herci nijak nezaostávají. I téma výměny prezidenta je docela zajímavé. Dave není dokonalý film, ale rozhodně se jedná o vysoký nadprůměr. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Příjemná komedie s výborným Kevinem Klinem, který se Sigourney Weaverovou skutečně vytvořil nejlepší prezidentský pár v historii. A kdyby je doplnila ještě "první dcera" Natalia Portman (viz Mars Útočí), měli bychom "první rodinu" na kterou by Bushovci (i Clintonovci) mohli jen závistivě zírat:) Z filmového hlediska je to Reitmanovsky dobře odvedené řemeslo, které má všechno včetně sympatického drsňáka Vinga Rhamese jako šéfa prezidentovy ochranky a Franka Langelly jako pěkně nechutného šmejda. Na 80% by to samo o sobě nemělo, ale když mně se to prostě pokaždé líbí úplně stejně... ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když se poklopci prezidenta USA začne říkat stejně jako grandslamovému turnaji v tenise tamtéž (US Open), je vždycky zaděláno na problém a někdy i horší než mrtvice, viz. známý impeachmentový z ostudy kabát B.Clintona po peripetiích v Orální pracovně.. Reitmanovo Vrtěti Davem mohlo klidně více přitlačit na pilu humoru na úkor romantické linie (a ne že by k tomu nebyla příležitost), nicméně pochvalu si rozhodně zaslouží za vtipné camea (především konspirátor O.Stone), elegantní abdikaci prezidentského dvojníka a taky za scénu hledání úspor v rozpočtu, kdy ministr, jehož resortu zrovna sebrali miliony, nadšeně tleská, což je opravdu možné asi jen v komedii. To kdyby postihla mrtvice naši současnou hlavu státu, každý sebelepší náhradník by byl ve svých falešných větičkách už jen a jen horší.. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Dave Kopic (Kevin Kline), stoprocentní dvojník prezidenta Spojených států, je osloven s nabídkou, která se neodmítá. Zastoupit prezidenta, který dostal srdeční záchvat při jednom ze svých záletů, a stabilizovat tak zemi, která by nepochybně bez prezidenta kráčela do ohnivých pekel. Jenže Dave se svým dobráckým srdcem se úřadu ujme s plnou silou, což není dvakrát po chuti personálnímu šéfovi Bílého domu Bobu Alexandrovi (Frank Lagella), který by se sám chtěl stát prezidentem. Naopak si svými činy získává srdce prostých Američanů, ale i první dámy (Sigourny Weaver) ... Jojo, Ivan Reitman prostě umí. Jeho filmu sice nedostávají desítky ocenění, nicméně vždy skvěle pobaví, a je vcelku jedno jak často se je rozhodnou naše televize opakovat. Dave je typickým představitelem Reitmanova komediálního stylu - člověk se nesmí moc zamýšlet nad otázkami jak je sakra možné tohlencto nebo tamto by se určitě stát nemohlo, a film si užívat jako celku. Velký podíl na tom má Kevin Kline - jeho dvojrole je zcela bezchybná - škoda že nedostal větší prostor i jako "zlý" prezident... ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Hollywoodská šablona, tzn. velmi předvidatelný děj, černobílé postavy, patetické projevy a naivní úvahy o tom, co je správné... . Ano, to všechno v tomto filmu je, ale je to sepsané a zahrané tak dobře, že to nevadí. K. Kline to dává tak, že nemáte problém uvěřit mu jak prezidenta dacana, tak jeho dvojníka. Weaver toho prostoru nedostala tolik, ale když ano, byla radost na ni koukat. Díky její Ripley jsem si nikdy nevšiml, že to byla vlastně moc pěkná ženská. Nu a třetí do party Langella, ten to měl jako polihajzlík jednoduché, takže není prakticky co vyčíst. I přes tu naivitu na hraně hollywoodského kýče jsem se nechal lapit. Příběhy o dobrých lidech a o tom, že pořád stojí za to bojovat za správnou věc, často končí jako patetické bláboly, ale Raitmanovi se podařilo uplácat pozitivní a pohodový film, u kterého se budete většinou usmívat. Ke konci už ale bylo toho skautíkovství moc, takže 4* jsou tak akorát. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu se objevuje mnoho poslanců, známých tváří Hollywoodu a reportérů ztvárňujících sebe sama. (D3VIL)
  • Cameo - Oliver Stone ztvárnil muže snažícího se přesvědčit reportéra, že je prezident jiný, než býval. (D3VIL)
  • Tvůrce filmu Gary Ross hraje policistu č. 2. (D3VIL)

Reklama

Reklama