Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Olga (Jiřina Bohdalová) je devadesátiletá vitální důchodkyně, která žije v postarším domku společně se svojí dcerou, učitelkou Hanou (Lenka Vlasáková). Jejich vzájemný vztah je poněkud napjatý a nejspíš poznamenaný nejedním šrámem z minulosti. Olga přežila hrůzy gulagu a dnes o tom píše knížky a vypráví na besedách. Své posluchače dokáže přesvědčit i zaujmout, díky čemuž se o ni začínají zajímat taky novináři. Mezi nimi je i reportérka Dastychová (Pavla Beretová), která, zdá se, ví o Olze v danou chvílí víc než kdokoliv jiný v této zemi. A chystá se s tím jít ven. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (161)

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Dokonalá lež někdy pomáhá pochopit pravdu! Tak by se dal stručně shrnout námět filmu Jiřího Stracha s exelentním hereckým výkonem Jiřiny Bohdalové, která ve svém věku předvádí  vynikající herecký výkon. Její Olga v jejím podání je opravdu postavou, které věříte opravdu vše a na jejím výkonu stojí toto celé komorní drama o jedné velké lži. V roli dcery velmi zdárně sekunduje Lenka Vlasáková. ()

nwx odpad!

všechny recenze uživatele

Poselství filmu: Když jsi lhářka a když lžeš pro "dobrou věc," je to OK. Dokonce s tím můžeš lézt i do škol a vymývat tam mozky dětem a psát o tom vylhané knihy. Pak o tobě ještě Strach natočí i "doják." Uf, to je tedy silná káva. Nechápu, že se k natočení tohoto filmu na základě vylhaného příběhu Sosnarové Jiří Strach propůjčil. Zrovna Jiří Strach, který má jinak velice rozumné názory. Česká televize opět "perlí." Zdroje: idnes cz "Slavná vězenkyně Věra Sosnarová v gulagu nikdy nebyla, doložil historik." / lidovky cz "Historik: Co paní Sosnarová vyprávěla o gulagu, se nemohlo stát. Bylo vidět, že jsou lidé ohlupováni." / reportermagazin cz "Smyšlený příběh znevažuje oběti gulagu." / denikn cz "Češka roky líčí hrůzy, které prožila jako oběť gulagu. Nikdy v něm nebyla, odhalil historik." ()

Reklama

Agatha 

všechny recenze uživatele

Už jen skutečnost, že svou roli Jiřina Bohdalová zvládla, je velkým zázrakem. Kolik takových lidí ve svém okolí znáte, kteří by si naučili byť jen text? Ano, mám babičku, které bude 88, je také celkem čiperná, myslí jí to, chutná jí, ale... Prostě klobouk dolů. Ano, Jiřinka to dělá celý život, ale devádesátka není jen číslo, to jsou dějiny. Nemůžu úplně říct, že jsem si film užil. Dobrých 40 minut venku zuřily živly a celou dobu jsem čekal kdy vypadne proud, ale to co jsem stíhal vnímat bylo OK. Od začátku sice bylo zřejmé jakým směrem se to bude asi ubírat, takže o překvapení ze scénáře řeč být nemůže. Překvapením stále zůstává samotná Jiřina. Jinde ve světě by ji na rukou nosili, pomníky stavěli, uctívali jako svou filmovou bohyni... U nás? Divné komentáře s příchutí závisti, nevraživosti, nenávisti. Pro mě tedy neznamená, že i když někoho v televizi sleduji celý svůj život, tak ho znám. Já tedy Bohdalku neznám, i když ji celých 35 let svého života mám rád jako herečku. A troufám si říct, že tak to bude už navždy. A její role vždycky budu chtít znát, protože mě prostě baví. Sledovat její práci s hlasem, mimiku, řeč těla, do každé role vnese něco nového. Nechápu. V soukromí ať si je jaká chce, mně je to srdečně jedno. Ona prostě umí hrát jako málokdo a já jí ten úspěch moc přeju a jsem na ni hrdý. A to si zaslouží každý, kdo ve svém oboru či řemesle dokázal to, co napříkad právě Jiřina. Nevím, co to v nás Češích je, že jsme tak nepřející, závistiví a zahořklí. Je to hnusná vlastnost. Jiří Strach zasluhuje velký dík a poklonu. Nemohlo to být lehké dát toto dohromady. Jedinou malou výtku snad mám k makeupu samotné hlavní postavy. Přislo mi to moc. Asi chápu, že se Jiřinka nechtěla ukázat úplně nenalíčená, ale roli by to rozhodně prospělo. Přeci jen, těch pernamentně nalíčených devadesátnic tolik není... Ale co kdyby ji někdo nepoznal že? ;-) Na konci to chtělo lépe dotáhnout. Scéna s reportétkou působí dosti nevěrohodně, scéna s dcerou vlastně také. Ale jako pocta k narozeninám řekl bych  - adekvátní. Hrát bylo co. Když se vezme v potaz, že kromě seriálů se už pro televizi takřka nic netočí.... ()

William_ 

všechny recenze uživatele

9/10. Kdybyste mi řekli že dám v roce 2024 plnej počet TV filmu s Bohdalkou, nevěřil bych Vám. No ale ono se to fakt stalo a Jiřinka se ke svému úctyhodnému věku dočkala skvěle natočeného kousku, ve kterém strká do kapsy i o půl století mladší herečky. Herecké výkony hodny českého lva. Nemohu opomenout ani bravurní režii, kameru a výběr hudby od Kocába. Většinu filmu jsem seděl jak přibitej a užíval si celou tu atmosféru. Zkrátka jsem byl mile překvapen a ano, toto si za koncesionářské poplatky nechám líbit. Škoda že to byla jen jedna vlaštovka, a teď se ČT vrátí zpět k reprízám chalupářů a četnických humoresek. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

" Říkejte si, co chcete a je jedno, ze které strany plotu."povídá paní Térové redaktorka. Tak to je jeden z pohledů na příběh inspirovaný kauzou Věry Sosnarové. Nemůžu s ním souhlasit, jedno to není, lež je lež, jak píše uživatelka 1Frida2. Ale je dobře, že se natočením filmu  téma otevřelo, že se dostalo k více lidem, kteří teď nad ním mohou uvažovat. Mi se v tom filmu hodně líbilo, jak byl podán vztah obou hlavních představitelek, matky a dcery, působilo to na mě věrohodně.Tady jsem se rozhodně oklamána necítila. Když se vrátím ještě k příběhu samotné Věry Sosnarové, docela ráda bych viděla film, ve kterém by byl hlavní postavou historik Adam Hradílek, člověk, jehož otec skutečně gulagem prošel. Tedy příběh o tom, jak Adam postupoval při svém pátrání, kdy začal objevovat rozpory ve vyprávění paní Sosnarové. Předpokládám, že si prošel taky odsudky a nesouhlasem za to, že rýpe do něčeho, či někoho, co se svatým tváří být. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (5)

  • „Scénář se mi líbil, protože je hluboký a lidský. A taky proto, že je tam pro herce, jak se říká, maso na kosti. Je tam zkrátka co hrát. Může se to zdát neuvěřitelné, ale mě ta práce pořád ještě baví. Možná mám k té látce blízko i proto, že se mi vrátil pocit, který jsem měla, když jsem jezdila za svým tátou do komunistického kriminálu. Táta minulý režim zažil opravdu hodně zblízka. A tenhle film by měl vzniknout už jenom proto, abychom se do té doby nikdy nevrátili,“ uvedla Jiřina Bohdalová. (SONY_)
  • Nespornou zajímavostí je, že postava v podání Pavly Beretové nese jméno skutečné redaktorky Zuzany Dastychové. Ta dlouho pracovala a objevovala se na obrazovkách v TV Prima, později v titulcích jiné televize jako dramaturgyně a souběžně psala i do různých periodik. (MichalStxt)

Reklama

Reklama